Avsnitt 9: Slashing och boxa ut med Holm och Hult

6 november 2020 15:00

I det nionde avsnittet gästas SHL:s Domarpodd av HV71:s sportchef Johan Hult och Mikael Holm, huvuddomare i SHL. Ämnet för avsnittet är hur de nya bedömningarna av slashing och boxa ut (interference) fungerar och lyssnaren får intressanta tankar från både domarhåll och från en sportchef. Som vanligt tas konkreta situationer upp där poddgästerna ger sin syn på bedömningen.


Efter förra säsongen genomfördes utvärderingar där domare tillsammans med sportchef, tränare och lagkapten från varje lag satte sig ner och tittade på vad som gjorts under säsongen, vad som varit bra och vad som kunde förbättras. Det som stack ut från dessa utvärderingar var att bedömningarna behövde stramas åt kring slashing och boxa ut (interference).

Slashing

Detta handlar om slag med klubban mot motståndaren där både klubbar och domare ville få till en beteendeförändring. Ett slag måste alltid vara ämnat att vara mot pucken. Är slaget mot motståndarens kropp eller klubba utan möjlighet att nå pucken är det en slashing. I avsnittet utvecklar huvuddomare Mikael Holm hur domarna ser på detta.

Boxa ut

Boxa ut är i grund och botten en interference. Situationen uppstår när en spelare som vill in på kassen blir hindrad av en motståndare som släpper blicken på pucken och bara fokuserar på spelaren. Det kallas oftast boxa ut, men i regelboken handlar det om interference. I avsnittet utvecklar huvuddomare Mikael Holm hur domarna ser på detta.

Frågor?

Du kan inför kommande avsnitt skicka in frågor kring domare, regler eller situationer som du går och funderar på. Skicka dina frågor till: [email protected]

Avsnitt 7

Gäster - Johan Hult och Mikael Holm
Programledare - Johanna Alba

Veckans situationer