• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Nilsson: "Kärleken till byn är speciell"

6 februari 2019 14:00
Bild tagen från isnivå, på Marcus Nilsson som lätt hukad håller båda händerna på klubban. I förgrunden till höger syns ett målvaktsbenskydd.
Stafettintervju

Stafettintervjuserien på SHL.se rullar vidare när vi återigen har hamnat i Värmland, Karlstad och Färjestad. Det är just Värmland som är platsen vår nästa spelare kallar hem - och det är också där han har tillbringat den absoluta majoriteten av sin hockeykarriär som tog sin fart i den lilla gränsorten Charlottenberg.


Vår stafettintervjuserie fortsätter och bjuder på en ny upplaga i februarikylan. Nästa intervjuobjekt återfinns i Karlstad och Färjestad när SHL.se ringer upp honom och passar vidare frågan som får honom att skratta till.

Stämmer det att du äter minst tre pizzor i veckan?

– Haha. Nej, det gör det inte. Men jag kan ha mina aningar om vem det är som har ställt frågan... Kan det vara Dick Axelsson?

Inte Dick!

– Det är ingen i mitt lag?

Nej, men ni har spelat ihop, den ledtråden kan jag ge dig.

– Hm... Han spelar i SHL va?

Det gör han! Du får en enkel ledtråd till: Han har en bror som spelar i samma lag...

– Jaha, men då är det ju någon av Westerholmarna!

Det stämmer, det är Ponthus som har varit i farten. Han påstår att du åt onyttigt när ni spelade i Karlskoga ihop, men att det säkert har blivit bättre nu.

– Det stämmer väl inte riktigt att jag gjorde. Men de höll på och driva lite med mig om det. Tror det är någon skämtgrej han har dragit igång nu, säger Färjestadsforwarden Marcus Nilsson.

Efter ett tungt träningspass eller en intensiv match är det viktigt att återhämta sig - och där är framförallt maten som är elementär del i processen. Med tanke på Westerholms något offensiva fråga, var det passande att höra om det är Nilsson den som äter mest i Färjestad efter match.

– Det tror jag inte faktiskt. Jag vet inte vem som skulle vara den som äter mest, men jag ligger nog inte i topp i alla fall.

Och när det ska serveras en favorit i Nilssons hushåll, vad får vi då se på tallrikarna?

– Det är nog en fin köttbit med något gott till. Potatisgratäng eller pommes kanske, det är gott!

Är du mer av en gourmetkock eller ska det helst gå snabbt?

– Haha, om det står mellan dem två ska det nog gå snabbt tycker jag.

Vi lämnar matresan och blickar tillbaka till tiden då allt började för Nilsson. I den lilla gränsorten Charlottenberg, sex kilometer från den norska gränsen, föddes "Lilliz" den 18:e maj 1991.

– Kärleken till byn är speciell. Det är där man har lärt sig allt ifrån första början. Gått i skolan, började med hockeyn och allt det där. Det är alltid extra kul att komma hem och jag har kvar en hel del släkt och vänner kvar.

"Stort att få debutera som 13-åring"

Hemkäre Nilsson tar sig de dryga 100 kilometer västerut så fort tillfället ges. Till byn där allt startade - likaså där smeknamnet uppkom en gång i tiden.

– Jag är hemma rätt ofta. Vid jul och lite större grejer åker jag alltid hem. Även när jag är ledig eller vi har något break brukar jag ofta åka och umgås med familj och vänner. Jag är rätt hemkär skulle jag säga.

– Smeknamnet uppkom i Charlottenberg och det var ganska tidigt. Jag var väl inte jättestor när jag var liten heller.

Likt många andra var drömmarna stora hos Marcus som barn. Drömmen tog också en något spektakulärt och massivt steg åt rätt riktning då han redan som 13-åring (!) för första gången fick beträda isen som A-lagspelare i Charlottenberg HC.

– Det var såklart mäktigt och framförallt stort att få komma upp så tidigt och göra sin första A-lagsmatch som 13-åring. Man såg alltid upp till seniorspelarna när man var liten.

