• Huvudsponsorer

Söndag Sön 22 April Apr
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep

"Fråga vilken domare du vill så vet han vem jag är"

12 april 2018 14:30
Eldsjälar

Näst ut i vår artikelserie Eldsjälar är ingen mindre än Kjell-Åke Palm i Malmö Redhawks. Palm har varit aktiv i klubben sedan 1978 då han började som ungdomsledare. Idag har han hand om det mesta i arenan under matchdagar, allt från domare och press till funktionärer.


Han gör sitt 40:nde år i klubben och började som ungdomsledare. Men idag jobbar Kjell-Åke Palm som bland annat domarvärd, pressvärd och att ta hand om funktionärer. Allt under en och samma matchdag.

– Det är vad jag gör idag, tar man det historiskt så gör jag mitt fyrtionde år här i föreningen. Du kan nog fråga vilken domare du vill så vet han vem jag är, berättar Kjell-Åke Palm.

Du har koll på hela Malmö Arena när det är match?

– Det har jag, för det mesta.

Hur ser då ett arbetspass ut för Kjell-Åke Palm? Han berättar att börjar en match klockan 19.00 så börjar hans arbetspass 16.30.

– Då kommer jag dit och kollar om tjejerna har varit och handlat. Jag går och pratar med domarna som kommer strax efter 17.00. Jag har koll på säkerheten runt omkring matchen och vi har ett möte om det. Sen jobbar vi med lagen, alla papper som ska skrivas på som till exempel skriva upp sin laguppställning och godkänna laguppställningen, och när jag får tillbaka den ska den bli registrerad vid 18.00 i datorn emot SHL. Sen har jag det allmänna runt omkring fortfarande, så när pressen kommer visar jag dem till rätt plats, Sen närmar sig klockan snabbt 19.00 och då börjar ju matchen.

Efter match hjälper Kjell-Åke pressen ytterligare då de vill intervjua spelare. Ett arbetspass är oftast fem och en halv timme och runt 22.00 lämnar Kjell-Åke Palm Malmö Arena.

"Jag gör ju inte så mycket"

Vad innebär just domarvärd?

– Domarvärd innebär att jag tar hand om domarna från det att de kommer dit och servar dem med olika saker som till exempel mat. Eller om det är en högriskmatch och det är någon som försöker ta sig ner till domarna, då kommer de inte ut och då tar jag hand om det. Sen att bara vara allmänt trevlig naturligtvis, det ska man vara, att hela tiden pyssla med dem och hjälpa till med allting, säger Kjell-Åke Palm.

En pressvärd har liknande uppgifter berättar Kjell-Åke. Att serva dem med statistik, svara på frågor och hjälpa media på plats. Dessutom ska runt 60 funktionärer ha mat, det är inte Kjell-Åke som lagar den, men han ser till att alla får mat och är nöjda och glada.

Vad skulle du säga är det bästa med ditt uppdrag?

– Jag brukar få frågan; vad gör du? Ja, jag gör ju inte så mycket. Jag sitter och gaggar med folket. Som till exempel när domarna kommer ner, vi har ju en relation som kanske inte är lämplig för alla öron att höra. Sen är det ju samma med motståndarnas tränare som jag ju pratar med. Skulle jag sluta med mina aktiviteter i föreningen hade jag nog inte sett alla matcher uppe från publiken, utan jag vill gärna komma ner till de andra. Det är ju arbetskamrater kan man säga, berättar domarvärden.

Mr. Malmö - i med och motgång

Vad är det bästa med Malmö Redhawks?

– Det är ju mitt intresse, hockeyn är mitt intresse och Malmö har alltid varit vänliga och tar väl hand om oss funktionärer, lagledare och allt som jag har varit genom åren. Sen brinner jag för ungdomen, naturligtvis. Innan jag tog den här uppgiften jag har nu så hade jag hand om lag i 32 år. Jag kan inte sluta.

Nej, då faller väl hela Malmö Arena ihop?

– Haha, nej det tror jag inte! Kanske ett litet hörn.

Kjell-Åke Palm har som sagt varit aktiv inom Malmös organisation väldigt länge. Han påbörjade sin karriär som ungdomsledare 1978 och har sedan dess varit klubben trogen. Han har även hjälpt till på tränarsidan till viss del. Men huvudsysslan har varit ledare, ta hand om lagen och ordna med deras ekonomi.

– Jag har varit uppe bland 16 och 17-åringarna i många, många år och rest med dem. Sen ska vi inte glömma att jag varit med skånelagen, alltså TV-puckslagen, i tio år. Malmölagen och skånelagen hade jag hand om samtidigt.

Du har haft många järn i elden, vad betyder klubben för dig?

– Det är den enda klubben för mig. Andra har sina klubbar som är bäst i deras ögon, men jag har varit med i såväl med- som motgångar så Malmö betyder mycket. Det betyder mycket att jag kan gå till arenan och prata med folk, det gillar jag, avslutar Kjell-Åke Palm.