20 frågor med Anders Lindbäck

25 november 2022 10:00
20 frågor

Anders Lindbäck är tillbaka i Brynäs efter över ett decennium i andra klubbar, däribland åtta säsonger i Nordamerika. När den 34-årige målvakten får 20 frågor berättar han om NHL-debuten, relationen med Johan ”Honken” Holmqvist samt vilken NBA-spelare som gjorde honom starstruck.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Får jag välja en som inte spelar just nu? Då skulle jag ta Jarmo Myllys klubbteknik. Jag kollade rätt mycket på honom när jag var yngre.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Jag har haft väldigt svårt för Anton Lander. Vi känner varandra och har spelat ihop. Vi har mötts några gånger i KHL och ofta när vi möts brukar jag ha det tufft.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag hade varit mångsysslare, haha. Kanske lite jordbruk. Lite allt möjligt. Jag gillar trädgårdsarbete.

4. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Det kan nog ha varit min första start i NHL, mot Chicago. Det var häftigt. Jag fick hoppa in i den första matchen jag spelade efter att Pekka Rinne skadat sig. Sedan fick jag starta nästa match, Chicago borta. Jag hade ingen vidare koll. Jag kommer ihåg att jag frågade min rumskamrat om Chicago hade bra fans, haha. Han bara kollade på mig. Men det var häftigt.

5. Vilken lagkamrat du har haft genom åren har imponerat mest på dig?

– Jag har spelat med många riktigt bra spelare, men jag får ändå säga Victor Hedman på den. Han imponerar alltid på mig. En grym kille och spelare, på alla plan. Det är bara att se på det han har åstadkommit de senaste åren.

6. När har du varit som mest starstruck?

– När jag mötte Yao Ming, basketspelaren i NBA som är 2.20 lång, i hissen på ett hotell.

7. Sa du något till honom?

– Nej. Jag stod bara där och kände mig liten, haha.

8. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag brukar sova mycket. Jag har alltid försökt att inte ha för många måsten. Men en sak är att jag dricker min första kopp kaffe ungefär en timme innan nedsläpp. Jag dricker knappt på morgonen utan sparar mig till matchen. För att få längta lite. De blir en trevlig stund att sitta där med koppen innan matchen.

9. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Jag säger "Pekka" Alcén (tidigare målvaktstränare i Brynäs) och Johan Holmqvist (tidigare stormålvakt och numera målvaktstränare i Brynäs). Självklart även mina föräldrar, med allt stöttande och skjutsande. Men hockeymässigt är det "Pekka" och ”Honken”.

10. Hur tidigt kom de in i din karriär?

– ”Pekka” träffade jag kanske första gången när jag var tio, elva år, i någon hockeyskola. Sedan var han tränare i Sverigepucken och TV-pucken och han var i Brynäs hela juniortiden. ”Honken” cyklade jag till hallen för att kolla på när han spelade i Brynäs. Han har gått från att ha varit en förebild, till att jag ha lärt känna honom och de sista fem åren har jag fått jobba med honom. Han har varit som en mentor och jag har kunnat ringa honom under mina år utomlands. Han har varit enormt viktig för mig.

11. Hur är det att han som tidigare var din förebild nu är din tränare och mentor?

– Det är häftigt. Förut var jag exalterad när jag såg honom, eller det kan jag vara nu också. Nu känner jag honom som människa. Det är kul att ha en idol och sedan visar det sig att människan man har sett upp till är en sådan grym människa. Det gör honom ännu större. Vi är goda vänner och samtidigt är han någon som jag fortfarande ser upp till. Så kan jag kanske vara för en någon annan en vacker dag.

12. Vilken match i karriären är din bästa?

– Jag kommer ihåg att jag hade någon riktigt bra match HV71 borta med Timrå. Jag tror jag räddade kring 50 skott och spelade riktigt bra. Sedan har jag haft några bra matcher i USA, men jag säger den där HV-matchen. Det är den som först kommer upp. Fast mina allra bästa matcher kommer. De är på g.

13. Nämn tre artister du lyssnar på just ännu

– Då blir det lite konstigt. Jag lyssnar väldigt spretigt. Aphex Twins, det är lite annorlunda. Sedan har jag lyssnat ett band som heter Khruangbin. En annan jag lyssnar på är Erk, en rappare från Norrland. Men jag är lyssnar på allt möjligt.

14. Vad äter du till frukost?

– Ägg i någon form. 90 procent ägg.

15. Hur många ägg blir det på en dag?

– Fyra eller fem till frukost. Annars blir det inte så mycket mer om det inte är någon särskilda maträtt.

16. När var du riktigt lycklig senast?

– När mina två barn (fem och två år gamla) föddes. Det är en speciell lycka.

17. Om du får vara med och välja familjefilm till fredagsmyset, vilken lägger du din röst på då?

– Jag får aldrig vara med att välja. Men om jag skulle få det säger jag Peter Pan. Den är nice.

18. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Så Mycket Bättre skulle vara kul, sitta och lyssna på musik och äta middag.

19. Hur är din sångröst?

– Den är sådär, men texterna är bra. Det väger upp. Lite gitarr spelar jag ibland.

20. Vem var du i skolan?

– Uppviglare. Jag var duktig i skolan och hängde med. Sedan gav jag bra tips på bus till andra, haha.