SHL-rekordet: Fem som räddat mest i boxplay

5 mars 2021 15:00
SHL-rekordet

Vem räddar mest i boxplay? Vilket lag är bäst i spelformen? Och kan några av årets lag ta sig in på topplistorna? Det tar vi reda på i den här upplagan av SHL-rekordet.


Förra veckan skredv vi att ett lyckat powerplay kan vara skillnaden mellan framgång och motgång. För att motverka detta, och därmed dra egen nytta, krävs att lagen har ett framgångsrikt spel i numerärt underläge.

Precis som förra veckan är alla siffror hämtade från 2006 och framåt, vilket kan ses som den moderna eran av hockey. Där vi förra veckan såg en möjlighet för HV71 att ta en plats bland de bästa powerplay-enheterna under tidsperioden ser det inte särskilt ljust ut för några av årets boxplay-enheter att ta sig in på topplistan. Bäst just nu är Skellefteå AIK med sina 84,28 procent.

För att ta sig in på topplistan och bli ensam på femteplatsen över de bästa någonsin krävs minst 87,13 procents framgångsfaktor. Bäst under tidsperioden är Linköpings boxplay från säsongen 2014/2015. Östgötarna klarade då hela 88,83 procent av alla utvisningar man drog på sig.

Faktum är att Skellefteås 84,28 procent bara är bättre än en toppnotering från de senaste 14 säsongerna och det är förra årets. Då klarade Örebro 84,02 procent av sina boxplay-spel.

Under Linköpings rekordsäsong passade laget på att spela hela 14 matcher utan att släppa in ett mål i boxplay. Det är, även det, rekord. Fyra andra lag delar på andraplatsen med tio matcher vardera. Det är en imponerande svit som i alla fall den här säsongen inte ser ut att brytas. I år har HV71 varit det lag med flest matcher i följd utan att släppa in mål och man har nått hälften av Linköpings bedrift.

Med inte alltför många matcher kvar att spela lär rekordet således inte slås.

När allt kommer omkring ska pucken hållas utanför målet, och det ansvaret vilar föga överraskande på burväktarna. Den allra högsta räddningsprocenten i numerärt underläge innehar tjecken Alexander Salak, som stoppade 92,93 procent av alla skott i spelformen under säsongen 2010/2011. Samma år noterades Djurgårdens Mark Owuya för en räddningsprocent på 92,05 i numerärt underläge, vilket är den femte bästa noteringen under den tidsperioden, från 2006 och framåt, som vi tittar på. Den här säsongen har Viktor Fasth en räddningsprocent på 92,68 i numerärt underläge. Håller han i det under återstoden av grundserien kommer han således att placera sig på andraplats på topplistan.

Nämnas bör att de målvakter som är med på topplistan spelade minst hälften av sitt lags matcher under den säsongen. En gång under den epok vi kikar närmare på har en "vinnande" målvakt räddat under 90 procent av skotten i numerärt underläge.

Avslutningsvis tittar vi på offensiva boxplayspel. Den här säsongen har inget lag än så länge nätat i numerärt underläge i två matcher i följd. De två topplagen i kategorin, Modo och Skellefteå, har båda gjort tre mål i numerärt underläge i samma match. Modo var först ut när man hängde tre av totalt sex mål i 6-2-segern mot Mora IK den 16 november 2006. Skellefteå upprepade den bedriften den 1 oktober 2011 när man gjorde samtliga tre mål i 3-2-segern mot Frölunda i numerärt underläge.