• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

"Att leverera som vi gjorde är riktigt skönt"

22 november 2017 09:00
Stafettintervju

Stafettintervjun har kommit till sitt åttonde intervjuobjekt. Denna gång har vi rest till Dalarna där spelaren i fråga är tillbaka i klubben han en gång inledde sin karriär i.


Förra veckan fick vi en pratstund med Färjestads Joakim Nygård. Han valde att skicka följande fråga vidare;

Hur bra tycker du själv att du är på engelska?

– Haha. Ja, eftersom att min fru Michelle är amerikanska så tycker jag att den är ganska bra.

Ja, det låter ju fullt rimligt. Har du någon aning om vem som ställt frågan?

– Jag kan tänka mig att det är någon i Färjestad och då står det bara mellan två, Wikstrand eller Nygård.

Det är en av dem.

– Då är det nog Nygård!

Det är rätt.

Den här veckans intervjuperson spenderade fjolåret och året dessförinnan i Färjestad och var då lagkamrat med snabbskrinnaren Joakim Nygård. Spelaren valde dock efter Moras avancemang till SHL att flytta hem.

– Jag hade två helt okej år i Färjestad och trivdes väldigt bra med alla killar i laget, men kände att det var dags att ta ett steg där jag skulle utvecklas och framförallt spela lite mer. Jag satt och följde Moras kval mot Leksand väldigt noga och firade lite när de vann. Sedan gick det ganska fort efteråt att snacka ihop sig med Mora och det kändes självklart att gå hit.

Är det klubben i ditt hjärtat?

– Absolut! Sedan bor ju mamma och pappa kvar häruppe med.

Den här veckans intervjuperson är alltså ingen mindre än skarpskytten John Persson. 25-åringen har kanske inte hunnit göra sig riktigt känd hos SHL-publiken, vilket kan bero på karriärvalet han gjorde som 17-åring. Ett val som var början på ett långt äventyr.

– Min äldre bror Jonathan flyttade till Nordamerika, drog över till juniorligan och spelade i Québec när jag var väldigt ung men jag kommer ihåg att det blev en liten dröm för mig att också åka dit. Chansen uppstod sedan efter första året på Moras hockeygymnasium. Då tog jag chansen och stack.

Ni verkar vara en lyckad hockeyfamilj. Din andra brorsa, Johan, spelar i Timrå. Hur mycket följer du hans och Timrås framfart?

– Vi är väldigt tajta jag och brorsan så det är klart att jag följer dem. Vi paratar dagligen och så, men han har varit lite skadad nu men laget trummar verkligen på, det är kul att se.

"Var en bra fest där"

Drömmen förverkligades alltså för Persson som skulle stanna på andra sidan Atlanten i sex år. Tiden där innefattade främst AHL-spel men även 10 NHL-matcher för New York Islanders och ett mål där pucken fick följa med hem.

– Det var en upplevelse verkligen och någonting jag alltid kommer att ha med mig. Jag har alltid varit väldigt driven, hockey har alltid betytt mycket och jag har lagt mycket tid på det. Jag spelade tre år i juniorligan innan det blev tre år i AHL och sedan fick jag de där tio matcherna i NHL också, det var en grym resa.

Det var ju även något mer som fick följa med hem, eller hur John?

– Precis! Det var när jag spelade i AHL som jag och min nuvarande fru träffades. Hon gick på college som låg 25 minuter ifrån Bridgeport. Vi träffades där och har hållit ihop sedan dess. Vi gifte oss för två somrar sedan i New York och hela familjen kom över. Jag har en ganska stor familj så det var en bra fest där, haha.

Jag kan tänka mig det! Förutom att träffa kärleken där, vad var ditt bästa minne från tiden i Nordamerika?

– Just juniorligan i sig var väldigt speciell, man kom väldigt nära killarna i laget och lärde sig mycket. Det handlade mycket om att växa upp och ta ett eget ansvar. I AHL var det bara full fokus på att spela. Sedan är det klart att highlighten var att få spela i NHL och dessutom göra ett mål.

Det var ju minst sagt ett bra beslut att ta chansen och åka över. Men hur var det att sticka hemifrån som 17-åring, till andra sidan jordklotet dessutom?

