Så kommer Hybrid-icing fungera i SHL

9 september 2014 15:30

Inför den här säsongen så kommer SHL att använda sig av den nya internationella regeln gällande icing. SHL kommer alltså att använda sig av Hybrid-icing. Här kan du läsa mer om vad det innebär rent praktiskt och även se en instruktionsfilm om hur den nya regeln fungerar.


Det Internationella Ishockeyförbundet har beslutat att införa så kallad hybrid-icing samt att flytta blålinjerna närmare rödlinjen för att göra spelplanens ytterzoner större. SHL och HockeyAllsvenskan anser att förändringarna är gynnsamma för ishockeysporten i stort och att en förändring i de internationella spelreglerna rimligen bör få genomslag även i svensk ishockey.

Bakgrund

Det Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, har beslutat om att införa Hybrid-icing i den internationella regelboken. Hybrid-icing är ett mellanting mellan den tidigare kritiserade touch-icingen och den automatiska icingen som har varit gällande i IIHF i ett 20-tal år.

IIHF kommer att använda denna regel i alla internationella tävlingar och kval från och med kommande säsong. SHL och HockeyAllsvenskan anser det viktigt att svensk ishockey inte isolerar sig från väsentliga regeltillämpningar som används internationellt.

IIHF har även beslutat att blålinjena ska flyttas närmare mittlinjen i syfte att skapa större ytterzoner. Större ytterzoner anses främja offensiv ishockey. NHL har haft en liknande lösning i ett antal år, vilket anses ha fungerat väl. I IIHF:s beslut flyttas varje blålinje 1,5 m närmare mittlinjen.

Svensk ishockey deltar i många internationella turneringar och matcher. Det är därför viktigt att SHL och HockeyAllsvenskan i så stor utsträckning som möjligt följer samma spelregler.

I samband med dessa ändringar väljer SHL och HockeyAllsvenskan även att flytta tillbaka den förlängda mållinjen till sitt ursprungliga läge.

Om Hybrid-icing

Hybrid-icing är ett sätt att kombinera fördelarna med touch-icing (färre avblåsningar) med fördelarna med automatisk icing (större säkerhet). Om linjemannen bedömer att försvarande spelare kommer hinna först till pucken, ska icing dömas. Denna bedömning görs vid en tänkt linje vid tekningspunkterna i ytterzonen.

I de fall det är omöjligt att avgöra vem som är först (ett tajt race) ska icing dömas. Icingen ska alltså bara vinkas av om linjemannen klart bedömer att anfallande spelare är först. Hybrid-icing är alltså touch-icing, men med i princip samma låga riskmoment som vid automatisk icing.