• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Idag 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt

Återblick: Luleå Hockey

9 april 2020 15:00
Återblickar

Den sista återblicken handlar om den suveräne seriesegraren Luleå. Norrbottningarna vann ligan med 14 poängs marginal ner till tvåan Färjestad. ”Jag visste att vi hade ett bra lag, men jag trodde kanske inte att vi skulle vinna så pass överlägset”, säger Luleåbacken Nils Lundkvist, 19.


Tabellplacering: Etta (106 poäng)

Nils Lundkvists kommentar: ”Vi gjorde en fantastiskt bra grundserie. Vi hade få dippar och det var bara enstaka matcher. Jag tror knappt vi förlorade två matcher i rad. Det visar att vi höll en jämn nivå och var konsekventa genom hela grundserien. Vi är väldigt nöjda med säsongen.

Är det något speciellt ni är extra nöjda med?

– Att vi kunde hålla ihop det hela vägen. Vi gick lite tungt i början, men därefter har vi legat där uppe och haft förstaplatsen nästan hela säsongen. Att vi har varit så konsekventa och inte haft några dippar tyder på att vi har haft ett väldigt starkt lag.

Ni vann serien med 14 poäng till slut. Är du överraskad att det blev så stor segermarginal?

– Serien i år var fruktansvärt jämn, men vi lyckades vara laget som stack ut lite. Från tvåan till sjuan, åttan var det ett riktigt getingbo. Jag visste att vi hade ett bra lag, men jag trodde kanske inte att vi skulle vinna så pass överlägset.

Ofta lyfts Luleå fram som ett starkt kollektiv. Men om du får nämna några spelare som imponerat och kanske överraskat på dig den här säsongen, vilka skulle det bli?

– Erik (Gustafsson) har varit ruskigt bra den här säsongen. Han har hjälpt mig mycket. Sedan kom en sådan som (Juhani) Tyrväinen in och var en viktig del i gruppen.

Offensivt, antal gjorda mål: 151 (4)

Lundkvists kommentar: ”Det har varit det vi har gjort mycket bättre jämfört med året innan. Vi har spelat bättre med puck, skapat mer framåt och vi har även gjort en hel del mål. Trots att vi har haft det tufft i powerplay, även om vi fick igång det på slutet. Vi har spelat en frejdig anfallshockey.”

Defensivt, antal insläppta mål: 98 (1)

Lundkvists kommentar: ”Luleå Hockey har alltd varit känt för att vara ett bra lag försvarsmässigt. I år tog vi väl klubbrekord i antal insläppta mål och det är ett kvitto på att det har varit ett extremt bra år. Vi har haft grymma målvakter i (Joel) Lassinantti och (David) Rautio.”

Powerplay 16,17 procent (12)

Lundkvists kommentar: ”De sista tio matcherna var vi bättre där. Konstantin Komarek hade en positiv inverkan när han kom och vi blev farligare och lyckades göra några mål. Vi fick många gånger höra: ”När ska det lossna i powerplay?” och visst, det strulade till en början, men vi hade toppat powerplay-spelet till slutspelet.”

Boxplay: 83,33 procent (2)

Lundkvists kommentar: ”Det har varit stabilt. Det var en period där vi släppte in en del mål, många slumpmässiga. Annars har vi även där haft något som har fungerat bra. Vi är ett lag som offrar oss för varandra och det är viktigt i boxplay. Gubbarna som spelar mycket där har gjort det fantastiskt bra.”

Hemmaspelet 64 poäng (1)

Lundkvists kommentar: ”Hemma har var vi varit väldigt bra. Det är frusktansvärt kul att spela där och fansen bär alltid fram oss. De har slutit upp på ett grymt bra sätt. Vi hade slagit publikrekord, med högst snitt, om inte sista matchen hade spelats inför tomma läktare. Fansen har gjort ett bra jobb och vi på planen har ridit på den vågen.”

Bortaspelet: 42 poäng (1)

Lundkvists kommentar: ””Bulan” (tränaren Thomas Berglund) tjatar alltid om att det krävs lite extra för att vinna på bortaplan. För oss har det inte skiljt så mycket, utan vi har bara plöjt på oavsett var vi har spelat. Vi har varit en maskin som inte har påverkats av det.”

Räddningsprocent: 91,69 procent (1)

Lundkvists kommentar: ”Målvakterna betyder väldigt mycket. Det är en grym trygghet. ”Lassi” (Lassinantti) har stått lite mer, men David (Rautio) har också gjort det varit väldigt. Det är helt klart ligans bästa målvaktspar enligt mig.”

Luleås…

…poängkung: Erik Gustafsson, 32 poäng (12+20)

…mest utvisade: Oscar Engsund, 80 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Einar Emanuelsson, 5 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Oscar Engsund, 101 tacklingar

…spelare med mest istid i snitt per match: Erik Gustafsson, 24:31 min/match