• Huvudsponsorer

Söndag Sön 22 April Apr
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep

Djurgårdens kraftpaket: "Är din karaktär som har betydelse"

12 april 2018 17:00
Intervju

Linus Johansson har kämpat sig in i Djurgårdsfansens hjärtan. Laget spelar för SM-final och segern igår ger vittring i jakten på Skellefteå. För SHL.se berättar centern om det mardrömslika fjolåret, resan uppåt och den passionerade publiken.


SM-slutspelet är inne på sin femte vecka och för Djurgården Hockey fortsätter äventyret. Laget tog under gårdagen en livsviktig uddamålsseger på hemmais, något som firades med träning redan på torsdagsförmiddagen. Det täta schemat ger inte några luckor till vare sig grubblande över förluster eller vilda glädjescener. Istället är det hårda träningspass, ordentlig kost och mycket vila som spelarna ägnar varje vaken minut åt.

– Vi hade en period under seriespelet med fyra-fem matcher på nio dagar. Det blir lite samma grej nu och du får fokusera på det som gäller för stunden. Även om vi skulle gå hela vägen är det inte mer än två-tre veckor kvar, då är det värt allt tid som du lägger ner, menar Linus Johansson.

Djurgårdens 25-åriga centerpjäs gjorde närmare 19 minuter igår när laget vann den femte semifinalen. Framburna av en enorm publik slogs Skellefteå tillbaka inne i Ericsson Globe, trots underläge en bra bit in i slutperioden. Linus Hultström ordnade först kvitteringen och Patrik Lundh chippade fyra minuter från slutet in avgörandet på en målvaktsretur. Seger med 2-1 alltså, en nödvändig sådan för Djurgården som inför matchen låg under i semifinalserien med 1-3.

– Do or die. Det hade varit slut annars, så det var otroligt viktigt. Jag tycker att vi tar över i andra och dominerar i tredje, analyserar Linus.

Stark vändning där i den tredje perioden också?

– Fasen alltså, det behövdes. Vi fick till några bra byten i kedjorna och kunde sätta in bättre press, göra ett bortdömt mål och skapa kaos. Vi kände att det var på gång.

Tack vare vinsten håller Djurgården matchserien, och gulddrömmen, vid liv. En sjätte rond uppe i Västerbotten är nu ett faktum, en match som spelas på fredagskvällen. Förutsättningarna väger fortsatt över till Skellefteå och Djurgården är återigen piskat till seger. Linus Johansson funderar inte över utgångsläget, men centern vet exakt vad som gäller.

– Förlorar vi så är det slut, då är det Skellefteå som har finalplatsen i sina händer. På något sätt har vi allt att vinna. De räknar säkert med att kunna stänga igen serien imorgon och jag tycker inte att vi har samma press på oss. Det är bara att köra.

Tungt fjolår: "Du ifrågasätter vad fan du håller på med"

Det här är andra säsongen i Djurgården för den 25-åriga Ljungbysonen. Linus Johanssons väg till SHL har varit krokig och lång och ligadebuten skedde först hösten 2016. Förra våren fick SM-slutspelet ett tidigt avbrott med uttåg redan i åttondelsfinalen mot Färjestad. Nu är Johansson framme i semifinal, en helt ny utmaning för den kille som spenderat större delen av sin karriär i HockeyEttan och norska högstaligan.

– Herregud, inte trodde jag på att spela ett SM-slutspel med Djurgården. Det var långt borta i drömmarna när jag var 18-19 år. Men steg för steg har jag kommit hit. Nu är jag där jag ska vara och jag förtjänar att spela de här matcherna, berättar Linus.

Spelarens etablering i SHL har varit härlig för publiken att följa. Under sitt debutår kom Johansson upp i 15 poäng i SHL och två i SM-slutspelet, siffror som han säsongen 2017/2018 dubblat. Under Djurgårdens resa genom liga och slutspel har det blivit 34 poäng på 54 matcher för centern som själv säger sig ha tagit stora kliv i utvecklingen.

Samma kan sägas om hela Djurgården. Den anrika Stockholmsklubben är framme i semifinal för första gången sedan 2010 och har möjlighet att kröna en magisk säsong. Efter ett år på tränarbänken har Robert Ohlssons spelidé hittat rätt, kombinerat med genombrott för många ungtuppar och ett par succévärvningar i Andreas Engqvist och René Bourque. Trots avbräck på stjärnduon har framgångarna rullat på för Djurgården som avslutade SHL på andra plats. En total förändring mot fjolåret, där laget drogs med formsvackor och motgångar.

