Häman Aktell: ”Känns som rätt steg att ta”

12 maj 2020 10:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Växjös Hardy Häman Aktell, som blir den fjärde spelaren med Kågedalens AIF som moderklubb att göra SHL-debut under de senaste elva åren. ”Jag vill vara en spelare att lita på”, säger den 21-årige backen.


Björklöven kommer från en minst sagt bra säsong. Umeålaget tog en klar seger i HockeyAllsvenskan. De vann 41 av 52 matcher och med sina 121 poäng slog klubben poängrekord i HockeyAllsvenskan. En av spelarna som imponerade var backen Hardy Häman Aktell, som snittade 18.30 minuters speltid per match – fjärde mest i laget. Han hade tredje bäst plus/minus-statistik i laget (+20) och noterades för 16 poäng (6+10). I slutet av april kom belöningen då 21-åringen skrev kontrakt med Växjö Lakers.

– Att få chansen att spela i SHL lockar och att få göra det redan i år ska bli kul. Det känns som rätt steg att ta, säger han.

Den här tisdagsgseftermiddagen har det gått drygt två dygn sedan Häman Aktell flyttade till Växjö och tidigare på dagen har han varit och tittat på en lägenhet i sin nya hemstad.

–  Det har varit bra dagar. Mycket intryck och många nya människor, men det är roligt, säger han

Känt Filip Gustavsson sedan förskolan

Hardy Häman Aktell är uppvuxen i Kåge, cirka en mil utanför Skellefteå. Han har fått sin hockeyfostran i Kågedalens AIF och han blir den fjärde spelaren med KAIF som moderklubb att SHL-debutera under de senaste elva åren. Först ut var centern Pär Lindholm som gjorde sin första SHL-match med Skellefteå säsongen 2009/10 och numera tillhör han Boston Bruins organisation. Säsongen efter Lindholm var det dags för nästa Kågedalenprodukt att debutera, nämligen Viktor Arvidsson, som står noterad för 335 NHL-matcher med Nashville Predators. För fem år sedan gjorde målvakten Filip Gustavsson sin första SHL-match med Luleå och om allt går som planerat ansluter Hardy Häman Aktell till den här skaran kommande säsong.

– Jag vet inte om det är något speciellt (med spelare som har fått sin fostran i Kågedalens AIF). Det går ofta att vara på is och många föräldrar ställer upp. Jag tror mycket beror på det, säger Växjöbacken.

Av de tidigare SHL-spelarna med Kågedalens AIF som moderklubb är Filip Gustavsson, som var med i den svenska VM-truppen som vann guld 2018 och numera tillhör Ottawa Senators organisation, den som Hardy Häman Aktell har bäst kontakt med.

– Vi har känt varandra länge och vi är fortfarande polare, säger Häman Aktell.

Han och Filip Gustavsson lärde känna varandra redan på förskolan, gick i samma klass fram till sexan och ses fortfarande på somrarna.

Gjorde du mycket mål på honom när ni var yngre?

– Han var så jäkla mycket bättre än mig då. Han var uppe och spelade med a-laget tidigt, säger han.

Var du mer en late-bloomer?

– Nja, jag har väl alltid varit ganska bra, men har inte varit så bra på att åka skridskor. Jag kom igång med det på senare år, säger han.

Draftades när han var ute med båten

Även Hardy Häman Aktell är draftad. Han blev det 2016 och det var Viktor Arvidssons klubb Nashville Predators som tingade den 192 centimeter långe backen och Häman Aktell minns tydligt var han var när han fick veta att Predators hade valt honom i fjärde rundan, som nummer 108 totalt.

– Vi var ute i stugan och då fick jag ett samtal när vi satt i båten. Båten läckte. Därför fick jag ha telefonen i ena handen och sitta och ösa ur vatten med den andra handen, säger han och skrattar.

Hur gick det med båten?

– Vi kom i land till slut, säger han.

Efter draften hade Häman Aktell några skadefyllda säsonger i Skellefteå och han gjorde bara 17 J20-matcher mellan 2016 och 2018 och inför säsongen 2018/19 gick han till Björklöven – ett val som visade sig vara helt rätt för hans utveckling. Särskilt den senaste säsongen har 21-åringen tagit stora kliv.

– Ett bra år för både för mig och laget. Jag har fått spela mycket och blivit starkare. Jag orkar spela mer. En riktigt rolig säsong. Även om vi inte alltid var bäst hittade vi vägar att vinna, säger Häman Aktell.

Vad förväntar du dig av den här säsongen?

– Att jag ska fortsätta utvecklas och försöka spela så mycket som möjligt. Jag vill vara en spelare att lita på, säger Hardy Häman Aktell.