– Många snackar mycket just om hockeyn, men det var även en utmaning att komma ifrån hemmet i lilla Mora och testa ett äventyr. Första året gick inte superbra med hockeyn, men man växte mycket som person. Att komma tillbaka år två därborta var en väldig skillnad, man kunde språket bättre och fick klara sig själv. Det var en bra upplevelse som jag kommer att ha med mig i resten av mitt liv.

Drömmer du om en ny chans?

– Ja, så är det absolut. Det är något jag drömmer om och kommer att fortsätta att drömma om. Man fick lite mersmak och det är det absolut högsta målet för mig.

På väg att krossa tidigare noteringen

Väl tillbaka i Dalaklubben har det gått väldigt bra för ytterforwarden. Klubbytet har gett honom den större roll han strävade efter och vi kan lugnt konstatera att han har axlat den.

– Ska man utvecklas som spelare måste man sättas i situationer där man kan utvecklas. Spela i slutet av matchen eller spela i powerplay eller sådana här saker. Det är klart att de hjälper en och man utvecklas om man hela tiden får göra det. Jag kände att det var dit jag ville komma i min karriär.

Persson har under säsongen varit Moras främsta anfallsvapen med sina nio mål och 14 poäng. Siffror som, om han fortsätter på den inslagna vägen, kommer att krossa hans poängmässigt starkaste seniorsäsong.

– Jo, men det har gått helt okej, säger den ödmjuke dalmasen och utvecklar;

– Sedan är det där med poängen lite speciellt. Det är svårt att veta när de kommer. Ibland spelar man bra och pucken går inte in, sedan är det som förra veckan när de trillar in ganska så bra. Spelar man powerplay så är det klart att man ska göra mål också. När man får in dem är det riktigt skönt.

Stekhet för tillfället

Just nu är både Persson och Mora inne i säsongens bästa period. Forwarden har med sina fem mål och sex poäng på de tre senaste matcherna sett till att Mora tagit tre raka vinster och klättrat i SHL-tabellen och, i alla fall tillfälligt, skapat sig lite andrum.

– Det är bara att köra på och vi har en bra grupp här där många från kärntruppen i fjol är kvar. Alla vet vad som krävs för att vinna och det har känts bra. Vi hade en bra vecka förra veckan. Hela laget tränade hårt på breaket och vi nötte boxplay och powerplay extra hårt. Vi insåg också att förra veckan var en otroligt viktig vecka för oss och att lyckas leverera som vi gjorde är riktigt skönt.

"Något jag absolut drömmer om"

Skarpskytten Persson har även lyckats med någonting som ingen annan spelare gjort den här säsongen - nämligen stänkt dit två hattrick. Det första kom mot HV71 den 7 oktober och det andra mot Rögle för bara en dryg vecka sedan.

– Det är klart att det är kul att få göra hattrick, men sedan hade jag hellre spridit ut målen lite på några matcher när det varit jämnt och stått och vägt lite. Men man tackar inte nej till ett hattrick, absolut inte.

Skulle du kategorisera dig själv som en målskytt?

– Ja, det skulle jag väl säga. Kollar man tillbaka på mina säsonger så gör jag mer mål än assist i alla fall. Står man där framför mål, vevar efter några returer och skjuter lite så hoppas man så klart att de ska ramla in också.

För två säsonger sedan, den första säsongen i Färjestad efter återkomsten till SHL, fick Persson testa på landslagsspel. Totalt gjorde han två matcher för Tre Kronor men sedan dess har telefonen inte ringt - något Persson hoppas ska ändras.

– Det är ett mål jag alltid har i huvudet och det var fantastiskt att få spela de där två landskamperna. Det är något jag absolut drömmer om att få göra igen.

För Moras del väntar match borta mot Linköping på torsdag efter en knapp veckas ledighet.

– Vi ska bara köra på och inte se oss för mycket omkring i tabellen. Vi ska göra det vi jobbat på ännu bättre så ska det nog gå bra även mot Linköping.

Det har blivit dags för dig att skicka intervjun vidare. Du får välja vem du vill förutom någon i Mora och helst ingen med Färjestadsanknytning.

– Ja men precis, inte skicka tillbaka frågan liksom. Där hade jag annars många jag kunde ha skickat till hehe. Men har intervjun varit hos Rögle då?

Nej, det har den inte..

– Men ring till.....