• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

Tyler Morley räds inte den svenska vintern

8 september 2020 15:30

Ett av Skellefteås tyngre nyförvärv den här säsongen är centern Tyler Morley. För den svenska publiken är han förhållandevis okänd och han är en av få SHL-spelare den här säsongen som kan säga att han spelat hockey i Kroatien. För SHL.se berättar han om det betydelsefulla mötet med Stanley Cup, varför han trivs i norr och om förväntningarna inför säsongen.


Långt ifrån alla nordamerikaner som tar klivet över Atlanten för att spela hockey i Europa går till de största ligorna: KHL, SHL och Liiga. Ett exempel på en spelare som lyckats via en ”omväg” är naturligtvis Kodie Curran som hann med spel i både danska och norska ligan innan han, via succén i Rögle, lyckades ta steget tillbaka till Nordamerika och ett NHL-kontrakt. Ett annat exempel är Tyler Morley. Skellefteås centervärvning gick från spel i AHL med San Diego Gulls till – Medveščak Zagreb som då spelade i österrikiska EBEL.

– Vi hade väldigt hängivna fans, berättar Tyler. I början av säsongen vann vi mycket och allt var frid och fröjd. Sen kom vi in i en formsvacka och fansen blev vansinniga. När vi tog oss ur svackan tog det ett tag att vinna tillbaka deras förtroende.

Steg för steg mot toppen

Tyler skrattar åt minnet. Själv gjorde han åtminstone tillräckligt bra ifrån sig för att spela till sig ett kontrakt med finska SaiPa från Vilmanstrand.

– Det är ett lag med lite mindre budget men deras GM är känd för att hitta bra importer och det var ett bra steg för mig. Vi gjorde en bra säsong och var långtifrån ett bottenlag men åkte ut ganska tidigt i slutspelet.

Återigen räckte Tylers säsong för att väcka uppmärksamhet i andra lag, och ännu en gång tog han ett kliv uppåt i karriären när han skrev på för topplaget Tappara.

– Det är ett större lag i en större stad, konstaterar Tyler. Pressen utifrån är stor, men den är nog lika stor inifrån. Inställningen är att vinna till varje pris och varje förlust är en besvikelse.

– Vi hade ett väldigt starkt lag med fantastisk bredd. Jag såg väldigt mycket fram emot slutspelet men tyvärr fick vi inte spela det.

Betydelsefullt besök

Det finns ett pre corona och ett post corona. Vi är precis framme vid brytpunkten, men innan vi kliver över på andra sidan gör vi ett hopp bakåt i tiden. Närmare bestämt till en annan brytpunkt: milleniumskiftet. Colorado Avalanche är en maktfaktor med namn som Patrick Roy, Ray Bourque, Peter Forsberg och – inte minst – Joe Sakic.

– Jag och Joe Sakic kommer från samma stad och när Avalanche vann Stanley Cup 2001 tog han med sig pokalen hem till Burnaby. Jag var nio år och det gjorde stort intryck på mig.

Burnaby är en liten stad i provinsen British Columbia – B.C. – på den kanadensiska västkusten. Mindre än en halvtimmes bilfärd västerut ligger provinsens huvudstad Vancouver, men Stanley Cup-bucklans besök innebar att unge Tyler Morley aldrig föll för "Nucks" (Canucks är för övrigt slang för kanadensare) med sina Sedinare, sin entertainer Pavel Bure och sin gentleman Trevor Linden. Fast något passionerat fan till Avalanche blev han nu inte heller, även om Joe Sakic fortsatte vara en förebild under uppväxten.

Lärde sig tacklas som 8-åring – tack vare Lacrosse

Vid sidan av ishockeyn spelade Tyler lacrosse – ”en blandning av hockey och basket” – och därifrån fick han med sig ett par viktiga saker i sin framtida ishockeykarriär.

– Lacrosse är en tuff sport. Redan 7–8-åringar tacklas och du lär dig både att dela ut och att ta emot tacklingar. Det har jag definitivt haft nytta av i min hockeykarriär, menar Tyler.

– Sen var det delvis tack vare lacrossen jag blev center, fortsätter han. Där var det ofta trångt och man hamnade i mitten av planen vilket jag trivdes med. Jag tog liksom med mig det till hockeyn och gillade att vara center.

Följer man Stilla havskusten norrut från Burnaby kommer man till Alaskagolfen och Nordamerikas nordligaste provins. Där, på Kanadas nordligaste lärosäte University of Alaska, tog Tyler examen i business med inriktning finance.

