Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

11 april 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Timrå förstärkt laget rejält, Emil Heineman har skrivit NHL-kontrakt och Linköping har värvat en målvakt.


Trippelvärvning av Timrå

Timrå spelar i SHL kommande säsong efter att ha besegrat Djurgården i kvalet. Till kommande säsong kommer laget att ha ytterligare tre namnkunniga spelare i truppen. För den gångna veckan har Anton Wedin, Anton Lander samt Emil Pettersson skrivit på för klubben.

Anton Lander är fostrad i Timrå och spelade där fram till 2011. Efter fyra a-lagssäsonger lämnade centern för spel i Edmonton Oilers. Totalt blev det 215 matcher i NHL. Han har även spelat fyra säsonger i KHL samt en i Schweiz. Lägg därtill att han har spelat två VM samt två OS med Tre Kronor. Nu ska han spela i Timrå de kommande tre säsongerna.

– Jag är otroligt glad och taggad över att få spela inför alla fans i NHC Arena igen! Samt så är det en väldig stolthet att spela i Timråtröjan igen. Jag ser verkligen fram emot den kommande säsongen, säger Anton Lander till klubbens hemsida.

Anton Wedin var med och spelade upp Timrå i SHL 2018. Han gjorde en SHL-säsong i klubben innan han skrev på för Chicago Blackhawks. Det blev fyra matcher i NHL samt 31 i AHL. Därefter blev det en säsong i HV71 innan han inför den förra säsongen flyttade till Ryssland. Där har han representerat Sibir Novosibirsk samt Dynamo Moskva. Wedin och Timrå är överens om ett nytt femårskontrakt.

Precis som Anton Lander och Anton Wedin har Emil Pettersson spelat i Timrå. Efter att ha spelat i klubbens juniorlag debuterade han i a-laget säsongen 2012/13. Totalt blev det tre säsonger i klubbens a-lag innan han lämnade 2015. Därefter har han hunnit med att spela två säsonger i AHL, en säsong i KHL samt vunnit SM-guld med Växjö 2021. Hans kontrakt med Timrå sträcker sig över säsongen 2026/27.

– Det känns otroligt roligt att vara tillbaka, det var här jag växte upp och fick chansen för första gången och jag hoppas kunna återbetala det under dom kommande åren, säger Emil Pettersson till klubbens hemsida.

... som även har förlängt tre kontrakt

Det har hänt mycket i Timrå den senaste veckan. Utöver att ovan nämnda trio har värvats har klubben även förlängt avtalen med tre spelare. Det handlar om Robin Hanzl, Jacob Blomqvist och Jacob Johansson.

Hanzl var en av Timrås stora kvalhjälatar. Han gjorde nio poäng på fyra matcher mot Djurgården. Dessförinnan noterades han för 40 poäng på 52 grundseriematcher. Hans nya kontrakt gäller i ytterligare två säsonger. Även målvakten Jacob Johansson, som har gjort två raka säsonger i Timrå, har förlängt med två år.

Jacob Blomqvists nya kontrakt sträcker sig över den kommande säsongen.

Det står även klart att följande fyra spelare lämnar Timrå: Viktor Lodin, Jens Lööke, Nolan Zajac samt Pontus Åberg.

Duo skriver NHL-kontrakt

Leksandsfostrade Emil Heineman har skrivit på ett NHL-kontrakt med Montreal Canadiens. Därför kommer 20-åringen att avsluta den här säsongen i klubbens farmarlag Laval Rocket.

Heineman debuterade i SHL med Leksand säsongen 2019/20. I fjol noterades han för 13 poäng och den här säsongen blev det 16 poäng. Heineman, som spelade JVM 2021, draftades av Florida Panthers i andra rundan 2020, som nummer 42 totalt. Därefter trejdade Calgary Flames till sig rättigheterna för Heineman, men i februari i år var det Montreal som trejdade till sig 20-åring.

En annan som har skrivit NHL-kontrakt är Daniel Torgersson, 20. Han har tillhört Frölundas organiastion de senaste åren och debuterade i SHL säsongen 2019/20. Den här säsongen har han dock varit utlånad till AIK, där det har blivit 17 poäng på 40 matcher. Torgersson har nu skrivit på för Winnipeg Jets, som draftade honom i andra rundan 2020, som nummer 40 totalt. Torgersson har skrivit på ett treårsavtal med Jets.

LHC värvar målvakt

Tidigare stod det klart att David Rautio inte skulle fortsätta i Linköping. Nu står det klart vem som kommer att bilda målvaktspar med Marcus Högberg kommande säsonger och det blir Jesper Myrenberg, 22. Han kommer närmast från Vita Hästen där han stod 29 matcher och hade drygt 90 i räddningsprocent den gångna säsongen. Myrenberg spelade i LHC som junior mellan 2016 och 2019 och gjorde en SHL-match med klubben.

– Det känns otroligt roligt att vara tillbaka. Det är någonting som jag har strävat efter när har varit ute under tre säsonger, säger Jesper Myrenberg till klubbens hemsida.

Myrenberg och Linköping är överens om ett kontrakt som sträcker sig till våren 2024.

Duo stannar i Malmö

Både Eric Engstrand och Markus Lauridsen har kommit överens om en fortsättning i Malmö. 21-årige Engstrand har spelat tre raka säsonger i Redhawks. Den gångna var hans poängmässigt bästa då han stod för tio poäng. Hans nya kontrakt sträcker sig till 2024.

Den danske landslagsbacken Markus Lauridsen har också skrivit på över säsongen 2023/24. Lauridsen kom till Malmö från HV71 2020. Under sin första säsong i Skåeklubben noterades han för 14 poäng. Den gångna säsongen blev det 19 poäng och han tog även plats i det danska OS-laget.