• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

Fredrik Warg: "Kommer att krävas mer av spelarna i år"

18 september 2020 13:00

Snart drar SHL-säsongen 2020/2021 igång – och en som vet vad som går genom spelarnas huvuden just nu är Fredrik Warg, som har över 550 SHL-matcher på meritlistan. Här berättar den förre centern om premiärnerver, vem han tror vinner poängligan samt varför han ofta väljer att titta på Rögles matcher.


Fredrik Warg kan se tillbaka på en fin karriär. Den numera 41-årige hockeypensionären debuterade i högstaligan säsongen 1999/00 med Modo. Totalt gjorde han 14 säsonger och 558 matcher i SHL, i fem olika klubbar – Modo, Timrå, Skellefteå, Rögle samt Brynäs. Även om hockeyn kanske inte är en lika stor del av hans liv nu som när han själv var aktiv försöker han följa det som händer i SHL.

– När det väl är igång följer jag det väldigt mycket. Det är gott att gosa ner sig i soffan och kolla hockey, säger Warg, som la skridskorna på hyllan 2014.

Hur var tiden efter att du hade slutat?

– I början var det svårt att komma ur det, framförallt att man hade någonstans att gå varje dag och att man hade ett mål att ta sig framåt tillsammans. Men nu är det många år sedan och jag har kommit ur det där. Nu kan jag njuta av det andra livet, säger Fredrik Warg, som numera är egenföretagare inom kommunikation och media och han har bland annat jobbat en del åt Svenska Ishockeyförbundet.

"Alltid speciellt med premiär"

Om bara några dagar drar säsongen igång och Fredrik Warg vet hur spelarna som förbereder sig för premiären känner.

– Det är alltid speciellt med premiär, och det spelar ingen roll hur försäsongen har gått. Har du förlorat alla matcher är det skönt att serien börjar och att man lite kan börja om från noll. Har man gått som tåget på försäsongen vet man ändå inte riktigt var man står. Såklart är det lite pirrigt och nervöst, men verkligen något man såg framemot. Oftast var det publikfester, men tyvärr blir det inte det just nu, säger Fredrik Warg.

Vilket är ditt bästa premiärminne?

– Svårt att säga något speciellt, utan mer den här känslan att man inte vet var man står. Jag kommer ihåg ett år med Skellefteå då mötte vi Luleå. Det var lapp på luckan och bra drag, men samtidigt fick man jobba med nerver och ha fokus på rätt grejer. Vi lyckades vinna och det är alltid skönt med en bra start, säger Warg.

Med tanke på coronapandemin kommer den här säsongen att bli minst sagt annorlunda – och hur de olika lagen hanterar det tycker Fredrik Warg ska bli intressant att se.

– Det blir speciellt utan publik. Jag tror aldrig att jag har gjort det, för på träningsmatcherna var det ändå några där man kunde få energi av. Hemmaplan har alltid varit en fördel för man får lite extra energi, men kommer det att vara det i år? Jag tror det blir ett helt annat sätt att spela. När det är så pass mycket matcher har man haft hjälp av publiken att trigga igång sig själv. Jag tror det kommer att krävas mer av spelarna för att få igång sig själva, säger Fredrik Warg.

"Rögle spelar en rolig hockey"

Lagmässigt är Färjestad ett av lagen som han tycker ser mest intressant ut.

– Jag tycker det ska bli spännande att se Jesse Virtanen och Jacob Nilsson. Även Luleå kan jag nämna. De gjorde en kanonsäsong i fjol och jag tycker nästan synd om dem, då det blev som det blev. De blir farliga. Kul att Linus Klasen är tillbaka. En riktig profil. Han är otroligt skicklig på isen, och det är mycket känslor kring honom. Jag gillar spelare med känslor. Det skapar puls och intresse. Jag är även nyfiken på Rögle måste jag säga. Jag såg väldigt mycket Rögle förra säsongen för de spelar alltid en rolig hockey. Det är fart och fläkt och mycket känslor. De har hittat en identitet, som känns farlig. Jag tror att motståndarna tycker det är jobbigt att möta Rögle. Det ser så ut, säger Fredrik Warg.

Tror du att det är en effekt av att bröderna Abbott (sportchefen Chris och huvudtränaren Cam) har kommit in?

– Verkligen. De har nog kommit in med en ny identitet och kravställning i klubben. Sedan har de ett bra lag, säger Warg.

Vilka unga spelare tror du står inför sitt genombrott?

– Såklart ska det blir kul att se Alexander Holtz och Lucas Raymond. Det skulle vara kul om de lyckas ta ett kliv till, som alla förväntar sig. Det verkar vara två bra killar, med fötterna på jorden. Philip Broberg ska bli kul att se. Han är också en spelare som ska ta nästa kliv.

Avslutningsvis, vem tror du vinner poängligan?

– Är det Joakim Lindström? Han är brukar vara där och hugga, säger Warg och tar några sekunder till att fundera.

– Jag satsar mina pengar på "Jocke" i år igen.

Du har satsat pengarna på honom tidigare också?

– Man tror att det ska börja avta några poäng, men nej, han är där. Det är jäkligt imponerande. Jag spelade med honom i Skellefteå och det är ingen risk att han inte är i form. Han ger sig själv chansen att vara med där uppe. Han är så pass skicklig och nu får vi se om han får spela ihop med Oscar Möller den här säsongen, säger Fredrik Warg.

Fredrik Wargs drömfemma, plus målvakt, med spelare som spelar i SHL säsongen 2020/21:

Målvakt: Christoffer Rifalk, Rögle

Motivering: ”Han tror jag tar ytterligare kliv. Han tror jag blir bra i år.”

Backar: Jesse Virtanen, Färjestad, och Philip Broberg, Skellefteå

Motivering: ”Virtanen är riktigt bra. Håller han samma klass som senast han spelade i SHL är det nästintill årets värvning. I Philip Broberg är det mycket hockey. Jag tror han kommer att ta kliv.”

Forwards: Linus Klasen, Luleå, Gustav Rydahl, Färjestad, Lucas Raymond, Frölunda

Motivering: ”Linus Klasen – mycket bra. Jag hopps att det går bra för Lucas Raymond. Sedan tar vi Rydahl som center. Han verkar vara en man kan lita på. Han får ta hand om kedjan.”

Fredrik Wargs kommentar: ”Vi jobbar puckinnehav. Vi är inte så bra utan puck kanske, haha. Vi kommer inte att låta motståndarna låna pucken. Sedan får Rydahl städa efter alla andra.”