– Jag rekommenderar alla unga spelare att gå college, säger Tyler med övertygelse i rösten. För det första är det hög nivå på hockeyn och för det andra har du inte samma press att nå NHL när du är 19–20 år och inte fysiskt mogen för det. I college kan du spela elithockey tills du är 24 vilket ger dig fyra, fem år extra att utvecklas på. Och så får du en utbildning på köpet vilket så klart är en oerhört fin bonus.

Skånska lagkompisar

Tyler själv var just 24 år när han skrev på sitt första proffskontrakt, med San Diego Gulls i AHL. Där blev han lagkamrat med bland andra Max Görtz och Nick Sörensen. Den senare har han fortfarande kontakt med.

– Jag var mest med för att se och lära den säsongen. Vi hade ett riktigt bra lag och det var en omställning för mig att gå från college där jag spelade vartannat byte till att spela vart fjärde byte och bara fem mot fem. Året därefter fick jag inget nytt kontrakt och ville inte spela i East Coast Hockey League som var alternativet.

Annorlunda försäsong

Så det blev ett äventyr i Europa i stället. Medveščak Zagreb, SaiPa, Tappara, corona. Vi är tillbaka vid mars 2020 när liga efter liga stängde ner, och finska Liiga var naturligtvis inget undantag. Tyler hann hem till sitt B.C. innan flygen slutade flyga men den här sommaren har varit annorlunda på många sätt.

– Ja…

Det är som om Tyler tar sats innan han beskriver sin corona-vardag.

– Först och främst har det varit svårt att kunna träna och förbereda sig på ett optimalt sätt inför säsongen. Alla gym stängde och öppnade först i juni, och det var inte speciellt lätt att få tag på hemmagymutrustning heller. Dessutom kunde jag bara träffa min personliga tränare två gånger i veckan på grund av restriktionerna.

– Min fästmö bor och pluggar i Sydney och vanligtvis brukar jag alltid resa dit och bo där en månad på sommaren, men det gick tyvärr inte i år. Samtidigt tycker jag att det är bra att myndigheterna prioriterar folkhälsan och vidtar åtgärder för att stoppa smittspridningen.

Trivs i norr

Den säsong han gjort sig redo för ska han spendera i SHL med Skellefteå. Han berättar att han inte vet så mycket om staden – eller om Sverige – men att han förstått att det ligger långt norrut och att det finns likheter med Alaska.

– I Alaska är det enorma temperaturskillnader, det kan skilja 60–70 grader från varmaste dagen till kallaste, berättar Tyler. På vintern kan det bli ner till 40 minusgrader, men det är torrt och upplevs inte så kallt.

– Själv trivdes jag bra där så det kommer jag nog göra i Skellefteå också, skrattar han. Jag har sett att man kan åka hundspann och bo på ishotell i norra Sverige, det verkar grymt.

Han berättar också att han och sportchef Erik Forsell inte pratat om en specifik roll i laget, men att han själv förväntar sig att bidra med ledarskap och att ta en roll som en av lagets toppcentrar.

– Jag har en kompis som sagt åt mig att jobba järnet för att få spela center mellan Oscar Möller och Joakim Lindström. Vi får väl se om jag får chansen där, haha.

Målsättning: SM-guld

En snabb EP-scoutning av Tyler Morley ger vid handen en kort (173 cm) men poängstark spelare. Men vilken typ av spelare kan Skellefteå-fansen förvänta sig enligt huvudpersonen själv?

– Jag var en ganska defensiv center som ung och tränade upp mina skills och lärde mig spelet i offensiv zon ganska sent, hävdar han. Nu ser jag mig själv som en mångsidig spelare som både kan styra spelet i powerplay och stänga ner motståndarnas toppkedjor.

Som ny i ett land och en liga är det svårt att veta vad man kan förvänta sig. Den större isytan är han van vid från college men i övrigt är SHL något av ett oskrivet kort för Tyler Morley. Därför har han inte heller satt upp några konkreta personliga mål med säsongen.

– Är det något jag lärt mig från karriären är det att kollektiv framgång föder individuell framgång. Min målsättning med säsongen är att se till så att Skellefteå får hemmaplansfördel så länge som möjligt i slutspelet, komma till final och vinna SM-guld. Då är jag säker på att det kommer bli en bra säsong för mig personligen.

Kanske får Le Mat-pokalen anledning att besöka Burnaby som en gång Stanley Cup gjorde i händerna på Joe Sakic?