• Huvudsponsorer

Malmö Redhawks i SHL säsongen 2016/2017

16 maj 2017 15:00

Med en fantastisk målvakt i Oscar Alsenfelt, sylvassa värvningar av spelare med SHL-rutin av Patrik Sylvegård och nya tränaren Peter Andersson vid rodret imponerade Malmö stort under säsongen och gick dessutom långt i SM-slutspelet.


Malmö höjde ribban ytterligare inför sin andra säsong i SHL efter återtåget. Ganska tidigt stod det klart att Björn Hellkvist lämnade sitt uppdrag som tränare och Peter Andersson tog över i båset.

– Vi tar hit Peter för att vi ska kunna ta ett steg till. Vi är glada över att han vill komma hit och vi får en tränare som har en gedigen erfarenhet av att träna lag på hög nivå. Vi tror att han är rätt man för att vi ska kunna bli ett ännu bättre hockeylag, sa klubbens General Manager Patrik Sylvegård när Andersson presenterades.

Att Andersson var rätt man att leda Malmö till nästa steg, det råder det inga tvivel om när vi nu summerar den gångna säsongen, men vi börjar från början.

– När det kommer in en ny ledarstab då blir det som att komma till ett nytt lag lite grann. De ville fortsätta på den vägen Malmö byggt under många år, men samtidigt är den en ny röst med nya ideér. Den övergången hanterade både spelare och ledare riktig bra och vi inledde säsongen väldigt starkt, säger Nils Andersson.

Röd tråd i värvningarna

Malmös sportchef Patrik Sylvegård offentliggjorde flera tongivande spelare inför säsongen och det var inget snack om att Malmö menade allvar med sin satsning. Noah Welch, Rhett Rakhshani, Ilari Filppula, Cristopher Nihlstorp, Erik Forssell och Nichlas Hardt var några av spelarna som klubben förstärkte med och det fanns en klar röd tråd genom de flesta av förstärkningarna - Malmö sökte spelare med stor SHL-erfarenhet och som också varit bärande spelare i andra klubbar. Dessutom hade flera av dem sedan tidigare anknytning till Malmö.

– Det som var väldigt positivt var att de spelarna som var lite äldre höll sig skadefria och vi kunde utnyttja deras erfarenhet och kompetens fullt ut. Flera av värvningarna skulle jag säga blev riktiga fullträffar, menar Andersson.

"Vann poäng åt oss"

På målvaktssidan skulle alltså Cristopher Nihlstorp tampas om förstaspaden med Oscar Alsenfelt, som säsongen innan knappt spelat på grund av skador. Malmös målvaktssida kändes riktigt stark och Patrik Sylvegård var minst sagt nöjd med sin målvaktssida.

– Vi har två riktigt bra målvakter i Alsenfelt och Nihlstorp. Jag tror inget lag har bättre målvaktssida. Det kommer att bli en kamp om vem som tar förstaspaden, berättade sportchefen inför säsongen.

De båda burväktarna inledde säsongen med att dela på ansvaret som sista utpost, men ju längre säsongen led stod det klart att Oscar Alsenfelt var lagets odiskutabla nummer ett.

Med stor hjälp av Alsenfelts storspel skördade Malmö stora framgångar och Skåneklubben blev till slut åtta i SHL och var klart för sitt första slutspel på mycket länge.

– Egentligen kände vi att vi kunde varit ett lag som kom ännu högre, det var jämnt och många bra lag. Starten på säsongen var väldigt bra och jag tror att vi hade åtta eller nio raka vinster. I mitten av säsongen kände vi att vi inte höll nivån vi visste att vi hade och det var en del toppar och dalar, förklarar Andersson och fortsätter:

– Målvaktsspelet var oerhört bra och kanske som bäst när det gick lite sämre för laget under mittendelen av säsongen, då kom våra burväktare upp otroligt stort och vann poäng åt oss. Utan dem hade vi kanske inte tagit den där slutspelsplatsen. Målvaktsspelet och powerplay var kanske vår genomgående starkaste sida under säsongen.

Imponerande slutspel

Åttondelsfinalerna mot Luleå vanns med 6-1 hemma i Malmö Arena och 5-4 i Coop Norrbotten Arena. Därmed skulle klubben få tuffast tänkbara motstånd då serieettan och guldfavoriten inför slutspelet, Växjö, väntade i kvartsfinal.

Ett riktigt starkt Malmö visade dock ingen nåder för SHL:s seriesegrare och kunde efter 4-2 i matcher avancera vidare till semifinal. Spelare som Ilari Filppula, Nichlas Hardt, Rhett Rakhshani och de bägge målvakterna Nihlstorp och Alsenfelt stod samtliga för mycket imponerande insatser, men det var lagmaskinen Malmö som tog klubben till första semifinalen sedan 2001.

– Jag läste en kommentar från Sam Hallam att han inte kunde vara allt för besviken på sitt lag för att vi spelade så pass bra. Vi hade lite samma känsla, kom vi upp i nivå och hade målvaktsspelet bakom oss så kände vi att vi var det bästa laget i ligan. Det var den tron vi hade i laget. Vårt lilla problem var kanske att hålla i det under en lång period. Vi visste att det var seriesegrarna som väntade på andra sidan och vi slöt oss samman som grupp och det var en härlig serie att vara med om.

Årets målvakt i laget

I semifinalen lyckades Malmö vinna en match mot HV71 som senare gick och blev Svenska mästare. Skåneklubben har dock mycket att vara stolta över och imponerade storstilat i den annars så tuffa andra säsongen efter uppflyttning till SHL.

– Jag tycker att vi visade under slutspelet vilket bra lag vi var. Att vi hade kapacitet att gå hur långt som helst. Vi föll lite på målsnöret i några matcher mot HV71 i början och då tog vi slut lite grann. Hade det tippat över åt andra hållet hade vi fått mer energi och fortsatt pumpa på. HV71 gav det lilla extra och fick marginalerna på sin sida.

På SHL Awards den 5:e april utsågs klubbens målvakt Oscar Alsenfelt till Årets målvakt i SHL för sina insatser under säsongen.

Läs om Malmös lagbygge inför kommande säsong.