Mer än bara hockey: Timrå IK - Teamsters

25 januari 2022 14:58
#Meränbarahockey

I Timrå IK pågår ett omfattande värdegrundsarbete, man har bestämt sig för att bryta tystnaden och nyinvigt Anton Landers café med bland annat läxhjälp. Som ansvarig för dessa frågor och klubbens sociala hållbarhetsarbete är sedan ett halvår tillbaka Jennie Hjorth.


Det som började som ett projekt 2016 har nu vuxit till en ordinarie del i Timrå IK:s verksamhet. Ursprungligen var syftet med Teamsters att tillsammans med närliggande skolor jobba mot utanförskap. Sedan dess har många andra områden kommit till – inte minst sedan klubben anställde Jennie Hjorth på halvtid för att driva sociala hållbarhetsfrågor.

– Jag har en lång bakgrund inom idrottsrörelsen och har bland annat varit involverad i svenska herrlandslaget i goalball, men kommer närmast från gym- och träningsbranschen där jag arbetat med försäljning, marknadsföring och affärsutveckling, berättar Jennie.

– När jag flyttade hem till Medelpad igen träffade jag Timrås klubbchef och vi började prata om deras verksamhet, och han berättade att de hade behov av någon som tog sig an Teamsters fullt ut.

Teamsters är det namn Timrå IK valt för att paketera alla projekt och insatser man gör kring social hållbarhet och samhällsansvar.

– Min roll är väldigt bred, berättar Jennie. Jag får ägna mig åt både högt och lågt, jobba såväl kortsiktigt som långsiktigt och helt enkelt försöka maximera de aktiviteter och projekt vi genomför för att få så stor effekt som möjligt.

Får inte bli ord på en vägg

Att Timrå IK ökat sitt samhällsengagemang och kontinuerligt adderar nya aktiviteter till Teamsters hänger ihop med att man sedan i somras påbörjat ett omtag med klubbens värdegrund. Det är ett arbete som fortfarande pågår, där syftet är att skapa värderingar som alla i klubben står bakom, som gör att alla kan ta ansvar för hur spelare, ledare och tjänstepersoner i verksamheten uppträder mot varandra.

– Det får inte bara bli några ord på en vägg, utan något som vi efterlever i vardagen, betonar Jennie. Det är ett tidskrävande arbete där vi börjar uppifrån A-laget och jobbar oss ner genom åldrarna för att skapa en tryggare och mer utvecklande miljö där alla känner sig välkomna.

Ett café för alla

En rent konkret och betydelsefull del i arbetet med Teamsters genomfördes i oktober, då klubben nyinvigde Anton Landers café, ett café mellan klubbens A- och B-hall, som är tänkt att fungera som ett hjärta i verksamheten.

– Caféet fanns redan tidigare, men var bara öppet på kvällar och helger. Nu håller det öppet varje dag, delvis tack vare våra ”Teamsters-morsor”, mammor och nyblivna pensionärer med anknytning till idrotten som stärker upp bemanningen på eftermiddagar, berättar Jennie.

– Vi har många ungdomar och barn i verksamheten, men när jag kom in såg jag dem nästan aldrig, fortsätter Jennie. För att man ska kunna möta upp barn och ungdomar måste man ha mötesplatser där man kan prata med varandra, och där blir Anton Landers café jätteviktigt. Vår målbild är att det ska bli som ett vardagsrum för ungdomarna.

I Anton Landers café kan man hänga med kompisar, köpa och äta hälsosamma matlådor, spela dart, få läxhjälp eller ladda upp inför träning. Och även om det är Timrå IK som bedriver verksamheten riktar den sig brett.

– Vem som helst är välkommen dit, oavsett om man spelar hockey eller inte, understryker Jennie. Vi ligger så bra till med vårt arenaområde där vi har både gymnasieskola och högstadieskola samt andra idrotter, och vi märker nu att fler och fler ungdomar hittar till Anton Landers café.

Förutom att locka skolungdomar till sitt café jobbar Timrå IK även utåtriktat och gör besök på de närliggande skolorna.

– Alla skolor har olika behov och olika nulägen där vi försöker vara en resurs utifrån just deras situation. Om skolan försöker skicka ut ett budskap kan vi stötta upp genom att komma ut med spelare från våra herr- och damlag och säga samma saker fast med andra röster.

– På det sättet har vi en jätteviktig funktion, för ungdomarna ser upp till och lyssnar på idolerna i SHL och damlaget, och det kan vara en ögonöppnare för dem när spelare kommer ut och jämför situationen i klassrummet med den i omklädningsrummet, fortsätter Jennie.

Timrå IK bryter tystnaden kring beroende

Ett av klubbens tydligaste ställningstaganden är initiativet ”Vi bryter tystnaden!”. Det är ett samarbete med organisationen Vertikal Utveckling för att öka kunskapen och öppenheten kring alkohol- och drogberoende.

– Det finns överallt omkring oss och vi i Timrå IK har tagit beslut om att bryta tystnaden runt den typen av frågor. Tillsammans med Vertikal Utveckling genomför vi utbildningar med ungdomsspelare från högstadiet och uppåt samt ledare i hela verksamheten. Hur kan man upptäcka om någon i ens närhet har alkoholproblem? Hur ska man agera om man misstänker att någon har ett drogberoende? Vi behöver öka kunskapen och skapa en miljö där alla känner sig trygga i att agera så fort man känner en oro.

Även om pandemin satt käppar i hjulet för vissa aktiviteter och säkerligen kommer fortsätta göra det finns det just nu mycket att se fram emot kopplat till Teamsters.

– Vi har en ny satsning på gång som syftar till att få fler barn i rörelse kopplat till social hållbarhet. Det passar verkligen bra in i Teamsters, men mer än så kan jag inte avslöja än så länge, avslutar Jennie Hjorth med ett skratt.