#SHLThrowback – JVM-spelarna - hur gick det sen?

13 februari 2018 13:00
#SHLThrowback

Med OS-hockey runt hörnet och ett längre uppehåll i SHL blickar vi tillbaka mot minnesvärda händelser och fina spelarprestationer från det senaste landslagsbreaket. Vi fortsätter denna tisdag med att fokusera på JVM-spelarna och hur det egentligen har gått sedan de kom hem från mästerskapet i USA.


JVM-äventyret i Buffalo slutade som bekant, för svensk del, med ett silver. Besvikelsen var påtaglig bland juniorkronorna, men när det nu har passerat över en månad sedan förlusten i finalen mot Kanada har fokuset till ligaspel tagit över. För vissa har flyttlasset gått till andra sidan Atlanten, andra har kommit hem till SHL med än mer kraft.

De har tagit för sig

Utöver stjärnorna Elias Pettersson, Lias Andersson och inte minst Rasmus Dahlin, var det en hel del andra spelare som tog för sig under mästerskapet. Många av de har fört över sina fina prestationer till sina respektive klubblag i SHL och de är framförallt fyra spelare som stuckit ut lite extra sedan återkomsten från den amerikanska östkusten. Luleås solide målman Filip Gustavsson, Djurgårdens kvickskrinnare Axel Jonsson-Fjällby, Färjestads slitvarg Fabian Zetterlund och Brynäs skicklige Jesper Boqvist.

Faktum är att Luleås burväktare har bäst statistik bland samtliga målvakter i SHL sedan han återanslöt till norrbottningarnas lag. Gustavsson har släppt in i snitt 1,23 mål på de åtta matcher han har spelat, vilket ger en räddningsprocent på imponerande 95,15.

Med det långa håret fladdrandes i sin kvicka skridskoåkning blev Axel Jonsson-Fjällby snabbt en omtyckt pjäs under mästerskapet i Buffalo. Sedan han kom hem har han dessutom gått från klarhet till klarhet i djurgårdsdressen och även noterats flitigt i poängprotokollet. Den nyblivne 20-årigen hade gjort 8 poäng på 25 matcher innan han lämnade för juniorkronorna - nu har han redan hunnit med fyra pinnar på tio framträdanden.

Fabian Zetterlund har i Färjestad ständigt varit en slitvarg och inte riktigt stått ut som någon poängspruta. Inför junior-VM hade han mäktat med två poäng - i form av assists - men sedan dess har produktionen offensivt gått all världens väg. Zetterlund gjorde sina två första mål två matcher i följd och har på åtta matcher noterats för totalt fyra poäng - varav tre stycken fullträffar.

Spelaren som kanske gjort största avtrycket poängmässigt är Jesper Boqvist. New Jersey Devils-draftade centern hade, mycket på grund av handledsskadan han ådrog sig under försäsongen, bara gjort fyra matcher innan JVM men har sedan dess fått större förtroende i Tommy Sjödins lag. Ett förtroende han verkligen har levt upp till. Boqvist har stått för sju poäng på elva matcher och placerar sig som den näst mest produktive juniorkronespelaren.

Stjärnorna

Man kan inte riktigt prata om juniorkronornas lag utan att nämna denna ständigt bevakade duo.

Elias Pettersson, Växjö

Elias Pettersson har varit på de allra flesta hockeyintresserades läppar under säsongen och har sedan mästerskapet fortsatt att producera i Växjös poängmakeri. Den Vancouver Canucks-draftade centern återfinns alltjämt i toppen av SHL:s totala poäng och har sedan han kom tillbaka från mästerskapet noterats för tio poäng på elva matcher - flest av alla juniorkronor.

Rasmus Dahlin, Frölunda

Superlativen haglar ständigt över Rasmus Dahlin, som knappast har slutat att leverera sedan JVM. Backen är poängbäst på sin position bland de återvändande juniorkronorna och fortsätter onekligen att förstärka sina aktier inför sommarens NHL-draft. Talangens insatser har dessutom kastat in honom i nästa turnering, när frölundaiten finns med i Tre Kronors OS-lag i Pyeongchang.