40 ögonblick: Johan Davidssons imponerande rekord

23 januari 2015 08:10

Spelare kommer och går i SHL men vissa består längre än andra. En som länge varit med och som alltid kommer finnas med i historieböckerna är Johan Davidsson. Denna Davidsson som innehar ett imponerande rekord med mest poäng i SHL:s historia i SHL och slutspel.


Den 30 december 2012. HV71 möter Växjö Lakers i ett hårt, tufft och hett derby. Lagen har turats om att ha haft spelet och chanserna och duellerna har innehållit både hårda tacklingar och glåpord. Mot slutet av matchen står det 1-0 till HV71 och gästande Växjö tar ut målvakten och pressar på.

Men man får ingen utdelning. Istället får lagkaptenen i HV71 tag på pucken. Johan Davidsson transporterar den över mittlinjen och lägger den mot tom bur. Den går in. Som så många gånger förr. Men denna gång betydde det något extra. Något helt annat.

Detta mål var nämligen den poäng som förde Davidsson upp i toppen av listan över antal poäng i SHL genom tiderna. Seriespel och slutspel. Det målet var hans 659:e poäng genom historien och förde upp HV71-ikonen i topp före Jörgen Jönsson. Och även om den avgörande poängen var ett mål, var Davidsson annars en spelare som hade passningsspelet som sin främsta egenskap.

– Det har fallit sig naturligt. Jag har alltid varit en bättre framspelare än målskytt. Det har verkligen varit liknande siffror genom åren med ungefär dubbelt så många assist som mål. Det talar ett ganska tydligt språk om vilken typ av spelare jag var. De mål jag gjorde var givna lägen som ingen missar. Sådana lägen dyker upp för alla som får spela den speltiden och i de spelformerna som jag har fått göra, sa Davidsson i en intervju med SHL.se efter att karriären var över.

Totalt blev det sedan 667 poäng för Davidsson. Ett rekord som står sig än idag och lär göra det länge till. Närmast jagande aktiva spelare är just nu Tomi Kallio i Växjö, men han har 138 poäng kvar till Davidssons imponerande siffror.

Förevigad i historien

Den 27 september 2014 hissade HV71 upp Johan Davidssons tröja i taket. Efter en enastående karriär där det totalt blev 920 matcher i HV71 var det inte mer än rätt än att den forne kaptenen och hans tröja 76 förevigades och pensionerades för gott.

Ett kvitto på Davidssons storhet och också ett kvitto som kommer leva kvar länge i den gedigna SHL-historien. Historien om ögonblicket då Davidsson slog alla tiders rekord.