• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Säsongens lineup från SHL.se - de sex största stjärnorna

19 mars 2019 13:00
Profilbilder som visar de sex uttagna spelarna mot en isig bakgrund.
SHL 2018/2019

Över sex månader och sammanlagt 20 veckor har SHL.se lyft fram de främsta spelarna. Nu är stunden kommen att summera vad som varit. Under ett helt seriespel har de dominerat i Veckans lineup - nu bildar stjärnorna tillsammans Säsongens lineup.


Ända sedan säsongen startade i höstas har SHL.se lyft de främsta individuella prestationerna i samband med avslutad spelvecka. En målvakt, två backar och tre forwards har tillsammans bildat en superformation kallad för Veckans lineup. En lineup som i regel publicerats måndagen efter akuell spelvecka.

I torsdags tog SHL 2018/2019 slut. Det innebär att vi lämnar bakom oss 52 omgångar som innehållit exakt allt, däribland Veckans lineup. Vid sammanlagt 20 tillfällen har ligans främsta spelare valts ut och belönats för sina insatser med en plats i laguppställningen. Vissa namn har funnits med oftare än andra, stora stjärnor som lyst starkt hela vägen genom det krävande seriespelet.

Här presenterar SHL.se de sex namn som tagits ut flest antal gånger i Veckans lineup. Sex spelare som med sin briljans, sin vilja och sina prestationer gjort SHL 2018/2019 till en säsong att minnas. Det här är Säsongens lineup.

Målvakt

Joel Lassinantti, Luleå
Ja, vilken säsong som Luleåmålvakten haft mellan stolparna. 26-årige Lassinantti har tagit otroliga steg i sin utveckling och i sina bästa stunder fullständigt spikat igen bakåt. Med 100 insläppta mål var Luleå bäst i hela ligan och Norrbottens sista utpost svarade för 945 räddade skott. Lassinantti noterade speltid i 42 matcher, höll hela fem nollor och vann SHL:s målvaktsliga med 93,10 i räddningsprocent.

Backar

Ryan Gunderson, Brynäs
Brynäs hade en tung säsong, men detsamma kan verkligen inte sägas om lagets försvarsklippa. Vid en ålder av 33 år slog Ryan Gunderson till med sin näst bästa SHL-säsong genom tiderna. Med åtta mål, 30 assist och ett rakt igenom dominant spel såg amerikanen till att sluta tvåa i backarnas poängliga. Gundersons betydelse för Brynäs blir extra tydlig vid en titt på speltiden - där Gävlelagets nummer 13 toppade hela SHL en hel minut (!) före tvåan.

Kodie Curran, Rögle
Anslöt till Skåneklubben som ett något anonymt nyförvärv från de norska mästarna Storhamar. Men väl på plats i SHL exploderade Curran och gick omedelbart till att vara en av ligans främsta försvarare. Matchades stenhårt i ett Rögle som för första gången sedan 1994 nådde SM-slutspel, en framgång som Kodie Curran spelade en nyckelroll i. Kanadensaren briljerade från backplats med tolv mål och 25 assist och hans 37 poäng gav en tredjeplats bland ligans försvarare.

Forwards

Ryan Lasch, Frölunda
Amerikanen är tillbaka på SHL:s poängligatron och det efter en säsong som till viss del stördes av skadebekymmer. Lasch inledde säsongen piggt, åkte därefter på en smäll och gick långa stunder av vintern utan att riktigt hitta flytet. Sedan kom våren och då växlade Lasch upp till nivåer som sällan skådats av spelgeniet. Framförallt var det framspelningarna som hänförde SHL-publiken och forwarden var en stor faktor till Frölundas starka ligavslutning. 50 poäng på 46 matcher gav Ryan Lasch till sist poängligatiteln - och en plats i Säsongens lineup.

Jacob Josefson, Djurgården
Återkomsten till Hovet blev en uppvisning och redan i sin första match tillbaka i hemmaborgen stod hemvändaren för fyra poäng. Josefson lös som starkast i SHL-hösten, innan skador höll honom borta under perioder. Trots den ryckiga säsongen kom centern tillbaka gång efter gång, visade upp sin höga nivå och ledde Djurgården till en fjärdeplats. 40 spelade matcher gav 35 poäng, varav tolv fullträffar, och Jacob Josefson tar centerplatsen i laguppställningen.

Broc Little, Linköping
Amerikanen gjorde inte varken sin poängmässigt bästa säsong eller nådde slutspel med sitt Linköping, men skador och motgångar hindrade inte Little från att leverera. På sina 33 matcher blev det 29 poäng och hela 17 fullträffar. I den sista hemmafighten för säsongen fick Broc Little hela Saab Arena att gunga med två mål, det sista matchvinnande i förlängningen. Forwarden bröt där 100-målsspärren som andra nordamerikan genom tiderna i SHL och kan summera ytterligare en fin säsong i svensk hockey.

Kom ihåg att Veckans Lineup endast tar med prestationer utförda i SHL, inte i SM-slutspelet.