Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

20 december 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Andreas Borgman återvänt till SHL, Joel Kellman har skrivit på för Växjö och Patrik Karlkvist har förlängt med Oskarshamn.


Borgman till Frölunda – och Norlinder återvänder

Frölunda har fått in två fina förstärkningar på backsidan den gångna veckan. Dels har Andreas Borgman, 26, skrivit på för göteborgarna efter drygt fyra år i Nordamerika och dels är det klart att Mattias Norlinder återvänder på lån från Montreal Canadiens. Den sistnämnde inledde säsongen i Frölunda, men har därefter gjort sex matcher i NHL samt sex i AHL. Nu är han dock tillbaka i Frölunda.

– Det är väldigt glädjande nyheter att Mattias kommer tillbaka. Vi har fått vara tålmodiga i den här processen, men det har varit värt det, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Andreas Borgman var med och vann SM-guld med HV71 2017. Han gjorde då 15 poäng i grundserien samt tio poäng i slutspelet. Därefter stack han över till NHL och under sina drygt fyra säsonger i USA har det blivit 55 NHL-matcher, i Toronto Maple Leafs samt Tampa Bay Lightning. Den här säsongen har han gjort 14 AHL-matcher med Texas Stars, men nu kommer han att spela i Frölunda fram till 2026.

– Vi har jagat honom i många år och nu dök möjligheten upp. En stark tvåvägsback som kan spela många minuter för oss. Han kommer att bli en bärande spelare för oss, säger Fredrik Sjöström.

En tredje Frölundanyhet från den gångna veckan: Filip Johansson stannar i Frölunda till 2024.

– Det är en ung lovande back som vi vill fortsätta att jobba med. Han har tagit steg, det finns mer att hämta och han passar in hos oss, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

Filip Johansson kom till klubben 2020 och den här säsongen har den 21-årige backen gjort sju poäng på 26 matcher.

Karlkvist stannar i Oskarshamn

Patrik Karlkvist är en av säsongens stora överraskningar. 29-åringen, som gör SHL-debut den här säsongen, ligger tvåa i skytteligan med 17 fullträffar, och han har även gjort 13 assist. Nu är han och Oskarshamn överens om ett kontraktsförlängning, som gäller över säsongen 2023/24.

– Vi är jätteglada för att "Karla" väljer att förlänga med oss. En sådan förlängning visar att vi gör bra saker i föreningen och att det är en attraktiv plats att växa och utvecklas på, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

...och Alm återvänder till Oskarshamn

Johan Alm är tillbaka i Oskarshamn. Den rutinerade backen, som gjorde Oskarshamns första SHL-mål någonsin, spelade i IKO säsongen 2019/20. Men då blev det bara tio matcher innan en skada satte stopp för fortsatt spel. Förra säsongen spelade han inte alls.

– Vi vet vad Johan kunde innan han åkte på sin skada och jag ser fram emot att se honom plocka fram det igen. Han har gjort sin rehab och är redo för SHL igen. Vi kände att vi behövde ersätta Larsen och samtidigt undvika att bli sårbara på backsidan. Jag är glad att Johan kommer till oss och att han även är klar för nästkommande säsong, säger Thomas Fröberg.

Växjö värvar Kellman

Centern Joel Kellman, 27, är tillbaka i SHL. Han lämnar San Jose Sharks organisation för spel i Växjö Lakers.

– Vi har varit kort om folk på forwardssidan ett tag nu, därför känns det extra bra att vi signar Joel. Vi får en center som i tidigare lag gjort det väldigt bra på en hög nivå. Joels sätt att spela passar bra in hos oss. En skicklig spelare som arbetar hårt, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Kellman gjorde en SHL-match med HV71 säsongen 2013/14. Mellan 2015 och 2018 tillhörde han Karlskrona innan flytten gick till Brynäs. Under säsongen i Gävle gjorde han 34 poäng, för andra året i rad. Det gav honom ett kontrakt med San Jose Sharks. Han har gjort 38 matcher i NHL samt även noterats för 54 AHL-matcher.

– Det kändes som det var dags att åka hem igen och då passade Växjö mig perfekt. En klubb med höga ambitioner, säger Kellman till Lakers hemsida.

Fredrik Forsberg till Djurgården – och Linus Andersson till Leksand

En rockad ägde rum den gångna veckan. Linus Andersson har bytt Djurgården mot Leksand och samtidigt har Fredrik Forsberg gått från Leksand till Djurgården.

Den sistnämnde spelade juniorhockey i Djurgården, men har tillhört Leksand sedan 2019. Den här säsongen har Fredrik Forsberg även varit utlånad till Almtuna i HockeyAllsvenskan. Nu står det klart att han återvänder till Djurgården. Kontraktet gäller till 2023.

– Fredrik är en Stockholmskille som är fostrad i Djurgården och som har spelat i både våra ungdomslag, juniorlag och herrlag tidigare. Hans profil med den inställning, snabbhet och karaktär som han har är rätt för oss, kommenterar Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

Linus Andersson gjrode hela 22 mål i Vita Hästen 2019/20 i HockeyAllsvenskan. Förra säsongen gick han till Djurgården och under debutsäsongen blev det tio mål och åtta assist. Nu fortsätter han karriären i Leksand.

– I Linus Andersson får vi en spelare med bra skridskoåkning. Han ska, och vill, använda sitt skott och har en bra storlek som han gärna använder. Han kommer också tillföra aggressivitet vilket passar vår spelstil mycket väl, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Två spelare lämnar sina SHL-klubbar

Peter Holland, 30, värvades till Djurgården under den här säsongen. Kanadensaren, med 266 NHL-matcher på meritlistan, har inte fått det att lossna i Djurgården och nu står det klart att han lämnar klubben.

– Peter har uttryckt ett önskemål om att bryta sitt kontrakt med Djurgården. Han upplever inte att han når upp till den nivå som han själv vill, vilket gör att han inte känner att han kan bidra till laget, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

Viktor Andrén och Brynäs går skilda vägar. Målvakten kom till Gävleklubben 2020 från Växjö. Under sin tid i Brynäs blev det 20 matcher i SHL. Ny klubb för Andrén är Almtuna i HockeyAllsvenskan.

– Viktor har uttryckt en önskan om att gå vidare till en klubb där han kan få mer speltid och vi ser inte att vi kan erbjuda det här hos oss just nu. Vi önskar honom lycka till framöver och tackar honom för tiden här hos oss, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Brynäs kommer nu att flytta upp J20-målvakten Samuel Jonsson till a-laget.

Talangfull duo skriver a-lagskontrakt med Örebro

Backen Simon Forsmark, 18, och forwarden Milton Oscarson, 18, har både fått chansen i SHL den här säsongen – och nu har den talangfulla duon skrivit a-lagskontrakt med Örebro. Forsmark och Oscarson, som både har IFK Kumla som moderklubb, har skrivit på till 2024.

– Det är jättekul att skriva ett längre avtal med Milton. Vi tycker att han har gjort det bra i SHL och han är verkligen med och tävlar om speltid. Milton har gjort hela resan från vårt U16 och det är så klart extra kul när en kille från regionen tar plats i A-laget, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Så här kommenterar Johansson att Forsmark stannar i Örebro.

– Vi har hela tiden haft en plan för Simon och han är en spelare som vi ser en stor potential i. Den senaste tiden har Simon spelat mycket i SHL och tagit för sig på ett bra sätt, säger Johansson till klubbens hemsida.