SHL-domaren: Johan Nordlöf

16 juli 2020 09:00
Intervju

SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag snackar vi med Johan Nordlöf, som berättar om dolda talanger, nästa drömresa och drömyrket utanför hockeyn.


Han jobbar när SHL.se ringer upp. Johan Nordlöf är inom försäkringsbranschen. Den globala pandemin vållade till en början vissa avvikelser men idag är det ganska mycket normalläge:

– Vi jobbar bara mot försäkringsförmedlare på min avdelning och de företag vi hjälper har haft annat att tänka på. Vi har haft färre upphandlingar. Men jämfört med övriga världen är vi förskonade, förklarar Nordlöf.

Försäljningschef och SHL-domare.... Det låter onekligen som heltidsjobb och dömande. Hur får du ihop det?

– Ja, jag är van att sova lite och inte känna efter så mycket, skrattar han.

– Jag har rätt att vara borta ganska mycket tidsmässigt för att döma. Sen jobbar jag kanske på andra tider och andra platser också för att få det att gå ihop. Det är en förmån att kunna göra det.

Johan Nordlöfs smeknamn är "Nordan" - föga överraskande härstammar det från efternamnet. Tröjnumret är 10. Historien bakom det valet?

– Det var väl när jag sadlade om från linjedomare och skulle välja tröjnummer. Det året slutade ”Kuben”. Då kändes det ganska naturligt att ta tian.

Han säger själv att han tror sig ha strax över 50 gjorda matcher i SHL - varav hälften är som huvuddomare. Han är inte långt borta: 53 matcher har han gjort i SHL - 23 som huvuddomare.

Det övriga sportintresset beskriver han som brett. Just nu har han dock snöat in på basket och NBA.

– C More sänder ju och sen kan man ju sitta och titta på klipp tills man dör på sociala medier. Det är otroligt skickliga atleter. Den farten och rörelsen och att sedan kunna få bollen i korgen. Det ser så lätt ut men sen står man där nere och testar själv.

Har du någon dold talang?

Han blir tyst en kort stund.

–Jag tror att det nästan vore bättre om man hade en uppenbar talang men jag är ganska duktig på att imitera andra personer. Att imitera dialekter och personer har väl alltid funnits där. Jag tror att det började med NileCity (TV-program från 90-talet) när jag var yngre. Sedan växte det lite grann. Alla är inte lika lätta att göra men vi har några i SHL som inte är helt omöjliga att imitera.

Gäller det här även mediapersoner?

– Det finns ingen begränsning, skrattar han.

På fritiden kretsar det mesta kring familjen men när läge finns åker Johan Nordlöf gärna ut på en fisketur.

– Jag och min bror har en båt. Han är ruskigt duktig på att fiska. Så jag försöker hänga med och lära mig av honom, säger han och utvecklar:

– Man är lite för dålig i början och kastar lite random, då tappar man intresset. Men när man börjar omge sig med de som kan inser man att allt inte är slump. Väder, och vind…hur fisken reagerar på olika saker.

Har du något drömyrke utanför sportens värld?

– Det skulle vara skådespelare. Jag höll på med det där lite grann när jag växte upp. Jag tycker att det verkar vara intressant och krävande.

Var går drömresan?

– Man har ju nästan glömt bort hur det är. Jag ligger på mellan 60-80 resdagar per år med jobbet inräknat. Jag gillar att vara i steget. Då kan jag fokusera och trycka ihop allt annat jag måste göra. Vi tittar på Karibien här framöver när det börjar bli tillåtet igen.

Vem skulle du helst vilja sitta ner med en kväll och snacka?

– Håkan Lans, uppfinnaren. När man börjar titta på vad han har gjort…. Han har fått ganska lite uppmärksamhet för vad han har gjort. Tittar man vidare så hade han en otroligt intressant process med några amerikanska flygbolag.

Favoritmaten säger han själv är en klyscha men:

– Mammas köttbullar. Men hon gör faktiskt världens godaste köttbullar.

Någon tid för serier har han inte. "Det finns alltid något man kan göra" menar han.

På isen

Samtalet går över till det vi alla har varmast om hjärtat: Hockeyn.

Vilket är det bästa råd du skulle ge en aspirerande domare?

– Jag hade en gammal domarlegend här i Stockholm som sa ”Gör det enkelt, det är nog svårt ändå.” Men sen säger jag lite som alla andra. Lyssna på råden men våga sålla.

Några andra domare har varit inne på linjen att man ska våga kontakta någon domare högre upp i serierna.

– Det kan jag nog säga att vi alla ställer upp på. Det är inte supervanligt att det händer. Men det ger en bra inblick. Man måste träna till exempel. Det går inte att inte träna. Det borde man göra.

Hur, om ens alls, påverkas du av publiken?

– Jag skulle säga såhär. Man bygger längs resans gång upp en erfarenhetsryggsäck som möter publikens påverkansförsök. Sen tror jag att vi i någon mån ibland påverkas. Men beroende på vad man har i ryggsäcken så hanterar man det olika.

Hur gör du bedömningen att ta eller inte ta en diskussion med spelare?

– Då försöker jag att göra bedömningen om den kommunikationen kommer att vara bra för matchen och för domarteamet tar jag den. Tror jag inte att det påverkar matchbilden om jag inte tar den så tar jag den inte.

Hur kommer det sig att du började döma, förresten?

– Jag var en för domarna ganska oskön spelare, vilket har resulterat i att jag har fått be om ursäkt till ganska många såhär i efterhand. Sommaren 2009 satt jag och surfade och ramlade över en annons om att Stockholms Ishockeyförbund ville ha fler domare. Man fick anmäla sig och sen hörde jag ingenting. Men till slut fick jag ett samtal med frågan om jag ville komma på distriktets grundkurs. Då tänkte jag att jag kunde testa på det efter alla åsikter jag hade haft om dom. Jag provade på och tyckte att det var kul.

– Sen var det någon som tyckte att jag skulle döma division 2 och sedan var det någon som tyckte att jag skulle döma division 1.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Disciplinerat.

Slutspel eller kval?

– Nu har jag aldrig dömt SM-slutspel så jag säger kval.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten. Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Passning.

Fint eller tackling?

– Fint.

Ståplats eller sittplats?

– Jag är ganska övertygad om att båda delarna behövs men ståplats ger en ganska annorlunda inramning så jag säger ståplats.