SHL-rekordet: "Roligare att se andra göra mål"

14 september 2022 13:00
#SHL-REKORDET

Ryan Lasch har gjort många säsonger i SHL, men sett till poäng ingen lika bra som den förra. Det blev totalt 66 poäng, vilket är sjunde bästa noteringen genom tiderna. Men på en annan lista saknar han övermän.


Ryan Lasch är för de flesta starkt förknippad med Frölunda, men faktum är att hans insteg i den svenska ishockeyn skedde i Södertälje 2010.

– Jag hade haft en bra tid på college men blev väl lite förbisedd av NHL-scouterna på grund av min storlek. Då började jag blicka mot Europa och fick chansen av Per Nygårds i Södertälje, berättar Ryan Lasch på telefon från Berlin, där Frölunda befinner sig för CHL-spel.

– Det var helt annorlunda mot vad jag var van vid, men jag hade en grymt bra tid där och njöt varje dag. Jag fick ha Peter Popovic som tränare och han är en otrolig tränare men ännu bättre människa. Det året hjälpte mig verkligen mycket för resten av min tid i Europa, fortsätter Ryan.

Sedan dess har han hunnit med spel i både Finland och Schweiz, utöver sju säsonger i Sverige.

– Jag är väldigt tacksam över att ha fått prova på olika kulturer och bo på olika platser. Jag tycker om att resa och upptäcka nya saker, och har bara bra saker att säga om ställena jag bott på.

– Det var väldigt speciellt att vinna guld med Bern under min första säsong i Schweiz, fortsätter Ryan, och det hör till en av mina största framgångar i karriären.

Vunnit mycket med Frölunda

Det krävs en del för att ta sig in på en sån lista, eftersom Ryan Lasch haft ett inte obetydligt antal framgångar i karriären. Tre gånger har han vunnit CHL och två gånger SM-guld med Frölunda, utöver guldet i schweiziska NL. Framgångarna i Frölunda är en anledning till varför Ryan Lasch blivit kvar så många år, men inte den enda.

– Av alla ställen jag bott på är Göteborg den bästa. Från första stund förälskade jag mig i människorna här, som välkomnade mig inte bara som hockeyspelare utan också som person. Frölunda är en toppklassorganisation och inte mycket kan mäta sig med att spela här, konstaterar han.

Ryan Lasch har alltid gjort mycket poäng, men under fjolårssäsongen slog han alltså personligt rekord när det kommer till just antalet poäng.

– Jag och Elmer Söderblom hittade kemi tidigt och han satte dit puckarna. Vi hade bra powerplay framförallt i inledningen av säsongen. Det var väl två anledningar till att det gick lite extra bra för egen del, resonerar "Lascher", som han kallas.

– Samtidigt tänker jag inte riktigt så, fortsätter han. För mig handlar det om att få gå ut och känna glädjen i att spela hockey, sporten jag älskar. När jag gör det brukar det bli bra, men jag har aldrig brytt mig om statistik eller hur många poäng jag gör.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligare att se andra göra mål än att själv göra mål.

Tog över tronen efter Holloway

Och att spela fram andra till mål gjorde han på ett rekordartat sätt förra säsongen. Den 20 mars, i Frölundas näst sista match i grundserien, spelade Ryan Lasch fram Andreas Borgman till ett av lagets mål, och gick då om Bud Holloway som den som stått för flest assist under en SHL-säsong.

– Jag minns absolut den assisten, vi gjorde en bra match och tog två viktiga poäng borta mot Rögle i jakten på att sluta topp fyra och få hemmaplansfördel i kvartsfinalen, säger Ryan.

Efter matchen sa Roger Rönnberg att Ryan Lasch var en ”extrem spelare”, som han njöt av att få ha i sitt lag.

– Tja, jag vet inte riktigt vad han menade med det, men kanske sättet jag ser spelet på. Jag försöker använda hjärnan där ute och hitta nya mönster i spelet, göra saker annorlunda.

Det blev en assist även i grundseriens sista match för Ryan Lasch, vilket innebar att han landade på totalt 53 stycken – bäst genom alla tider i SHL. Samtidigt fortsatte han i samma stil i slutspelet, där han stod för åtta assist på nio matcher, innan Frölunda blev utslagna av Luleå i semifinalen.

– Så fort matchen tog slut och det stod klart att vi var utslagna har vi fokuserat på att bli bättre till den här säsongen så att vi kan sätta oss i en position där vi kan åstadkomma nåt speciellt. Men visst, vi var nöjda med stegen vi tog under förra säsongen och var till slut bara tre matcher från att nå SM-finalen, konstaterar Ryan.

Hyllar Joel Lundqvist

Själv behöver Ryan Lasch ”bara” återupprepa fjolårssäsongen för att slå sig in på SHL:s tio i topp över flest assist i ligan – någonsin. En av de som ligger före honom där är lagkompisen Joel Lundqvist.

– Joel är Frölundas själ och hjärta, han levererar kväll efter kväll, ställer höga krav på sig själv och alla runtomkring sig. För mig handlar allt om att vinna, och Joel är en vinnare. Det ser man på match, på träning, i gymmet. Han är en speciell personlighet och såna ser man inte ofta. Han är en stor anledning till att Frölunda haft såna framgångar de senaste åren, berömmer Ryan.

– Min och Joels relation är speciell, vi har ett starkt band. Så blir det när man går ut i strid tillsammans så många gånger och får vara med om att lyfta bucklan tillsammans.

Återstår att se om Ryan Lasch och Joel Lundqvist får lyfta bucklan ihop igen, men med tanke på att hans kontrakt sträcker sig till 2024 kan vi nog utgå ifrån att Ryan Lasch kommer finnas med bland SHL:s tio främsta passningsläggare genom tiderna innan han lägger skridskorna på hyllan.