I Nacka samlas nybörjare och landslagsspelare

15 mars 2018 11:40
#hockeyärhockey

SHL begav sig till Nacka för att testa på parahockey, en del av sporten hockey som växer och som hoppas kunna växa ännu mer. "Som förälder, tveka inte. Visar ditt barn minsta intresse att prova på kälkhockey, låt dem prova", säger Nacka HI:s lagledare Peter Junell. När vi tog plats i kälkarna blev nioåriga Kristopher Bahnam vår instruktör.


När man kliver in i Nacka ishall är det närmast omöjligt att som hockeyälskare inte känna historiens vingslag. Något tidig till vårt möte med Nacka HI:s lagledare Peter Junell går vi upp i hallens café och där pryds väggarna med bilder på Nackaprofiler som Mats Sundin, Tommy Söderström, Kenneth Kennholt och Charles Berglund.

Nacka HI är en av fyra kälkhockeyklubbar i Sverige och den enda i Stockholmsområdet. I och med det är Nacka det kälkhockeylag med störst upptagningsområde i Sverige. Det var också i Nacka som sporten uppfanns i slutet av 60-talet. Som en uppföljning på samarbetet mellan SHL och Parasport Sverige som startade förra säsongen begav sig SHL till Nacka för att vara med på en träning i det som skulle kunna kallas för det svenska parahockeymeckat.

Vad många kanske inte tänker på när de kliver in i denna anrika ishall är att den delas mellan två framgångsrika idrottsföreningar. Nacka HK, där ovannämnda storheter fått delar av sin hockeyutbildning, och Nacka HI, en av Sveriges fyra kälkhockeyföreningar och hem åt flera av de spelare som ska försvara Sveriges färger i paralympics i Sydkorea i mars.

– Eftersom Nacka är den enda klubben i Stockholmsområdet har vi ett väldigt stort upptagningsområde och alla är välkomna. Vi behöver få många fler yngre att börja spela. Vi har bland annat några från Uppsala som kommer och tränar med oss, så kommer man utifrån är man också varmt välkommen. Alla är välkomna till oss, var du än bor, säger Nacka HI:s lagledare Peter Junell.

Just den här dagen är det inga landslagsspelare på plats då de nyligen har avslutat det kval som gav en plats i paralympics. Men på plats och först ut på isen är nioåriga Kristopher Bahnam, som snabbt blir vår instruktör ute på isen och visar oss hur man ska bära sig åt för att ta fart med klubbskaftet samtidigt som man kontrollerar pucken med bladet, det vill säga andra ändan av klubban. Det visar sig inte vara helt lätt. Kristopher har spelat kälkhockey i drygt ett år och klarar det galant.

– Att svänga tyckte jag var svårt till en början, men nu har jag vant mig. Det var en bra träning idag, det var kul att du var med.

Hur tyckte du att jag skötte mig?

– Bra... Superbra, skrattar han.

– Jag spelar för att det är roligt och för att vinna. Det roligaste är att man får vara med sina kompisar och... att man får tacklas!

Kristopher har testat andra sporter också.

– Rullstolsbasket, bordtennis och simning. Men hockey var roligast, jag ville bara börja när jag hade testat det.

Han har vid ett tillfälle fått gå in i juniorlandslaget och spelat en match.

– Det var för att en av deras spelare var trött, tror jag, säger han.

Efter avslutad träning sätter vi oss ned i omklädningsrummet med lagledaren Peter Junell.

– Den största utmaningen för kälkhockeyn är att vi behöver bli fler utövare. Den andra utmaningen är att vi är väldigt utspridda geografiskt. Det finns egentligen fyra kälkhockeylag i Sverige, det är vi, Nacka HI, och sedan har vi Eskilstuna Linden, Malmö och Hedemora.

"Ska försöka vara med i en periodpaus under en Frölundamatch"

Men även i Göteborg händer det grejer inom kälkhockeyn. Junell nämner i samma andetag att Göteborg HC håller på att utveckla en kälkhockeyverksamhet och hoppas att även Sveriges näst största stad snart kan bidra med ett lag i seriespelet. Och när vi pratar med Jan Mellgren, ordförande Göteborg HC, visar det sig att de är på god väg.

– Vi jobbar jättemycket med att få spelare. Vi tränar, vi har träning en dag i veckan. Just nu är vi mellan tre och sju personer som brukar dyka upp. Men vi jobbar både på skolor och rehabiliteringsavdelningar och bjuder in massor av folk, säger Mellgren och fortsätter:

– Vi kommer aldrig att ge upp, vi ska lyckas med det här. Vi ska också försöka vara med i en periodpaus under en Frölundamatch så att fler får se att vi finns.

Peter Junell fortsätter.

– Sedan finns det enskilda spelare utspridda i landet som inte har någon klubb i sin närhet. De brukar hålla till på till exempel allmänhetens åkning för att få skridskoträningen.

Junell vill betona att alla är välkomna till Nackas lördagsträningar.

– Som förälder, tveka inte. Visar ditt barn minsta intresse att prova på kälkhockey, låt dem prova. På lördagar är alla som vill prova på kälkhockey välkomna till vår träning. För att det inte ska bli någon ekonomisk börda när man börjar så har vi lånekälkar, låneutrustning och sådana saker. I princip kan man komma i sina träningskläder och så får man låna grejer och sedan är det bara ut på isen och köra.