• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick: Brynäs IF

27 mars 2020 15:00
Återblickar

Vi fortsätter att blicka tillbaka på säsongen som gick, klubb för klubb. Nu har det blivit dags för Brynäs IF, där backen Josef Ingman ger sin syn på lagets säsong. ”Ett misslyckande”, säger 25-åringen om tolfteplatsen.


Tabellplacering: 12

Josef Ingmans kommentar: "Självklart tycker jag, och förmodligen hela klubben, att det är ett misslyckande. Vi hade ett mål att åtminstone nå slutspel, men inte ens det lyckades vi med. Misslyckande är nog ett ganska bra ord att beskriva säsongen på."

Finns det något speciellt du är mest besviken på?

– Att hamna i ingenmansland är typ det suraste som finns. Man är inte superkass, men inte bra heller. För min egen del, om jag får säga så, förväntar jag mig att när det väl går dåligt ska vi gå ihop som grupp och göra det som krävs. Att lyssna på tränarna och följa gameplan. Självförtroendet på oss var inte ens tillräckligt bra för att klara av det och det känner jag är en besvikelse. Vi kunde vända på det i några matcher, men det blev ingen kontinuitet.

Ni bytte tränare i januari, då Magnus Sundquist fick lämna och de assisterande tränarna Ove Molin och Mikael Holmqvist ersatte. Vad tycker du att det gav för effekt spelmässigt?

– Oavsett om man byter tränare eller om det blir någon annan stor förändring får man lite ny energi och det blev lite av en nystart. Vi kom ut med ny energi, men tyvärr tror jag att det kanske var lite för sent. Oavsett om Magnus (Sundquist) hade fått gå eller inte kändes det som att det inte riktigt fungerade för oss den här säsongen. Jag vill inte lägga någonting på honom, utan det är vi som lag som inte har lyckats. Att han fick gå var väl ett försök att hitta en lösning på problemet. Det blev lite bättre, men det räckte inte.

Klubben hade högt ställda mål inför säsongen. Det snackades om slutspel i år och fyra guld på de tio kommande säsongerna. Påverkade det er något?

– Målen som klubben sätter är inget vi blir berörda av direkt. Vi fokuserar på att ta SM-guld den här säsongen. Det är varje spelares mål. När vi inte lyckas med det blir vi besvikna, men huruvida klubben sätter sina mål får stå för dem. Det är väl mest en motivation för oss och våra fans.

Ni fick höra det några gånger under säsongen, men 22 gånger släppte ni in första målet i matchen. Inte en enda gång lyckades ni vända det till seger efter ordinarie tid. Har du någon teori kring varför det blev så?

– Även om vi fick höra det några gånger var det inget vi tänkte på. Vi hade ett problem att när vi släppte in mål hade vi en tendens att det blev negativitet. När vi släppte in första målet kanske vi inte klarade av att komma tillbaka. Det är bara en tanke jag har och sedan behöver det inte vara så. Det är möjligt att det satte sig i huvudet på oss lite.

Powerplay: 22,35 procent (7)

Ingmans kommentar: ”I början hade vi väldigt dåligt powerplay. Om det berodde på att de fick träna för lite tillsammans eller om det inte riktigt stämde med formationerna vet jag inte. När desperationen kom in, ”hallå, nu går det värdelöst för oss, varför funkar det inte?”. När den desperationen kom var det som att det vände. Jag tror dels att det hade med inställning att göra och dels att de hittade rätt i positionerna och fick träna mer på det. Det blev riktigt bra till slut.”

Boxplay: 72,89 procent (12)

Ingmans kommentar: ”Det var en av delarna vi pratade mycket om under säsongen. Det är svårt att sätta ord på specifika saker som gör att det blir dåligt. Om jag ska spekulera kanske det berodde på att vi fokuserade för mycket på detaljer ibland och att vi inte bara spelade. Vi funderade kanske för mycket på motståndarnas varianter och att spelet då inte kom lika naturligt. Det kan vara en grej. I det stora hela grundar det sig i att vi inte hade tillräckligt bra självförtroende i spel fem mot fem och då gick det ut över boxplayet också.”

Offensivt, antal gjorda mål: 132 (9)

Ingmans kommentar: ”Problemet där var att vi var för upp och ner. Vissa matcher kunde vi göra fem, sex mål och vissa matcher gjorde vi inte ett enda. Vi hade inte den där känslan att vi alltid gjorde mål. Om motståndarna gjorde första målet och vi skulle jaga kunde det vara att vi inte fick in en enda puck. Vi hade ett problem att göra mål när spelet inte riktigt stämde.”

Defensivt, antal insläppta mål: 168 (12)

Ingmans kommentar: ”Vi hade problem i egen zon. Jag personligen tycker att vi inte följde den gameplan som var satt. Då säger jag inte att det var jag eller någon annan. Vi följde inte det som var sagt tillräckligt bra. Sedan om det var otydligt till en början kanske man kan säga till viss del, men framförallt var det vi som inte följde det som var sagt. Då blev det struligt i egen zon. Då krävs det att man gör en massa mål framåt och där sprack det inte helt, men till viss del.”

Hemmaspelet 41 poäng (11)

Ingmans kommentar: ”Hemmaspelet var vår styrka. Även om vi borde ha tagit ännu fler poäng var vårt spel på hemmaplan helt klart godkänt. Problemet var bortaspelet."

Bortaspelet: 19 poäng (13)

Ingmans kommentar: ”Riktigt dåligt. Jag tror att vi ville för mycket. På bortaplan kan man ha inställningen att inte släppa in något mål och att det är bra att ha 0-0 eller 1-1 inför tredje perioden. För ofta tror jag att vi hade inställningen att vi skulle gå ut och köra över motståndaren på bortaplan. Då blir det lätt att man släpper in mål bakåt. Då brister det lite i den tanken man borde ha på bortaplan, tycker jag, och det får vi lägga på oss spelare."

Blockade skott: 720 (1)

Ingmans kommentar: ”Det visar att även om inte spelet fungerade och målen inte gjordes som vi ville kämpade vi i alla fall där ute. Det var ingen brist på att vi försökte. Det finns inget som visar en större vilja än att blocka skott. Även om vi ville att det skulle gå bra och vi ville att vi skulle ha bra självförtroende gjorde vi vad vi kunde genom att blocka skott. Ofta när det går dåligt för ett lag säger folk att det inte finns någon vilja. Kolla då hur många skott vi har blockat. Man blockar inte ett skott om man inte vill något, tycker jag.”

Brynäs…

…poängkung: Anton Rödin, 46 poäng (14+32)

…mest utvisade: Anton Rödin, 73 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Emil Molin, 5 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Jonathan Sigalet, 80

…spelare med mest istid i snitt per match: Marcus Björk, 22:38 min/match.