• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Idag 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

SM-slutspelet - här är vägen till Le Mat-pokalen

13 mars 2019 10:00
#SMslutspel2019

Med en omgång kvar att spela står SHL 2018/2019 inför sitt avgörande. Många lag har en sista kraftansträngning att göra i jakten på placeringar - och på andra sidan väntar nästa stora utmaning. Här ger vi den kompletta guiden till hur SM-slutspelet 2019 spelas.


SHL 2018/2019 har nått fram till sin allra sista omgång. Med tisdagens sju holmgångar inräknade står vi med en tabell där Färjestad eller Luleå kommer att ta hem seriesegern. Bakom toppduon fightas en rad lag för sina placeringar och slaget om den sista slutspelsplatsen är vidöppen.

Under torsdagskvällen avgörs sluttabellen - och redan på lördag inleds nästa steg på vägen fram mot Le Mat-pokalen. SM-slutspelet 2019 tar då sin början och för de tio främsta SHL-lagen väntar en vår där nya hjältar kommer att skapas. För att nå den eviga äran krävs det att kryssa sig förbi åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen SM-finalen.

SHL.se ger här en guide genom SM-slutspelets fyra olika steg.

Åttondelsfinaler

Medan lag 1-6 avancerar direkt till kvartsfinalstadiet kliver lag 7-10 in i SM-slutspelet i åttondelsfinalerna. Där ställs lag 7 mot lag 10 och lag 8 mot lag 9, två matchserier som avgörs över bäst av tre matcher.

Lagen turas där om att spela på hemmais, med det bäst placerade laget (7 samt 8) först ut. Lag 7 och lag 8 står även med hemmaplansfördel i en eventuell tredje och avgörande match. Första lag att nå upp till två vinster avancerar därefter vidare till kvartsfinalerna.

Åttondelsfinalerna spelas från 16:e mars till 20:e mars.

Kvartsfinaler

Här gör de båda vinnarna i åttondelsfinalerna sällskap med lag 1-6. Kvartsfinalerna består av fyra matchserier som spelas över bäst av sju matcher. Klart redan på förhand är att lag 3 ställs mot lag 6 och lag 4 mot lag 5.

Vad gäller de återstående två matchserierna kommer seriesegraren (lag 1) att möta det sämst placerade laget från åttondelsfinalerna. Lag 2 får å sin sida möta det kvarvarande - och bäst placerade - laget som avancerat vidare från åttondelsfinalerna. I kvartsfinalerna spelar lagen varannan match hemma och varannan borta, med hemmaplansfördel för lag 1-4 i en eventuell sjunde och avgörande match. Första lag att nå upp till fyra vinster avancerar därefter vidare till semifinalerna.

Kvartsfinalerna spelas från 22:a mars till 4:e april.

Semifinaler

Här gör de fyra vinnarna i kvartsfinalerna upp i två matchserier över bäst av sju matcher. Det bäst placerade laget från kvartsfinalerna ställs mot det sämst placerade, samtidigt som de två kvarvarande utgör det andra semifinalmötet.

I semifinalerna spelar lagen varannnan match hemma och varannan borta, med hemmaplansfördel för de två bäst placerade lagen i en eventuell sjunde och avgörande match. Första lag att nå upp till fyra vinster avancerar därefter vidare till SM-finalen.

Semifinalerna spelas från 6:e april till 19:e april.

SM-finalen

Här gör de två vinnarna i semifinalerna upp i en matchserie över bäst av sju matcher. Likt tidigare under SM-slutspelet turas lagen om att spela på hemmaplan kontra bortaplan.

Det bäst placerade laget står med hemmaplansfördel i en eventuell sjunde och avgörande finalmatch. Första lag att nå upp till fyra vinster är SM-guldvinnare 2019.

SM-finalen spelas från 21:a april till 4:e maj.

Läs spelschemat för SM-slutspelet 2019 i sin helhet här.