Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

27 juni 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Johannes Kinnvall skrivit på för Brynäs, Malmö har värvat en målvakt och André Petersson är klar för HV71.


Kinnvall tillbaka i Brynäs

Johannes Kinnvall återvänder till Brynäs. Han tillhörde klubben mellan 2015 och 2017. Under de här åren gjorde han 18 SHL-matcher i klubben. Därefter blev det två säsonger i Timrå och två år i HV71 innan han inför den förra säsongen försökte spela till sig en plats i NHL. Den gångna säsongen blev det dock spel i AHL och Stockton Heat (åtta poäng på 19 matcher).

Den 24-årige backen vänder nu tillbaka till SHL och kontraktet med Brynäs gäller till 2024.

– Johannes är en brynäsare i grunden. En ödmjuk kille och en uppskattad lagkamrat och person. Han är en spelskicklig back som trots sin unga ålder har hunnit samla på sig mycket erfarenhet. Han är duktig på att hitta lösningar i spelet och är ständigt ett offensivt hot från sin backplats, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Werner klar för Malmö

Malmö har hittat en ersättare till Oscar Alsenfelt. Skåneklubben har skrivit kontrakt med Adam Werner, 25.

– Han är en storväxt och modern målvakt som testat vingarna på andra sidan Atlanten och på ganska kort tid har han skaffat sig en stor erfarenhet. Nu vill han komma hem och vara med på vår resa och i honom får vi en målvakt som vill framåt och driver för att ta nästa kliv, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Werner gjorde sin första SHL-match säsongen 2014/15 i Färjestad. Efter att ha varit utlånad till Björklöven säsongen 2017/18 var han tillbaka i Färjestad säsongen därpå (2018/19). Då vaktade han kassen i 26 matcher och hade på dessa 92,6 i räddningsprocent. De tre senaste säsongerna har han varit i Nordamerika och det har blivit två NHL-matcher. Den gångna säsongen gjorde han 21 AHL-matcher med Stockton Heat.

Kontraktet med Malmö gäller till 2024.

Peterson återvänder till HV71

André Petersson, 31, spelade i HV71 mellan 2006 och 2011. Därefter blev det tre säsonger i Nordamerika där han noterades för en NHL-match. Till säsongen 2014/15 gick flyttlasset till HK Sochi och han blev kvar i KHL i sammanlagt åtta säsonger. Den gångna säsongen gjorde han fyra poäng på åtta KHL-matcher. Men nu är han klar för en återkomst till svensk hockey. 31-åringen har skrivit på ett treårskontrakt med HV71.

– André är en av de bästa svenska spelarna som spelat i KHL och har producerat på en hög nivå under lång tid. En spelare som kan bryta en matchbild med sin klubbteknik och offensiva kraft. Vi är väldigt glada att han väljer HV71 när han nu är tillbaka i SHL, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Adam Mascherin lämnar Skellefteå. Han har skrivit på för Asiago.

Ryan McKiernan kommer att spela i EHC München kommande säsong.

Eddie Larsson byter Linköping mot finska HIFK.

Johan Alm och IK Oskarshamn har gått skilda vägar.

Chay Genoway, som spelade i Brynäs den gångna säsongen, är klar för EC Salzburg.

Jonathan Wikström följer inte med HV71 upp i SHL. Han fortsätter karriären i Troja-Ljungby.