– Förra året blev en mellansäsong kan jag tycka. Det var mycket nytt i laget och en stor omställning. Nu spelar vi istället semifinal mot Skellefteå och har en bra chans att gå vidare, även utan våra toppspelare. Det kommer av ett stort personligt ansvar och en personlig utveckling på många, förklarar Linus Johansson och fortsätter;

– Jag tror att starten var väldigt viktig för oss. Vi kände direkt att vi var duktiga och bra. Spelidén har fungerat väldigt starkt, alla vet vad de ska göra ute på isen. Själva grejen har varit att hitta friheten inom linjerna som vi tillsammans satt upp, att vara kreativ i rätt lägen.

Det som varit kanske mest påtagligt är sättet som Djurgården trotsat expertisen. Stockholmarna gick in till SHL 2017/2018 med låga krav utifrån. Det mesta förhandssnacket sa att en ny medioker säsong väntade för det unga, utskällda och profillösa spelarmaterialet. Gruppen av spelare har därifrån visat sig växa med uppgiften och motbevisat samtliga de negativa tongångarna.

– Personligen har jag inte tänkt ett skit på det om jag ska vara ärlig. Året innan var vi tippade rätt högt upp och då gick det som det gick, så det spelar ingen roll vad andra tippar. Det är din karaktär på spelarna som har betydelse. Vi gav oss fan på att ha ett bra år. Vi ville inte ha någon skitsäsong som senast, där allt bara var mentalt jobbigt, berättar Linus Johansson.

Det var alltså så tungt som det kändes under den där tiden förra säsongen?

– Ja... Jag menar att åka runt och förlora sju matcher i rad, vinna lite och sen torska åtta på raken. Det är sånt som gör att du ifrågasätter vad fan du håller på med.

Stödet från läktarna: "En djävul växer fram i publiken"

Mardömmen har ett år senare förbytts till en ren och skär dröm. Djurgården Hockey jagar nu SM-final, klubbens första sedan 2010, och frustar Skellefteå i nackskinnet efter gårdagens skalp. Linus Johansson gör ingen som helst hemlighet av att framgångarna smittar av sig på hela hockeylivet.

– Det har varit askul att spela i år! Vi har vunnit riktigt mycket och haft väldigt roligt tillsammans. Visst tränar vi otroligt hårt, men vi har hittat balansgången mellan det och att ha kul under tiden.

Med sitt ständiga slit, stora arbetskapacitet och en unik förmåga att hålla i pucken har centern blivit en klar publikfavorit. En av många. Genom hela säsongen har Djurgårdens hemmamatcher ramats in av ett mäktigt läktarhav vars sånger ekat mot Hovets antika takvalv. Publiken flyttade igår in i Ericsson Globe - och ännu en gång visade Djurgården upp den kraft som klubben tillsammans kan samla.

– Det är sjukt häftigt! Du tänker att det inte ska kunna bli det trycket, sen när allt ställs på sin spets i den tredje perioden hör du knappt något på bänken. Som igår vänder det i princip matchen för oss. När vi får till de där kaossituationerna och skapar trycket växer en djävul fram i publiken, det blir ett adrenalinpåslag hos alla, beskriver Linus Johansson målande.

Imorgon har ni chansen att spela er tillbaka till huvudstaden och en avgörande semifinal. Vad krävs för att det ska bli verklighet?

– Vi ska fortsätta, men ha en bättre första period än tidigare där Skellefteå varit vassa. Det räcker att för oss att ha 0-0. I första hand ska vi ha ett bra tålamod, spela på och se till att vi tar över ju längre det går. Vi känns starkare i slutet.

Om du tillåter dig själv att se Djurgården framme i en SM-final. Hur ser de tankarna ut egentligen, det måste vara den stora drömmen?

– Någonstans sitter det så klart i bakhuvudet att få möta Växjö i en SM-final, det hade varit helt otroligt. Jag tror att vi skulle ha haft en bra chans att kunna vinna där också. Med det publikstöd som vi har och den hype som Djurgården skapar vore det riktigt mäktigt.