• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

Robert Leino: "Känns som ett bra steg för mig"

28 maj 2020 14:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Örebros Robert Leino, 27, som vann finskt ligaguld med moderklubben HPK för två år sedan och nu ska göra sin första säsong utanför Finland. ”SHL är en lite bättre liga än den finska”, säger han


I mitten av maj presenterade Örebro den finske centern Robert Leino. Örebros sportchef Niklas Johansson lyfte särskilt fram finländarens spelsinne och passninsgsspel i pressmeddelandet – och huvudpersonen själv håller särskilt med om att passningsspelet är en stor del av hans spel.

– Jag gillar verkligen att passa. Jag spelar hellre fram än att göra mål. Det är sådan jag är. Jag är en bättre framspelare än målskytt, säger han.

"Hört många bra saker om klubben"

När SHL.se pratar med Leino har det gått ungefär en vecka sedan Leino blev klar för Närkeklubben och när vi skulle bestämma tid för den här intervjun skrev Leino ett sms på svenska, men samtalet vill han gärna göra på engelska.

– Jag har ett treårskontrakt med Örebro nu så jag har tid att lära mig svenska, säger han och skrattar.

Vad var det som lockade dig med Örebro?

– Jag hörde många bra saker om klubben. Jag har pratat med Joonas Rask, som är en bra vän. Även med Ville Viitaluoma som har spelat i klubben tidigare, säger han.

Vad betyder det att du känner Joonas Rask sedan tididare?

– Det betyder mycket. Jag tror att det blir enklare att komma till Örebro när jag känner Joonas och att det är många andra finska spelare där. Det är bra för mig, säger Leino.

En annan anledning till Örebroflytten som Leino lyfter fram är att han tycker att det känns som ett steg uppåt i hans karriär.

– SHL är en lite bättre liga än den finska och det är lite svårare att spela utanför för Finland. Det känns som ett bra val för mig, säger Leino.

27-åringen är uppvuxen i Hämeenlinna och eftersom hans äldre bror Jani höll på med hockey ville även Robert testa. Efter det var det aldrig något snack med vad han skulle satsa på och hans förebild på den här tiden var en SHL-bekanting.

– Jag gillade Ville Leino (som spelade i Växjö i slutet av säsongen 2015/16 samt hela säsongen därpå) som gjorde några säsonger i HPK. Han var väldigt bra och var något av en idol för mig, säger Robert Leino.

Fanns det någon svensk spelare du gillade lite extra?

– Peter Forsberg var en riktigt bra spelare, säger han.

Spelade även fotboll

Robert Leino slutade med fotboll som 14-åring för att bara satsa på hockey och säsongen 2012/13 debuterade han i den finska högstaligan med HPK. Fem år senare, säsongen 2018/19, fick Leino vara med och vinna ligaguld med sin moderklubb – och det är förstås det han rankar högst i sin karriär så här långt.

– Det var en underbar känsla. I och med att Hämeenlinna är min hemstad var det väldigt speciellt för mig. Ett väldigt bra minne. Efter guldet är känslan att jag vill vinna ännu mer. När man har vunnit en gång vill man vinna igen, säger Leino.

Kan du utveckla hur det var att vinna guld med sin moderklubb?

– Helt perfekt. Det är en ganska liten stad och en rätt liten klubb. Många av spelarna i laget var från Hämeenlinna och några av dem är mina bästa vänner. Att vinna guld med sina bästa vänner var perfekt, säger Leino.

Finalserien mot Kärpät blev en nagelbitare, minst sagt. Den gick till sju matcher och den avgörande matchen gick till förlängning. Väl där klev Markus Nenonen fram och sköt guldet till HPK.

– Kärpät hade ett mer namnkunnigt lag och hade kanske fler skickliga spelare, men vi var verkligen ett lag, säger Leino.

"Ville ha en förändring"

Efter guldet valde Leino att lämna moderklubben. I stället skrev han på för Ilves och där gjorde han 43 poäng (11+32) den gångna säsongen, vilket är hans poängbästa notering i karriären.

– Jag ville ha en förändring, att lämna hemstaden och göra något annat i min karriär. Det var ett bra beslut, säger Leino.

Nu väntar ännu en förändring för Leino. För första gången i karriären ska han representera en klubb utanför Finlands gränser – och det är inget snack om 27-åringen är nöjd med tillvaron.

– Allt är bra. Jag är frisk, har klart med ett nytt lag och nytt kontrakt. Allt är perfekt, säger han.