Avsnitt 4: Nord har ordet

25 februari 2020 17:01

I det fjärde avsnittet av SHL:s Domarpodd får programledarna Johanna Alba och Camilla Bernving besök av huvuddomaren och femfaldiga vinnaren av Guldpipan, Mikael Nord. Som vanligt tar podden upp veckans situationer och regelfrågor från lyssnarna.


Poddens fokus ligger på regel- och domarfrågor. Syftet är att ge lyssnaren en inblick i domarnas vardag, både genom att lära känna människan och höra förklaringar och diskussioner kring olika konkreta situationer som uppstått under veckan sedan det senaste avsnittet. Detta kompletteras med video på aktuella sekvenser här på SHL.se så att ni som lyssnar ska kunna hänga med på bästa sätt.

Podcasten tar även upp olika allmänna regelfrågor. Här har du som lyssnare möjlighet att skicka in dina frågor om det är något du gått och grunnat på.

Skicka dina frågor till: [email protected]

Avsnittets regelfrågor hör ni i podden.

Avsnitt 4

I det tredje avsnittet gästas Johanna och Camilla av en av SHL:s huvuddomare - Mikael Nord.

Mikael Nord är en av SHL:s mest framgångsrika domare, vilket hans fem vinster av Guldpipan mellan åren 2014-2018 vittnar om. Guldpipan tilldelas Sveriges bästa domare och röstas fram av spelarna i SHL.

Veckans situationer

Veckans situationer hämtas från tre olika matcher, men består av sex olika situationer. De fyra första hämtas från matchen Luleå-Malmö från den 18 februari och de två sista från matcherna Skellefteå-Djurgården från den 18 februari och matchen Brynäs-Frölunda från den 22 februari.

Veckans regelfrågor

Tid i podavsnittet: 36:05-39:43

Vad säger regeln om Abuse of officials? – Om du använder ett nedsättande eller kränkande språk mot en funktionär. Det behöver inte vara en domare, utan kan lika gärna vara exempelvis sekretariatet. Även gester som signalerar att man visar sitt missnöje mot en funktionär inbegrips här, förklarar Mikael Nord.

Varför behövs det inte en ersättare när det återstår mindre än 5 min av matchen om en spelare drar på sig 5+game? – Målet är att ha så många spelare som möjligt tillgängliga för lagen, och om det är mindre än fem minuter kvar att spela så kommer ju ersättaren aldrig komma in igen. Och då känns det onödigt att det utvisade laget även skulle få ersättaren otillgänglig för spel, utöver den spelaren som stod för förseelsen. Men, här måste jag tillägga att det här är inklusive overtime, så om en spelare visas ut med en minut kvar av ordinarie tid så är det i teorin även fem minuter kvar av overtime. Så i det fallet måste vi alltså sätta en ersättare i utvisningsbåset, säger Nord.

Får man byta sin målvakt mot en extra utespelare under overtime? Vad säger regeln? – Nej det får man inte, berättar Nord.

Får en målvakt vara lagkapten? – Nej, en målvakt får inte vara lagkapten, avslutar Mikael Nord.