Matchguide: Figren jagar revansch mot DIF

18 oktober 2011 17:00

I Robin Figrens första match mot förra laget blev det förlust. På onsdag vill han ha revansch när Linköping återigen tar sig an Djurgården, den här gången i Cloetta Center. "Ett kompakt lag, men vi ska komma upp med en bra matchplan mot dem", säger Figren till Hockeyligan.se.


När stockholmaren pratade med Hockeyligan.se i somras lyfte han fram matchen mot Djurgården i Hovet som en extra höjdpunkt. I torsdags var det dags, men det blev inte den återkomst som 23-åringen hade hoppats på. Djurgården vann med 4-1 i en match där Linköping "inte kom upp i nivå".

– Sen får vi ett jäkla uppskjut mot Brynäs senast, det var bra. Vi spelar med lite mer lugn då: vi följer vår gameplan och vi gör det väldigt bra. Vi ligger rätt i positionerna, säger Robin Figren.

– Vi har jobbat väldigt hårt genom hela säsongen men vi kanske inte har jobbat så smart alla gånger. Emellanåt har det kanske varit lite för mycket hjärta och lite för lite hjärna, men mot Brynäs hade vi båda.

Vad menar du med "för lite hjärna"?
- Vi jobbar, sliter, tacklas, åker skridskor - vi kämpar verkligen - men ibland kanske vi har åkt lite för mycket skridskor och kommit ur positionerna. Även fast man gnuggar på så måste man ha det med sig.

Nöjd med sin roll i laget

Just "gnugga" är ett nyckelord för Figren som trivs med hockeylivet just nu och vill se sitt äventyr i Linköping som en nystart. Från säsongerna i AHL tar han i huvudsak med sig "förmågan att ta snabbare beslut med pucken" och "spela smartare i vissa lägen". Men också det mentala, eller ett "starkare huvud" som han själv beskriver det.

– Det roligaste för egen del är att jag har fått spela lite mer och att det känns bra i den rollen som jag tagit och som jag fått. Jag försöker skapa energi för laget, åka mycket skridskor och spela relativt fysiskt. Och det känns som att jag har gjort det ganska framgångsrikt hittills. Sen är det självklart jättekul om det trillar in poäng också, konstaterar Figren, som gjort tre mål och tre assist så här långt.

– Jättekul att göra mål såklart, det är inget att snacka om. Det är det roligaste med hockeyn så det är självklart jättekul att bidra på den fronten också.

Hur trivs du i Linköping som stad annars?
- Linköping är en ganska lagom stad. Det finns allt du vill ha i shoppingväg och i matväg och det är trevliga människor. Sen är det självklart en fördel att det är nära till Stockholm. Jag är jättepositivt överraskad, säger Figren, som är född i huvudstaden och som inte har tappat 08-dialekten.

Du har inte börjat snacka någon östgötska ännu...?
- Haha nej, jag har nog snarare gjort allt för att behålla min egen dialekt!

"Ingen fara, bara någon fläskläpp"

Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd meddelade på tisdagen att Brynäs Jonathan Granström stängs av i totalt två matcher för tacklingen på just Figren senast. LHC-spelaren blev liggande på isen blödandes från ansiktet.

– Men det är ingen fara med mig, bara en fläskläpp och några skrapsår på näsan. Det är lugnt.

Hur upplever du situationen?
- Nu har jag sett tv-bilderna och har egentligen inte så mycket att säga. Det är svårt att säga att jag inte får något i ansiktet i och med att det börjar blöda, men samtidigt ska hockey vara en tuff sport med kamp och det momentet kan man inte ta bort. Sen gäller det givetvis som det har snackats om att visa respekt för motspelare och medspelare.

"Kommer nog bli en fartfylld match"

Nu får Figren, hans fläskläpp och hela Linköping chans till snabb revansch mot Djurgården.

– Det känns kul att möta gamla kompisar och några gamla ledare. Det var kul att spela inför vänner och familj på Hovet senast och komma tillbaka till en miljö som jag ändå har varit i ganska mycket. Klart det är lite speciellt.

Hur vill du beskriva Djurgården?
- Ett kompakt lag som är väldigt åkstarkt. Ett bra hockeylag, det är ingenting att hymla om. Men vi ska komma upp med en bra matchplan mot dem.

– Det kommer nog bli en ganska fartfylld match, sen är det svårt att sia om hur det kommer se ut. Men det kommer nog att bli mycket åka och det lag som åker mest och håller sig på banan kommer att avgå med segern.

Vad tror du om utgången? Är man extra sugen att göra mål mot sitt gamla lag?
- Man är alltid sugen på att göra mål...

– Det vore självklart jätteskönt att ta tre poäng på onsdag.