Återblick: HV71

5 april 2020 15:00
Återblickar

Vi fortsätter att sammanfatta säsongen, klubb för klubb. Nu har turen kommit till tabellfemman HV71. "Det kändes som att ju längre säsongen gick desto farligare blev vi", säger backen Emil Johansson, 23.


Tabellplacering: Femma (89 poäng)

Emil Johanssons kommentar: ”Man såg potentialen redan från början. Vi hade en hög högstanivå. Ju längre säsongen gick desto mer höjde vi vår lägstanivå och på det sättet tog vi stora steg i rätt riktning. Det kändes som att ju längre säsongen gick desto farligare blev vi.”

Spelmässigt, var det något speciellt som gjorde att ni höjde er allteftersom?

– Svårt att säga. När vi hade våra toppar, som fanns redan från start, gjorde vi samma saker i alla matcher och hittade en trygghet i vårt spel som lag. Det gjorde vad man visste att man skulle fokusera på och göra varje dag.

Min känsla var att ni var ganska ojämna under stora delar av säsongen. Kan du hålla med om det?

–Absolut. Vi hade någon period med fyra raka förluster eller vad det var. Det var väl den stora dippen. Men vi lyckades vända den skutan och efter det hade vi fem, sex raka vinster och efter det kändes det rätt stabilt.

Offensivt, antal gjorda mål: 158 (2)

Johanssons kommentar: ”Vårt powerplay fungerade bra halva säsongen. Vi hade lite strul med det i början. Det är skönt att veta att man har en bra offensiv. Vi behövde inte jaga mål, utan känslan var snarare att gör vi bra saker kommer målen att komma.”

Defensivt, antal insläppta mål: 130 (5)

Johanssons kommentar. ”Likadant där, som med allt annat egentligen. När det rasslade till så rasslade det till rejält i våra plattmatcher. Men det blev mer och mer stabilt. Vi kände en trygghet kring defensiven. Målvakterna ingår där och vi hade två väldigt bra målvakter som vi litade på. Du sa att vi var femte bäst där, men känslan var att vi borde ha varit topp tre, om man kan säga så."

Powerplay: 23,60 procent (4)

Johanssons kommentar: ”Jag vet inte vet vad statistiken var de sista matcherna (36 procent i PP på de sista 20 matcherna), men det höjde snittet otroligt mycket. I början kändes powerplay nästan som en energiförlust för det gick så knackigt. Vi släppte in ett par mål till och med. Sedan höjde vi oss rejält och då fick vi en jäkla boost av powerplay. Det var två helt olika världar."

Boxplay: 83,13 procent (3)

Johanssons kommentar: ”Det har varit mycket fokus på det, redan från start. Vi har haft genomgångar inför varje match och det har varit klara direktiv på vad vi ska göra. Det har inte varit några oklarheter när man satt sin fot där ute. Det var enkelt att spela boxplay.”

Hemmaspelet: 47 poäng (8)

Johanssons kommentar: ”Den statistiken vill man gärna ha bättre. Vi ville kanske göra det lite för svårt på hemmaplan. Vi har en jäkla bra publik i ryggen. Det är ett jäkla tryck och klart att vi hade velat ha fler hemmavinster. Vi hade inte jättemånga matcher på hemmaplan som vi var nöjda med över 60 minuter. Det var antingen en dålig start, ett dåligt slut eller att vi var dåliga i andra perioden.”

Bortaspelet: 42 poäng (2)

Johanssons kommentar: "På bortaplan gjorde vi det vad vi skulle. Klyschigt, men vi tummade inte på någonting. Vi tuggade på helt enkelt, från start och över 60 minuter.”

Skottprocent: 11,2 (2)

Johanssons kommentar: ”Det är väl en anledning till att vi lyckades göra så många mål. Det gäller att ha strukturerade inspel och hitta tajmingen. Vi har haft många genomgångar för hur vi ska skapa ytor för varandra och hur vi ska ta puckar på mål. Det har varit påtryckningar från tränarna att även på träningarna alltid försöka ta pucken mot mål.”

HV71:s…

…poängkung: Johannes Kinnvall 40 poäng (11+29)

…mest utvisade: Anthony Camara, 59 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Filip Sandberg, Oscar Sundh samt Simon Önerud, 4 GWG

…tacklingsflitigaste spelare: Didrik Strömberg, 88 tacklingar

…spelare med mest istid i snitt per match: Eric Martinsson, 20:27 min/match