• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan

Hemvändaren ska leda ett revanschsuget Lakers

31 augusti 2020 15:00
Intervju

Efter guldet 2018 lämnade Robert Rosén Växjö – och redan då var han inställd på att någon gång återvända. Den dagen har nu kommit och 33-åringen ser framemot att spela i Sverige igen. ”Jag gillar spelet i SHL mer än det i KHL”, säger Växjöstjärnan i en intervju om revanschkänslan i Lakers, livet i Sotji samt varför han stod i en butik i Ryssland och råmade som en ko.


Förra säsongen blev inte alls vad Växjö hade hoppats på. De lyckades aldrig lämna den undre halvan av tabellen och slutade på en tionde plats. En placering klubben förstås vill förbättra den här säsongen och under silly season har Lakers knutit till sig två av de stora guldhjältarna från 2018 – Joel Persson och Robert Rosén. Den sistnämnde är tillbaka efter två år i ryska HK Sotji och det var aldrig några frågetecken kring om han skulle återvända, utan frågan var i stället när.

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Målet redan när jag drog var att en gång komma tillbaka, men om det skulle bli efter ett, två eller tre år visste vi inte. Men i tankarna var det målet. Jag är riktigt sugen på att det ska dra igång, säger Robert Rosén.

Trivdes i Ryssland

Rosén lämnade Växjö efter guldet 2018 och tiden i den ryska kuststaden blev bättre än vad den spelskicklige centern hade förväntat sig.

– Jag hade, som förmodligen många andra svenskar, förutfattade meningar om hur det skulle vara i Ryssland. Det är klart att det är annorlunda. Språket gör att man inte ens vet vad man handlar. Sedan blev vi importer lite en grupp i gruppen. Vi hängde nästan bara med varandra. På så sätt är det annorlunda, säger han och fortsätter:

– Sotji var jäkligt fint och bra klimat. Klubben hjälpte till bra med grejer runtomkring. De fixade med bank eller om det behövdes läkare till familjen hjälpte de till med det. Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Sedan antar jag att det är olika från lag till lag och stad till stad. Sotji är nog topp-3 i Ryssland att bo i, om man bortser det hockeymässiga, säger Rosén.

Jag hörde en intervju med din fru Lina på Sveriges Radio och hon jämförde Sotji med Mallorca.

– Lite så var det. Hade det inte varit lite bökigt med att fixa visum tror jag att Sotji hade varit ett ställe som folk hade åkt till. För det är jättefint med havet, strandpromenaden och bergen i bakgrund, säger Rosén.

"Lät som en ko i mataffären"

Under första året i Sotji pluggade Rosén lite ryska, men redan efter ett par veckor avbröt han studierna. I stället fick han ta hjälp av översättningsappar för att förstå och göra sig förstådd – och när inte det fungerade fick han visa prov på sina charaderkunskaper.

– En gång stod jag och lät som en ko i mataffären när jag ville ha nötfärs. Man får hitta sätt att göra sig förstådd, säger Rosén och skrattar åt minnet.

Vad sa butikspersonalen?

– Hon skrattade och fattade vad jag menade. Hon lärde mig vad det hette på ryska, men det har jag glömt nu, säger Rosén.

"Tre fjärdedelar av tiden gick bra"

Alvestasonen hade en bra förstasäsong i KHL. Med sina 40 poäng på 62 matcher vann han lagets interna poängliga och belönades med en kontraktsförlängning. År två nådde han inte samma poängnivå, utan det blev 24 pinnar på 57 matcher.

– Generellt sett tycker jag att det gick bra. Det var en tuff avslutning de sista månaderna för egen del. Tre fjärdedelar av tiden gick det bra. Jag är nöjd med vistelsen där, säger Rosén.

Varför tror du att det gick sämre sista halvåret?

– Jag tror det blev mentalt för att vi kände att det fick räcka med Ryssland efter det här året. Det blev lite att jag släppte det och att vi började fundera på vad som skulle komma härnäst. Jag vet inte om det spelade in, men jag känner att det borde vara det. Jag kan inte se någon annan anledning till att det plötsligt skulle börja gå så dåligt. Jag tappade lite glädje och hunger. Första året spelade jag för nytt kontrakt och lite för min överlevnad i ligan. När vi väl hade kommit fram till att det här blir sista säsongen i Ryssland var det lite som att luften gick ur, säger 33-åringen.

SHL-debuterade 2010/11

Nu är Robert Rosén tillbaka i SHL, en liga han debuterade i säsongen 2010/11, i Modo. Säsongen därpå gick han till AIK och med 60 poäng på 55 matcher vann han poängligan. Därefter skrev Rosén på för Växjö och där har han gjort sex säsonger och varit med och vunnit två SM-guld (2015 och 2018). Sammanlagt i karriären har Rosén gjort 284 poäng på 406 SHL-matcher och han har höga krav på sig själv när han nu återvänder till ligan.

– Jag är medveten om att komma tillbaka till SHL efter två år är inget man kan ta med en klackspark. Jag är förberedd på ett jäkla fokus och hårt jobb för att anpassa mig så snabbt som möjligt. Jag hoppas att jag inte har tappat för mycket och att jag ska bli van vid spelet ganska snabbt. Jag vill givetvis vara med och bidra offensiv. Dels göra mycket poäng själv och dels dra med mig andra och göra laget bättre på så sätt, säger Rosén.

Vad ser du mest framemot med att vara tillbaka i SHL?

– Jag måste säga att jag har saknat farten i spelet och att man vågar ligga på och checka fram misstag. Det gynnar mig lite, kanske inte farten, men att det blir lite fler misstag och fler spelvändningar. Man kan vinna puck högre upp i banan och då kan jag utnyttja min puckkänsla och läsa spelet. I Ryssland var det mycket dumpa, ställa upp, styra och man fick alltid börja med pucken bakom eget mål och möta fem gubbar. Många säger att SHL är en tajt liga, men jag gillar spelet i SHL mer än det i KHL, säger Rosén.

Lakers jagar revansch

Även om Rosén har varit ifrån Småland i två år har han haft bra koll på Lakers.

– Jag kollade på datorn när vi inte spelade eller var ute och reste. Jag kollade såklart alltid resultat och highlights. Sedan hade jag kontakt med några i laget. Jag har haft hyfsad koll, säger Rosén.

Upplever du att det är en revanschkänsla i laget med tanke på hur det gick förra säsongen?

– Det är många som snackar om revansch. En stor del av föregående trupp är kvar. Ingen är nöjd med säsongen som var. Laget såg bra ut och många tippade klubben högt upp och det tror jag att de gjorde själva också. Jag tycker att det ser bra ut i år och att vi borde kunna komma högre upp än i fjol. Där hoppas jag att jag kan vara en bricka i pusslet som gör att det blir ett par snäpp högre upp, säger Rosén.