• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Jonathan Johnson: "Kan ta ytterligare kliv här"

14 juli 2020 09:00
Välkommen till SHL

Jonathan Johnson, 27, lyckades aldrig riktigt slå sig in i Frölundas a-lag och har istället fått ta en omväg till SHL. Efter en säsong i Hockeyettan och sex i allsvenskan är han nu tillbaka i högstaligan – och han är det som nybliven rekordman. ”Jag vill ta en ledande roll även här”, säger Skellefteåspelaren, som gjorde 79 poäng den gångna säsongen med MODO.


Vanligtvis i den här artikelserien pratar vi med spelare som förbereder sig för sin SHL-debut, men den har Jonathan Johnson redan gjort. Säsongen 2011/12 gjorde han nio matcher med Frölunda, men det blev inte mer än 1,52 minuters istid i snitt per match. Han gjorde ytterligare sex matcher i högstaligan under de två kommande säsongerna, men även då blev det sparsamt med speltid.

– Jag var väl inte riktigt redo att ta en plats. Samtidigt hade det varit kul att vara uppe och snudda på tio minuters istid när jag väl var med, men så funkar det inte alltid. Jag tyckte det vara kul att vara med i början, men när jag insåg att det inte skulle bli så mycket speltid ville jag spela mer, säger Jonathan Johnson.

Under säsongen 2013/14 blev han utlånad till Oskarshamn och efter sju säsonger utanför SHL är han nu tillbaka och redo för sin första ”riktiga säsong” i ligan, men inte i Frölundadressen den här gången utan i Skellefteå.

– Jag vill ta en ledande roll även här. Jag har inga förväntningar när det gäller antal poäng eller så där. Jag ska bara försöka bli bättre och sedan får vi se hur långt det räcker, säger Johnson.

Spelade en säsong i Hockeyettan

Innan vi går in ännu mer på Johnsons tankar inför den kommande säsongen ska vi backa bandet. För 27-åringens resa tillbaka till SHL har varit långt ifrån spikrak. Han blev som tidigare nämnt utlånad till Oskarshamn under sin första seniorsäsong, men inte heller i allsvenskan fick han det att lossna. Till säsongen 2014/15 skrev han i stället på för Troja-Ljungby, som då spelade i Hockeyettan.

– Jag fick inte spela så mycket i allsvenskan med Oskarshamn. Jag kände att jag behövde spela mycket och få en offensiv roll för att kunna ta nästa steg, vilket jag tycker att jag gjorde under säsongen i Troja, säger Johnson.

Var det jobbigt att ta ytterligare ett kliv ner i seriesystemet när du valde Troja?

– Just då ville jag såklart vara i allsvenskan, men jag insåg ändå att jag inte hade spelat så mycket och inte hade gjort det jättebra. När Troja hörde av sig, som var en toppklubb i Ettan, kändes det spännande, säger 27-åringen.

Hur var ditt självförtroende då?

– Jag tvekade lite på om jag skulle kunna prestera så bra som jag hade gjort under juniortiden på seniornivå. När det väl började rulla på släppte det ganska snabbt, säger Johnson.

Det skulle visa sig att Troja-Ljungby var ett lyckat karriärsval för Johnson. Han gjorde över en poäng per match (20 mål samt 20 assist på 36 matcher) i Hockeyettan och belönades med ett allsvenskt kontrakt av Tingsryd. Det skulle bli totalt fem raka säsonger i andraligan (två i Tingsryd, en i Troja samt de två senaste i MODO).

– De första två åren i Tingsryd fick jag kriga mig till powerplay-tid och det fick jag även i Troja. Jag fick kämpa för att leverera poäng. Det lossnade lite i Troja (2017/18, då han gjorde 39 poäng), säger han och fortsätter:

– I MODO är väl första gången i allsvenskan som jag har fått en uttalad roll att leverera. Första året hade jag svårt att anpassa mig till att vara en av toppspelarna i ligan. För det var det Modo ville och jag själv också. Senaste året visste jag vad som förväntades och jag var van vid allt, hur vi spelade och sådana saker. Jag hade fått en bra sommar i Övik och sedan tränade jag med brorsan (Andreas) under ledigheten. Då kände jag att något bara var på gång, säger Johnson.

Slog poängrekord

Han gjorde 37 poäng första säsongen i MODO och den siffran mer än dubblerade han den gångna säsongen. Johnson noterades för 29 mål och 50 assist, vilket är fler poäng än någon annan spelare någonsin har gjort i HockeyAllsvenskan.

– Jag tycker fortfarande att det är svårt att tänka tillbaka på att jag slog ett rekord (79 poäng). Hela kedjan var i bra flow. Jag räknade inte på hur många poäng jag hade gjort, utan vi ville bara spela bra hockey, säger Johnson.

Succén i MODO resulterade i att han skrev på ett tvåårskontrakt med Skellefteå.

– Det är ett lag som alltid är med och krigar i toppen och alltid går för SM-guld. De är bra på att utveckla spelare och ge förtroende till spelare. Jag känner att jag kan ta ytterligare kliv här och det var det som lockade, säger Johnson.

Är det något speciellt du lägger fokus på att utveckla i sommar?

– Jag försöker bli bättre på det mesta. Jag vet att det handlar om att ta ett eller två steg till om jag ska vara bra även i SHL eftersom det är en nivå upp mot vad jag är van att spela på, säger Johnson.

Ska träna med brorsan

När Skellefteåspelarna tränar på eget håll i sommar är tanken att Jonathan Johnson ska träna med sin ett och ett halvt år yngre bror Andreas (som tillhör Toronto Maple Leafs).

– Det är inte så ofta jag hinner träffa honom. Det är kul att träna med honom och se vad han gör på somrarna, säger Jonathan Johnson.

Att ni har haft varandra att tampas med genom uppväxten, tror du att du har haft någon nytta av det?

– Ja, det tror jag. Man vägrar att förlora i alla fall. Det tror jag absolut att vi har haft nytta av.

Om ni kör sällskapsspel i sommar, vem blir mest sur vid en förlust?

– Jag blir nog mer sur, men det är för att han fuskar, säger Jonathan Johnson och skrattar.