• Huvudsponsorer

Veckans match: Ligans bästa defensiv mot ligans bästa offensiv

21 februari 2020 14:30
Veckans match

De slutade etta och tvåa i grundserien förra säsongen. Nu tillhör Luleå och Färjestad återigen tabelltoppen – och imorgon möts de igen. Samtidigt blir det en match mellan ligans bästa defensiv och ligans bästa offensiv. ”Som målvakt får man vara beredd på det mesta mot Färjestad”, säger Luleås Joel Lassinantti.


Två tungviktare ställs mot varandra på lördag när serieledande Luleå tar emot tabelltvåan Färjestad. Värmlänningarna har sju poäng upp till Luleå och det blir en match mellan ligans bästa offensiv och ligans bästa defensiv. Färjestad har gjort 148 mål, vilket är 13 fler än Frölunda. Luleå å sin sida har endast släppt in 85 mål, och är därmed det enda laget i ligan som inte har släppt in över 100 mål.

– Vi är väl det lag som har offensiven som kan lyckas göra mål på dem. Det har ändå varit målrika matcher mot Luleå, men de är ruggigt disciplinerade och konsekventa i sitt spel. De är svåra att bryta ner. Det brukar krävas individuell skicklighet. Det är sådana saker vi har gjort mål på dem, säger FBK-forwarden Jesper Olofsson, 27.

Vad är det Luleå gör bra i sitt försvarsspel?

— De sätter jäkligt hård press vilket gör det svårt för många lag. Där någonstans kommer vår kreativitet och skicklighet offensivt in. Vi klarar av det hyfsat, men de är svåra att möta eftersom de är så aggressiva, säger Olofsson.

Brukar du göra mål på Joel Lassinantti?

– Vi har spelat mot varandra många år nu. Jag tror inte att jag har hängt någon på honom i år, men det brukar bli någon per säsong. Det är en bra målvakt. Det måste jag ge honom, säger Olofsson.

Målet kommer nu kanske?

– Ja, precis. Du kan varna honom om det, säger Olofsson.

Tror på en välspelad match

Luleås stjärnmålvakt Joel Lassinantti, 27, skrattar när han får Färjestadsforwardens hälsning.

– Han är en kille med farligt skott och mycket fart han under fötterna. Honom får man alltid se upp med, säger Lassinantti.

Luleåmålvakten tror på en sevärd match mellan de båda topplagen.

– Ofta brukar det bli en frejdig hockey och välspelade matcher. Färjestad är ett bra lag med en vass offensiv. Som målvakt får man vara beredd på det mesta, säger han.

Förbereder du dig på ett annat sätt mot Färjestad jämfört med andra lag?

– Som målvakt har man koll på många offensiva spelare och de har en fartfylld hockey. Absolut får man vara extra noggrann mot dem, säger han.

Vad är det som gör Färjestad till ett svårt lag att möta?

– De kommer ofta ganska flygande och kommer in med mycket folk i anfallen. Därför får de många alternativ. Sedan har de många offensivt skickliga spelare som gör skillnad. Om defensiven är vårt signum är offensiven deras, säger Lassinantti.

2-1 i inbördes möten till FBK

Lagen har mötts tre gånger tidigare den här säsongen och samtliga matcher har slutat med uddamålsvinst – för bortalaget. Färjestad vann senaste mötet i Coop Norrbotten Arena med 3-2 medan Luleå har vunnit två matcher i Karlstad med 3-2, varav en efter övertid.

– Svårt att säga vad det beror på att det blivit så. Bevisligen är det tajt mellan lagen eftersom det bara har blivit uddamålssegrar, säger Jesper Olofsson.

Färjestad kommer till matchen med tre raka viner. Sista månaden har tabelltvåan annars blandat och gett en del. I slutet av januari hade de fem raka förluster.

– Senaste matcherna har vi tagit mindre utvisningar och spelat mer disciplinerat. Vi är på rätt spår. Kan vi vara mer konsekventa utan puck kommer vi att vinna ännu fler matcher. Generellt gör vi en hel del mål, säger Olofsson.

"Har varit sisådär"

Luleå förlorade senast mot Linköping och hade dessförinnan två raka vinster, men Lassinantti är inte helt nöjd med vad hans lag har presterat.

– Det har varit lite sisådär. Vi har gjort några bra matcher och tagit poäng, men vi har kommit ifrån vårt spel lite och varit ojämna i spelet. Vi siktar på att komma tillbaka till det konsekventa spelet som har gjort oss framgångsrika. Vi är inte riktigt nöjda med de sista fem matcherna, säger Lassinantti, till SHL.se under osndagen, alltså innan gårdagens förlust mot Linköping.

Hur viktigt är det att knipa förstaplatsen?

– Det är inte hela världen, men samtidigt är det väldigt roligt att efter 52 matcher vara det bästa laget och det är det vi siktar på att vara. Det är ett kvitto på att man har gjort det bra under lång tid, säger Lassinantti.

Förra säsongen gick Luleå också bra i grundserien. De slutade tvåa, på grund av sämre målskillnad än ettan FBK. Därefter besegrades Växjö i kvartsfinal, men i semifinalen mot Frölunda tog det stopp. Lassinantti hoppas och tror att laget har tagit lärdom av förra året.

– Många av unga våra unga spelare har fått mycket erfarenhet. Vi har kvar ett gäng spelare som gjorde sitt första slutspel. Att de har fått den erfarenheten, både från kvartsfinal och semifinal tror jag har varit bra, säger Joel Lassinantti.