Örebro inför SHL 2017/2018

1 september 2017 16:55
Lagpresentation

Klubbens fjärde år i SHL blev inte vad den var tänkt. Nu har Örebro städat ur truppen, gett sin tränarstab chansen att arbeta över tid och landat tolv nya signaturer. Sportchef Niklas Johansson berättar om nystarten och Örebros ambitioner för säsongen.


SHL-säsongen 2016/2017 var Örebro Hockeys fjärde i ligan. Efter att ha kvalat sig kvar det första året hade klubben nått kvartsfinal och sedan åttondelsfinal, framgångar som skulle följas upp. Men det blev en tung vinter i Behrn Arena, som fick se sitt lag slita ont på isen.

Resultaten gick inte med och redan efter fyra omgångar lämnade Kenta Johansson sitt uppdrag som tränare. Oroligheterna på ledarsidan förföljde sedan Örebro, som skiftade tränare ytterligare en gång innan Niklas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson tog över. Trion lyckades hålla klubben undan negativt kval och Örebro slutade tolva - hela 17 poäng bakom slutspelsstrecket.

Storstädning i truppen

Missräkningen föregående säsong har fått effekt på årets lagbygge. Örebro var tidigt ute med att avvisera att en hel mängd spelare, däribland tongivande namn som Julius Hudacek och Johan Motin, skulle lämna laget. Totalt har tolv spelare försvunnit och rockaden in har varit lika stor med tolv nya signaturer.

– Vi kände att vi ville ha en nystart och göra en förändring. Vi har lagt om träningen och spelsystemet helt, vi gör en omstart helt enkelt, förklarar sportchefen Niklas Johansson.

En spelare som sportchefen inte har rott i hamn denna sommar men som ändå känns som ett nyförvärv är Joakim Andersson, som missade hela fjolåret på grund av skada. Samtidigt fylls listan över tappade spelare, utöver målvaktsprofilen Hudacek, av poängstarka duon Greg Squires och Martin Johansson. Niklas Johansson är ändå trygg i den trupp som Örebro förfogar över.

– Jag ser det som att vi har fått in fullgoda ersättare på samtliga positioner. Det känns jäkligt bra och tryggt med de spelare som vi tagit in.

Tränare

Niklas Sundblad Klev in i början på 2017 när Örebro stuvade om på tränarbänken. Hade då med sig rutin från flera år av uppdrag i Tyskland och gör nu sin första säsongsstart i SHL.

Petri Liimatainen Agerade radarpartner åt Sundblad redan under tiden i Köln och innan dess var Liimatainen en sejour i Ingolstadt. Har precis som Sundblad en egen spelarkarriär i SHL bakom sig.

Niklas Eriksson Lämnade förra hösten Almtuna efter en längre tränarepok där. Fanns på plats i Örebro redan vid den tidpunkt då Sundblad och Liimatainen anslöt.

Målvakter

Axel Brage 28-årig fyttfågel som testat på alltifrån HockeyEttan till SHL bara de senaste fyra åren. Gör sin andra raka säsong i Örebro, där han stundtals imponerande stort under debutåret med totalt 16 spelade matcher.

Eero Kilpeläinen - NY Omtalad värvning som är ett erkänt namn på andra sidan Östersjön. Kilpeläinen har snittat över 90 i räddningsprocent varje säsong genom hela karriären. Med tio år i finska Liiga har Örebro fått in ett rutinerat namn, dessutom färsk silvermedaljör med KalPa.

Backar

Alexander Hellström Assisterande kapten som har fysiken som sin främsta egenskap. 30 år gammal har Hellström hunnit med spel i HockeyAllsvenskan, AHL, KHL, slovakiska ligan, HockeyEttan och nu alltså SHL.

Daine Todd - NY Fick det riktigt inte att lossna under debutsäsongen i SHL och har nu bytt Luleå mot Örebro. Kanadensaren Todd spelade universitetshockey ända upp till 26-årsåldern och har sedan dess bockat av både AHL och KHL.

Gustav Backström Fortfarande ung och talangfull back som verkligen kämpat sig fram till en SHL-plats. Backström har haft kontrakt med Örebro i tre år, men spenderat perioder på lån i Vita Hästen.

Jonatan Andersson - NY Hämtad från AIK, där det blivit sex raka säsonger i A-truppen. Missade stora delar av fjolåret, men säsongen 2015/2016 levererade Andersson fina 32 poäng i HockeyAllsvenskan.

Linus Arnesson - NY Arnesson är tillbaka i svensk hockey efter en tvåårig sejour i Bostons farmarlag Providence. Innan det amerikanska äventyret fostrades 23-åringen, som är en defensiv back, i Djurgården där det också blev tre A-lagssäsonger.

Ondrej Vitasek - NY Ytterligare ett färskt namn in på Örebros backsida. Blev tjeckisk finalist med Bílí Tygri Liberec i våras, men fick nöja sig med ett silver. Flytten till Sverige blir Vitaseks första internationella försök.

Viktor Ekbom Defensivt lagd och har varit central i Örebros försvarslinje sedan klubbens intåg i SHL. Förra säsongen förstördes till stora delar av skador, men när 190 centimeter långe Ekbom spelade var han en viktig tillgång. Övertog kaptensansvaret från legendaren Henrik Löwdahl när denne slutade.

Forwards

Christopher Mastomäki - NY Efter åtta poäng två raka säonger i Luleå ska Mastomäki försöka att lyfta på SHL-nivå i Örebrotröjan. Centern har trots sina blott 20 år spelat seniorhockey sedan 2014.

