20 frågor med Fredrik Olofsson

17 februari 2021 11:00
20 frågor

Fredrik Olofsson gör sin första SHL-säsong och han har imponerat. 24-åringen toppar Oskarshamns interna poängliga och fick den gångna helgen plats i Tre Kronors Beijer Hockey Games-trupp. Här berättar forwarden om Björn Hellkvists betydelse för hans karriär, vilken film han har sett fler gånger än han vill erkänna samt varför det inte blir golf med lagkompisen Kim Rosdahl.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag väljer några från helgen (Beijer Hockey Games). Det jag såg från Viktor Fasth (Växjö) imponerade. Nils Lundkvist (Luleå) vill jag ha på backplatsen. Sedan slänger jag in Max Friberg (Frölunda), som kapten och en som visar vägen. Jag gillar verkligen de här tre som spelare, och även som personer.

2. Vem är den bästa spelaren du mött under karriären?

– När jag var på väg att ta mig upp genom USHL spelade jag mot Auston Matthews (Toronto Maple Leafs). Man märkte redan då hur bra han är. En annan är Brock Boeser (Vancouver Canucks), men även i SHL finns det många bra spelare.

3. Är det någon speciell spelare i SHL som har imponerat på dig?

– De stora namnen och profilerna sticker ut. Joel Lundqvist är stark och svår att möta. Han är alltid på plats framför kassen och är inblandad i mycket. Joakim Lindström i Skellefteå är vass. Det känns som att alla lag har flera vassa spelare, men där har du två namn.

4. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Jag försöker sova så mycket möjligt när vi reser. Jag tycker alltid det är lite svårt att sova när jag inte är i min egen säng. Jag saknar att vara hemma och det är där man har de bästa förutsättningarna tycker jag. Annars blir det lite spel på mobilen eller bara snacka med gubbarna jag sitter med. Det är bara allmänt mys.

5. Vilken eller vilka person har betytt mest för din karriär?

– Långsiktigt är det min äldre bror, eller hela familjen egentligen. De har trott och pushat mig och hjälpt mig när jag ska ta viktiga beslut. De har även pushat mig utanför min komfortzon. På senare tid måste jag även säga Björn Hellkvist (tidigare huvudtränare i Modo, numera i Leksand). När jag kom till mot Modo gjorde Hellkvist ett bra jobb med att utmana mig. Han gav mig en chans efter college och öppnade lite upp min värld för mina styrkor. Även min tjej, även om det inte är så mycket hockeymässigt. Hon hjälper mig mer mentalt, genom support eller att pusha mig.

6. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Nej. Det klart att vissa beslut eller grejer hade kunnat spelats ut på andra sätt. Förra året med Modo hade jag såklart önskat att det hade spelats ut på ett annat sätt med coronan. Jag tror inte det går att leva och ångra en massa beslut. Man får vara tacksam och glad över saker som har hänt.

7. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Jag är riktigt bra polare med (Kim) Rosdahl. Vi hade nog haft kul oavsett resmål. Vi har många sköna gubbar, men Rosdahl är nog förstavalet.

8. Golf eller padel?

– Jag spelar en del golf, och hade önskat att jag hade spelat mer padel. Jag säger golf.

9. Har du spelat någon golf i Oskarshamn?

– Vi hade någon sponsorgolf och det var kul. Mitt handicap är inget vidare, men jag tycker ändå det är kul. För mig är det viktigt att ha en bra grupp att spela med. När jag inte är någon toppgolfare vill jag ha det lite lugnt och härligt. Inte ta det för allvarligt. Jag ska ha kul med golfen. Kim (Rosdahl) är rätt bra på golf och det är kanske därför han och jag inte golfar tillsammans, haha. Han tycker nog att jag spelar i för långsamt tempo.

10. Du går runt och är harmonisk och han vill fokusera mer?

– Så är det. Är man bra på golf har man säkert något flow man vill följa. Jag skickar en boll ut i skogen och byter boll konstant. Jag börjar hålet med en Titleist och avslutar med en Bridgestone. Då kanske han blir lite irriterad när han upptäcker det och frågar varför jag inte har pliktat.

11. Vilket är ditt sämsta köp?

– Vet inte om det är mitt sämsta, men en dålig vana jag har är att jag älskar skor och har många skor. Det är inte jättedyra köp, men man har ju ändå ett eller två par man gillar att ha. Jag borde kanske sakta ner något där. Jag har inte tusentals skor liggande, men jag borde kanske köra igenom skon mer innan jag köper nya.

12. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Jag ser knappt tv. Men Melodifestivalen är väl på gång nu. Där kan jag vara med och sjunga, eller spela triangel.

13. Är du bra på att sjunga?

– Nej, men jag sjunger i duschen och i bilen.

14. Vilken låt sjunger du oftast på?

– Allt möjligt. Mer 80- och 90-talsmusik. Många av de här låtarna som farsan spelade på sin gamla cd-spelare i bilen när vi åkte till träningar. Det är otroligt hur många av de där texterna som sitter kvar.

15. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Vår familj brukade åka till Mölle i Skåne när vi var yngre. Jag hade gärna åkt tillbaka till när vi alla var samlade och var på samma plats. När man var barn, var ute och lekte hela dagen. Sedan in och käka och därefter bara fortsätta leka. När man blir äldre blir det mer komplicerat och svårt att få ihop alla. Jag kan sakna tiden då det var enklare att samla hela familjen helt enkelt.

16. Vilken app är den första du kollar för dagen?

– Beror på. Jag får knappt något på Snapchat längre. Jag gillar att kolla runt på Instagram och se vad kompisarna har gjort. Jag försöker rensa upp nu när jag blir äldre. Inte bara följa en massa trams utan mer se vad polarna i gör. Det är svårt att hålla kontakt med alla var och en. Därför är det kul att se om någon ha förlovat sig, skaffat barn eller bara har haft en rolig lördagskväll.

17. Vem var du i skolan?

– Jag var nog en clown, tyvärr. Jag var ändå duktig i skolan och fick bra betyg och gjorde mitt jobb. När jag var klar blev jag uttråkad och störde andra och lekte pajas. När jag tog mig genom college blev det lite mer allvarligt. Då är man lite mer vuxen och behöver inte spela allan. Där var det lite anda förutsättningar.

18. Vilken film har du sett flest gånger?

– Varenda sommar när jag är hemma, i alla fall är i USA, är det alltid Harry Potter på tv. Den har jag sett massvis med gånger Även Shrek har jag sett många gånger. De skämten lever vidare hos mig än i dag, haha. Jag har sett Shrek några gånger fler än vad jag vill erkänna.

19. Vilket är ditt drömresmål?

– Det kanske är för att det är kallt nu, men Hawaii skulle vara kul. Vi var där med familjen när jag var yngre, men då bodde vi i USA och det var lite närmare dit. Men det hade varit kul att åka till Hawaii med tjejen. Det är en destination vi gärna hade åkt till. Kanske att det är lite långt att ta sig dit, och att vi får nöja oss med en resa Gotland.

20. Vad tror du händer efter döden?

– Jag hoppas att man kommer till ett bättre ställe. Har man varit i smärta eller vad som helst, att man kommer till ett happy place. Där man kan kolla ner, bevaka och supporta de man bryr sig om. Jag tror ändå att det finns något efter döden, men det får man vänta och se helt enkelt.