Lista: Fem saker att ha i åtanke inför lördagen

22 oktober 2021 15:00
I Kikaren

Med torsdagens matcher i bagaget vänder vi blicken mot en fullspäckad hockeylördag där ytterligare sju drabbningar ska avhandlas. Här följer fem saker att hålla ett litet extra öga på inför lördagen.


Formstarka nordamerikaner

23-årige Adam Mascherin fortsätter att ösa in mål i Skellefteå. Under torsdagen avgjorde han på övertid mot hemma mot Rögle (3-2). Han har gjort fem mål på de sex senaste matcherna han spelat. I Leksand fortsätter Max Veronneau och Carter Camper att skörda poäng. Veronneau har gjort sex mål och fyra assist på de senaste fem matcherna, Camper två mål och fem assist. Timrås Ty Rattie nätade mot Linköping under torsdagen och förlängde därmed sin poängsvit till tre raka matcher (1+2). Rattie har gjort tolv poäng (6+6) på elva matcher.

Dags för Tambellini?

Rögles Adam Tambellini snittar 0,6 poäng per match (2+4 på tio matcher). Men han saknar inte lägen eller skottmöjligheter för att utöka målskörden. Tambellini har skjutit tredje mest i ligan, 39 skott på mål. 13 av dessa skott har kommit i powerplay, där han nätat en gång. Under lördagen möter han och Rögle ett Luleå som har stora problem i numerärt underläge. Norrbottningarna har klarat av 67,86 procent när man är en, eller två, man mindre på isen. Det är lägst procent i SHL.

Målfarliga backar

Positivt för nyss nämnda Luleå är att backen Julius Honka har prickat formen. Han gick utan poäng under de första fyra matcherna han spelade. Men på de sex senaste matcherna har han gjort fyra mål och två assist. Under torsdagen inledde han målskyttet med ett mäktigt slagskott i vad som kom att bli en 1-3-förlust mot Leksand. Han har nätat i fyra av de fem senaste matcherna. Honka är tillsammans med landsmannen Kristian Näkyvä (Örebro) de backar som nätat mest än så länge. Djurgårdens Rasmus Bengtsson, Leksands Patrik Norén och Lucas Ekeståhl-Jonsson i Rögle har alla gjort två mål under de senaste fem matcherna.

Fortsätter Enroths starka säsong?

Jhonas Enroth har varit formidabel under inledningen av säsongen. Hans tre hållna nollor är bäst i SHL - och lika många som han höll under hela fjolåret. Då Jonas Arntzen vaktade kassen mot Färjestad i torsdags är det inte orimligt att det är Enroth som tar spaden när Örebro möter Djurgården under lördagen. Av de tre nollor han höll under förra säsongen kom två mot just Djurgården. Noterbart är att Enroth vaktade målet fyra gånger mot Djurgården förra året. De gånger han inte höll nollan föll Örebro.

Vem når tio mål först?

Richard Gynge blev förste spelare att nå 20 poäng den här säsongen när han noterades för en assist mot Frölunda under torsdagen. Samme man toppar skytteligan med nio fullträffar och ligger bra till att bli förste spelare att nå tvåsiffrigt gällande mål. Därefter följer Max Veronneau och Brynäs Anton Rödin med åtta m¨ål vardera. Oskarshamns formstarke Patrik Karlkvist har gjort fyra mål på de senaste fem matcherna och står på sju mål. Därefter följer ett koppel av spelare på sex fullträffar.