Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

4 maj 2020 10:00
Veckans nyheter

Vi kan se tillbaka på en händelserik silly season-vecka. Hela åtta nya spelare har presenterats och dessutom har sex spelare skrivit NHL-kontrakt, men två av dessa kommer att lånas ut till sina SHL-klubbar kommande säsong. Här är en sammanfattning av nyheterna från den gångna veckan.


Trio till Oskarshamn

Oskarshamn är den klubb som har gjort klart med flest spelare den här veckan. Tre nya spelare har smålänningarna värvat och det handlar om backduon Nolan Zajac och Oliver Larsen samt centern Kim Strömberg.

32-årige Strömberg kommer från en stark säsong i KooKoo där han gjorde 50 poäng på 59 matcher. Den tidigare Oskarshamnsspelaren Arsi Piispanen har spelat med Strömberg i Jokerit.

– Väldigt spelskicklig och har utvecklat sitt poängspel väldigt mycket de senaste åren. Det är en bra kille att ha i laget, säger Arsi Piispanen till klubbens hemsida.

Oliver Larsen är en dansk back som närmast kommer från Björklöven. 21-åringen har dessförinnan spelat i både Pantern och Leksand, men nu tar han klivet upp i SHL.

Nolan Zajac, 27, var med och spelade upp Oskarshamn i SHL för två år sedan. Då svarade kanadensaren för 31 poäng på 52 matcher i allsvenskan. Den gångna säsongen noterades han för 58 poäng på 44 matcher i norska Stavanger – och med det blev han ligans poängbäste back.

Strömberg och Zajac har skrivit på ett ettårskontrakt medan avtalet med Larsen sträcker sig över två säsonger.

Malmö med dubbelvärvning

Malmö har sedan tidigare gjort klart med Markus Lauridsen och nu ha skåningarna även plockat in hans bror Oliver Lauridsen, 31. Oliver Lauridsen var med och vann SM-guld med Frölunda 2016 och därefter har han gjort tre raka KHL-säsonger med Jokerit.

– Det ska bli extremt spännande att bli en del av laget. Jag är glad att få den här möjligheten och förtroendet som klubben visat att de vill ge mig, säger Oliver Lauridsen till klubbens hemsida.

Oliver Lauridsen har skrivit på ett treårskontrakt med Malmö.

Skåningarna har även säkrat upp centern Victor Backman. 28-åringen har de två senaste säsongerna tillhört ZSC Lions organisation och där har det blivit 18-matcher i NLA och 54 matcher i NLB. Mellan 2010 och 2012 gjorde han 25 SHL-matcher med Frölunda, men nu blir det alltså spel i Malmö för Backman.

Kontraktet är skrivet över två säsonger.

Linköping värvar två centrar

Linköping har stärkt upp sin centersida rejält den gångna veckan. Både Oula Palve samt Markus Ljungh har skrivit kontrakt med östgötarna.

Efter att ha spelat hela sin karriär i Finland gjorde Oula Palve 60 matcher i AHL den gångna säsongen. 28-åringen hade dessförinnan två raka säsonger i den finska högstaligan med 50 poäng eller fler. Han har nu skrivit på ett tvåårskontrakt med Linköping.

Markus Ljungh, 29, återvänder till SHL efter en säsong i KHL med Admiral Vladivostok. Där gjorde han 37 poäng på 59 matcher. Han har tidigare spelat fem säsonger i SHL, fyra med Djurgården och en med HV71. Hans bästa poängnotering är för två säsonger sedan då han svarade för 40 poäng på 52 matcher.

– Vi får in en riktigt bra center som vi vill ska vara med och leda det här laget. Alla vet vilken potential Markus har och i mitt tycke var han en av de bästa centrarna under sin senaste säsong i SHL. Han kommer att ha en viktig roll för oss, säger Linköpings GM Niklas Persson till klubbens hemsida.

Ljungh har skrivit på ett treårskontrakt med Linköping.

Kanadensare till Frölunda

Frölunda har gjort klar med Stefan Elliott, som var med och vann OS-brons med Kanada 2018. Elliott spelade med HV71 säsongen 2017/18 och säsongen därpå gjorde han tre NHL-matcher med Ottawa. Totalt under karriären har 29-åringen gjort 87 matcher i världens bästa hockeyliga. Den gångna säsongen tillhörda han Dinamo Minsk.

– Han är lite som Chay (Genoway) - poängstark och rutinerad, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Elliotts kontrakt med Frölunda är skrivet på två år.

Sex spelare har skrivit NHL-kontrakt

Följande spelare har skrivit NHL-kontrakt i veckan: Nils Höglander (Rögle) - Vancouver Canucks, Johannes Kinnvall (HV71) - Calgary Flames, Linus Sandin (HV71) - Philadelphia Flyers, Theodor Lennström (Frölunda) - Edmonton Oilers, Filip Berglund (Linköping) - Edmonton Oilers, Mathias Bromé (Örebro) - Detroit Red Wings.

Filip Berglund kommer dock att lånas ut till Linköping den här säsongen. Flames har också för avsikt att låna ut Johannes Kinnvall till HV71 den här säsongen.

... och här ytterligare några spelare som byter klubb

Växjö meddelade i början av veckan att Niclas Lundgren, Casey Bailey samt Jacob Micflikier inte blir kvar i klubben. Någon ny klubbadress är inte officiell.

En annan som kommer att byta kubb är Linköpings målvakt Jacob Johansson. Det står även klart att Daniel Norbe lämnar HV71 för Björklöven samt att Linus Hultström byter Djurgården mot Vityaz Podolsk.

Färjestadsduon Marcus Nilsson och Linus Johansson har skrivit på för HK Sochi.

Två kontrkatsförlängningar

Två SHL-spelare har förlängt sitt avtal och det handlar om Manuel Ågren, Djurgården, samt Marek Hrivík, Leksand. Ågren har skrivit på ett kontrakt över nästa säsong medan Hrivíks nya avtal med Leksand sträcker sig över två säsonger.