Lista: 5 noteringar från gårdagens omgång

23 september 2022 10:00
I backspegeln

SHL-säsongen har rivstartat med spännande matcher, snygga mål och imponerande vändningar. I går var det full omgång och här är fem noteringar från den.


Färjestad enda laget med full pott

På förhand snackades det om att det skulle bli en jämn säsong – och de inledande matcherna verkar bevisa det. I lördags gick fyra av sju matcher till övertid. I går skiljde det ett mål i tre matcher (varav två gick till övertid/straffar) och i övriga fyra matcher skiljde det endast två mål. När alla lag har spelat minst två matcher är det endast ett lag som står på maximala sex poäng – och det är det regerande mästarlaget Färjestad.

Nolla i Leksandsdebuten

Två målvakter har hållit nollan så här långt. I premiäromgången var det Luleås Joel Lassinantti som stoppade allt som HV71 sköt mot honom. I går var det Mantas Armalis som spikade igen. Armalis gjorde sin första SHL-match i Leksandströjan. Det är en match som 30-åringen lär minnas för en lång tid framöver. Han räddade samtliga 22 skott från Skellefteå, däribland en snygg plockräddning i slutminuterna på ett direktskott från Oscar Möller.

Tre tvåmålsskyttar

Än så länge har vi ingen hattrick-skytt i SHL den här säsongen, men i går var det tre stycken tvåmålsskyttar. I Malmö var André Petersson en av de stora HV71-hjältarna. Han satte först 2-3 en bit in i tredje perioden och sköt segern till Jönköpingslaget via sitt straffmål. När Timrå besegrade Linköping var Nick Halloran en av förgrundsfigurerna. Han öppnade målskyttet i den första perioden och fastställde slutresultatet till 3-1 i den tredje perioden. Den tredje spelaren att näta två gånger var Frölundas Max Friberg. Han gjorde dels 2-1 och dels 4-2 mot Örebro.

Nykomlingens första vinst

HV71 är tillbaka i SHL och i går kom första vinsten, men det satt långt inne. När två perioder var spelade mot Malmö stod det 1-0 till skåningarna. I det läget hade Jönköpingslaget spelat fem raka perioder utan att göra ett enda mål. I tredje perioden stod dock HV71 för en imponerande upphämtning. Den inleddes med ett boxplaymål av Måns Linbäck och till slut vann HV71 efter straffar.

Dahléns första SHL-mål

En stor snackis inför SHL-säsongen var alla hemvändare som har kommit tillbaka till ligan. En av de största profilerna till den här säsongen är Timrås Jonathan Dahlén. Han kommer närmast en säsong som innehöll 22 poäng på 61 NHL-matcher med San Jose Sharks. Tidigare i karriären har han öst in poäng i HockeyAllsvenskan för Timrå, och nu har han även börjat göra det i SHL. I SHL-debuten noterades Dahlén för en assist och i går kom hans första fullträff. I powerplay satte han pucken högt bakom LHC:s Marcus Högberg och det målet blev matchavgörande.