– Ända sen jag har varit liten drömde jag om att få kunna spela och leva på hockeyn. Det var ett mål jag hade från början och så här i efterhand har jag ju också fått jobba ganska hårt för det.

Händer det att du går och kollar på något match i Gränshallen?

– Just den här säsongen har jag inte varit och kollat någon match faktiskt. Men annars brukar jag i alla fall kolla en per säsong. Jag har en kusin som står i mål där också, så det är lite extra roligt att se när släktingar spelar, säger Nilsson, som fortsatt känner flera i klubben, som för närvarande spelar i division 3.

Sammanfattas Nilsson karriär så här långt ser vi ett tydligt mönster. Av samtliga år som aktiv har endast en säsong tillbringats utanför de värmländska gränserna. Säsongen 2013/2014 representerade han AIK - då i SHL - en sejour som dock blev kortvarig. Solnaklubben degraderades till HockeyAllsvenskan och Marcus Nilsson återvände till BIK Karlskoga, vars tidigare färger han hade burit under två säsonger dessförinnan.

– Vi åkte ur SHL det året jag var där. Då valde jag att åka tillbaka till Karlskoga för att bygga upp lite självförtroende igen och det visste jag att jag skulle få i Karlskoga. Tanken var helt enkelt att bygga upp det, spela bra och sedan dra vidare igen. Och så blev det ju också - det var bra planerat i efterhand, skrattar Nilsson.

"Är öppen för nästan allt"

Nilssons planering föll - minst sagt - väl ut. Under sin andra säsong efter comebacken till Karlskoga stod han som HockeyAllsvenskans poängbäste spelare efter att ha gjort 56 poäng på 52 matcher - uppdelat på 19 mål och imponerande 37 assist. Succésäsongen gjorde att SHL-äventyret åter skulle ta sin fart och flytten gick - föga överraskande inom Värmland - till Karlstadlaget Färjestad. Där är han nu inne på sin tredje säsong och har så här långt noterats för 72 poäng.

– Jag har alltid trivts fantastiskt bra i alla de lagen har jag varit i Värmland. Det är nära hem och jag har de flesta polarna här. Det är klart att en sådan grej spelar roll också.

En spelares karriär kan ta en från norr till söder, öster till väster och ofta också utanför sitt hemlands gränser. För Nilssons del har flyttavstånden varit relativt korta i jämförelse, men på frågan om tankarna kring spel utomlands står han öppen.

– Det är klart det hade varit spännande att testa på att spela utomlands också. Jag är öppen för allting egentligen. Det är absolut ett alternativ efter det att mitt kontrakt går ut med Färjestad. Det finns väl inget speciellt land eller någon speciell liga jag skulle föredra - och det handlar ju såklart om man skulle få något erbjudande. Men det är ju roligt att testa något nytt också.

Seriespelet i årets SHL-säsong börjar närma sig sitt slut och tabellen är i det stora hela fortsatt mycket jämn. När säsongens sista landslagsuppehåll har tagit vid skiljer det tio poäng mellan ettan Luleå och tian Brynäs, vilket vittnar om varje poäng är av yttersta vikt när våren och slutspelet närmar sig i all världens fart. På andraplatsen just nu återfinns Färjestad, med endast en poäng upp till norrbottningarna, och Nilsson själv tror att värmlänningarna blir kvar i toppen även när serien ska summeras nästa månad.

– Det har varit en bra säsong och vi har spelat med mycket fart. När det är en sådan jämn serie gäller det att vara på hugget varje dag och kriga om poängen, annars kan man hamna långt ner i tabellen.

– Vi strävar såklart efter att bibehålla vår plats i toppen och jag tror absolut att vi blir kvar där uppe. Det skulle vara dumt att kasta bort allt när vi har spelat så bra som vi har gjort. Det är svårt att säga vilka lag som det kommer att stå emellan i slutändan när det är så pass jämt. Det kan bli vilket lag som helst av de tio lagen som är där uppe och krigar.