Daniel Viksten Skadedrabbat fjolår som gjorde att poängskörden dippade rejält jämfört med tidigare säsonger. Viksten har under sina tre år ofta varit en av Örebros ledande spelare i offensiven, utrustad med ett fruktat skott.

Filip Ahl - NY 20-åring som fått sin hockeyfostran i HV71, men mestadels spenderat lånesejourer i klubbar som Asplöven, Dalen och Sundsvall. Har nu ett poängstarkt år bakom sig i juniorligan WHL och gör sin första ordinarie SHL-säsong.

Glenn Gustafsson Ett av många unga och intressanta inslag i årets Örebrotrupp. Stockholmskillen har slagit sig fram genom klubbens juniorlag och gav ett kaxigt intryck när han han fick chansen i A-truppen.

Gustaf Franzén Franzén är ett mångsidigt anfallsvapen och har gjort två säsonger i amerikanska OHL. Den första tiden i Örebro innehöll utlåning till Vita Hästen, men i takt med att säsongen gick växte 20-åringen in i SHL-västen.

Jere Sallinen - NY En av klubbens stora kvalhjältar från 2014 är tillbaka i staden och perioden som gått har Sallinen tillbringat i Jokerit samt AHL. Kvick forward som hade sin hittills poängbästa säsong med finska HPK 2012/2013.

Joakim Andersson Förra sommarens stora signatur spelade inte en minut i SHL 2016/2017. En skada satte stopp för Detroitmeriterade Andersson, som nu är redo att sätta avtryck i Örebro. 28-åringen hade sitt genombrott i Frölunda och SHL-debuterade redan under tonåren.

Johan Wiklander 36-årige Wiklander får finna sig i att vara äldst i Örebrotruppen och gör sin åttonde säsong i klubben. Straffspecialist som har sina poängstarkaste år bakom sig i HockeyAllsvenskan, men som bidrar med mycket attityd.

Kalle Jellvert Tog nya kliv under fjolåret och Jellverts 30 SHL-matcher innebar en personlig rekordnotering. Centern var J20-lagets stora affischnamn mellan åren 2014-2015.

Kalle Olsson Utrustad med stor spelförståelse och även en rejäl dos teknik, som också ger poäng. Olsson är ändå mest känd som en lagspelare och dominerar inte sällan fystesterna på försäsongen.

Libor Hudacek Brorsan Julius har lämnat, men Libor är kvar och gör sig redo för sin tredje säsong i SHL. Så här långt har den tekniske forwarden varit en pålitlig poängspelare med 66 poäng i Örebrotröjan. Som allra hetast var kanske slovaken under hösten 2016.

Marcus Weinstock Gjorde ifjol sin poängmässigt bästa säsong någonsin i SHL - 30 pinnar på 52 matcher. En profil i Örebro som följt med laget hela vägen från HockeyAllsvenskan och nu gör sin åttonde säsong.

Rodrigo Abols - NY Vancouverdraftat kraftpaket som med 193 centimeter och hårt arbete har en jobbig spelstil att möta. Letten kommer från en stark säsong i kanadensiska juniorligan, där Abols svarade för 50 poäng på 52 matcher. Spännande nyförvärv som har framtiden för sig.

Sakari Manninen - NY Det tredje finska nyförvärvet till Örebro anländer med erfarenhet av att kunna producera offensivt. Kortväxt forward som bara når 170 centimeter över marken, men Manninens 40 poäng i förra säsogens Liiga vittnar om kvalitet.

Tom Wandell Den forna Timråtalangen svävade länge runt i både NHL och KHL innan han förra året flyttade tillbaka till SHL. Där blev det 13 poäng från Wandells klubba, men centern har potential till att växla upp offensiven.

Tylor Spink - NY Den 24-årige centern fick först chansen på en tryout som senare utvecklades sig till ett tvåårigt kontrakt. Tvillingbror med Tyson, som han ofta följt genom karriären.

Tyson Spink - NY Spelade tillsammans med tvillingbrodern Tylor till sig ett tvåårigt kontrakt med Örebro. På meritlistan finns många års universitetshockey samt ett år i ECHL.

Sportchefen om lagbygget

Mycket har hänt i Örebros trupp, där bland annat tvillingduon Tylor och Tyson Spink anslutit. De kanadensiska bröderna fick först möjligheten på en tryout, men ganska snart skrev duon på ett kontrakt med Örebro över två år. Vad såg egentligen ledarstaben som övertygade?

– Vi hade bra koll på dem redan från början, men vi var lite osäkra på hur de skulle kunna ta med sig sina skills och sin kapacitet till den här nivån. De har inte riktigt tävlat så här tidigare. Men det är otroligt seriösa killar, som jobbar hårt varje dag och har bra fysvärden. Det som de visat upp hittills säger att det bara kommer bli bättre, berättar Niklas Johansson.

På tränarsidan var det stor ruljans under säsongen 2016/2017, med fyra olika konstellationer. Nu får Niklas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson chansen att arbeta med laget redan från start.

– Jag tycker att det är optimalt. Sammansättningen med de tre ihop är jättebra, de är tre helt olika individer. De tillför olika saker till ledarskapet och jag är jäkligt nöjd med vad de står för, kommenterar sportchef Johansson.

Hur mycket har du följt övriga konkurrenter och vilka lag skulle du vilja flagga för?

– Frölunda kommer att bli farliga som vanligt. Sen tror jag även att Brynäs kan bli en het potatis i år igen. De två tror jag framförallt på, plus att Växjö och Skellefteå alltid är med däruppe.

Resultatmässigt var det en tyngre säsong senast - vart blickar egentligen Örebro det här året?

– Vi ska ta oss till slutspel. Det är Örebros solklara ambition.