"Lilla jag på ett av världens största sportevenemang"

7 mars 2018 13:00
#hockeyärhockey

Erik Vikström har varit hockeytränare nästan halva sitt liv. När han i somras hoppade på uppdraget som förbundskapten för parahockeylandslaget var det en ny erfarenhet. "Det här har varit uppfriskande, jag blir testad varje dag", säger han med paralympics runt hörnet.


Vikström laddar tillsammans med lagkaptenen Peter Ojala och övriga laget för det viktigaste som händer kälkhockeylandslaget på fyra år.

– Förberedelserna har varit bra. Nästa vecka åker vi till Kanada för att under en vecka möta kanadensiska klubblag. Vi är där 23-30 januari. I alla klubblagen vi kommer möta finns landslagsspelare, det kommer att bli tufft motstånd, sa Peter Ojala när vi pratade med honom inför Kanadaresan i januari.

Den 9 mars är det invigning och dagen därpå premiärspelar Sverige mot Kanada. I Pyeongchang gör Ojala sitt andra paralympics. Medan många har uttryckt en oro kring det politiskt spända läget på Koreahalvön väljer Ojala att lyfta fram tilliten till det sydkoreanska värdskapet.

– Vi var med och spelade VM där och de arrangerade en väldigt bra turnering då, så att allt ska fungera tvivlar jag inte på.

För Sverige väntar en tuff grupp, där den första prövningen också är den största prövningen, premiären mot Kanada.

– Det kommer vara en väldigt tajt grupp. Kanada blir givetvis det tuffaste motståndet, sen har vi Norge och Italien i gruppen också. I de matcherna kommer det handla mycket om dagsform, så jämnt är det, säger Ojala.

Rampljuset som många sporter upplever i samband med ett paralympiskt eller olympiskt spel kan i många fall inte jämföras med den uppmärksamhet sporten får "i vardagen". Peter Ojala stryker under hur viktig turneringen är för parahockeyn.

– Ett paralympics betyder mycket för kälkhockeyn. SVT sänder ju alla våra matcher och det sitter många där hemma och kollar. Efter att vi kom hem från Sotji 2014 var det många som ville börja spela kälkhockey. Den första tiden efter paralympics åkte jag runt och träffade tjejer och killar som ville börja spela, hjälpte igång dem med hur de kunde skaffa utrustning och så vidare. Det är väldigt positivt när man når ut bra i media.

På tal om att nå ut i media så ber vi Ojala utvärdera den kampanj SHL gjorde tillsammans med Parasport Sverige under förra säsongen, den kampanj han själv var en del i.

– Den var väldigt positiv för oss. Den nådde ut till många, det var till exempel flera som hade sett reklam för det där i arenorna och som hörde av sig och frågade om det fanns lag i närheten av där de bodde.

Kampanjen, som nu går vidare även den här säsongen, går under parollen "hockey är hockey" med den utförligare beskrivningen "Det spelar ingen roll om det sker i korpen eller SHL. Ståendes eller sittandes. Hockey är hockey." Och någon som i princip personifierar den parollen är landslagets för säsongen nya förbundskapten Erik Vikström. För efter att ha jobbat i över tolv år på heltid som hockeytränare för "stående" lag fick han i somras möjligheten att hoppa på uppdraget som förbundskapten för kälkhockeylandslaget.

– De var intresserade och jag kände att efter att ha jobbat heltid de senaste tolv åren som tränare ville jag testa på något nytt. Det skiljer sig inte så mycket från "vanlig" hockey, men det är kanske lite andra grejer man måste ta hänsyn till.

"Ställer också höga krav på mig att kunna leverera inför killarna"

Vikström kommer närmast från huvudtränaruppdraget i Mjölby HC i division 2. Han har även tränat Vallentuna i Hockeyettan och hunnit med två sejourer i Danmark som tränare på klubbnivå.

– Jag har gått in i landslaget med känslan och drivet som jag har haft när jag varit heltidstränare för "vanliga" hockeylag. Det här är ett hockeylag för mig, det är liksom inget annat som är intressant. Jag känner att jag har fått bra respons kring det jag har gjort hittills, säger Vikström och fortsätter:

– Det finns två stora skillnader jämfört med att träna ett stående klubblag. För det första kan man i kälkhockeyn inte åka baklänges, det går inte helt enkelt. Sedan är jag van att ha ett lag sju dagar i veckan, här har jag dem sju dagar i månaden. Det är väl den största omställningen från att ha ett klubblag. Annars tränar vi på ett väldigt liknande sätt som ett ståhockeylag. Det enda är då att jag har fått tänka till att de inte kan åka baklänges, så man får bygga lite andra övningar ut efter det. Det här har varit uppfriskande för mig, jag blir testad varje dag. Det är det som är det roligaste med det här, men det ställer också höga krav på mig att kunna leverera inför killarna.

Nu väntar alltså paralympics även för 36-åriga Vikström, som ägnat halva sitt liv åt tränarrollen, men något större än det som väntar i mars har han inte upplevt.

– Det är svårt att ta in. Först har man bara bearbetat att man faktiskt får göra det. Jag menar, lilla jag ska få åka iväg på ett av världens största sportevenemang och få stå i centrum för vårt landslag. Jag tror att det kommer bli helt fantastiskt. Men vi är där för att vi ska prestera, vi ska representera Sverige i en jätteviktig turnering.