• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan
Lördag Lör 30 Januari Jan
Söndag Sön 31 Januari Jan

Veckans match: Mot sin förra klubb – i jakten på topp-6

24 januari 2020 16:00
Veckans match

Både Rögle och HV71 jagar en plats bland topp-6 och på lördag möts lagen i Ängelholm. Matchen blir extra speciell för Rögles Daniel Bertov, som möter sin moderklubb, och HV71:s Linus Sandin, som för första gången ska spela i Catena Arena sedan han lämnade Rögle.


Oavsett om vi gör en tabell på de fem senaste matcherna eller tio senaste matcherna är HV71 ligans formsvagaste lag. De kommer till Ängelholm med en poäng på de fem senaste omgångarna och bara en trepoängare på åtta senaste.

– Framförallt behöver vi hitta tillbaka till spelet och farten vi vill ha i spelet. Senast kändes det som att det var lite krampaktigt. Vi behöver vara mer avslappnade med puck, att man vill vara med och göra skillnad. Inta bara vara med och åka omkring, säger Linus Sandin, 23, som är fyra i den interna poängligan.

"Inte nervös, mer taggad"

För honom blir den här matchen något extra. Det är nämligen första gången sedan han lämnade Rögle inför den här säsongen som han spelar i Catena Arena, eftersom han missade premiärmötet.

– Det blir lite speciellt, men kul att komma tillbaka till Ängelholm, säger Sandin.

Hur tror du att du kommer att reagera? Nervös?

– Nervös tror jag inte, utan mer bara taggad. En väldigt rolig match att spela eftersom det är många spelare som är kvar sedan förra året. Mer att det ska bli kul att möta spelarna jag kamperade ihop med i två år, säger 23-åringen.

Sandin kom till Rögle 2017. Under den första säsongen blev det sju poäng på 42 matcher, men i fjol fick han sitt stora genombrott i SHL då han svarade för tio mål och åtta assist på 33 matcher.

– Jag hade två fina och lärorika år där. Två jättebra år.

Vilka i laget har du kontakt med?

– Jag har ganska mycket kontakt med Taylor Matson. Sedan kan det bli det något sms och snapchat med några andra i Rögle, säger Sandin.

Blir det några gliringar inför matchen?

– Ja, någon typ av kontakt dagen innan match lär det bli. Något sms eller facetime, säger Sandin.

Flera spelare i Rögle med HV-koppling

I Rögle finns det ett helt gäng spelare som har koppling till HV71. Ted Brithén spelade i Jönköpingslaget fyra säsonger och var med och vann SM-guld 2017. Niklas Hansson hade ett förflutet i kubben, Erik Andersson och Anton Bengtsson har gjort sju respektive åtta säsonger i föreningen. Lägg därtill att Rögles sportchef Chris Abbott avslutade sin aktiva karriär med att vinna SM-guld med HV71 och den 27-årige backen Daniel Bertov har HV71 som moderklubb.

– När du först sa att vi hade många med HV-koppling funderade jag på vilka du skulle nämna, men det är hur många som helst, säger Bertov.

Är det fortfarande speciellt för dig att möta HV71?

– Det är det, absolut. Jag har inte gjort några seniormatcher i HV, men alla barndomsvänner håller på HV och följer dem frenetiskt. Jag har bott i Jönköping 18 år av mitt liv. Klart det blir speciellt, säger Röglebacken.

Har du fått någon av barndomsvännerna att börja heja på Rögle i stället?

– Det är HV som gäller för de flesta, men de tycker väl att det är kul om det går bra för mig. På lördag hoppas de nog att det går dåligt för både mig och laget, säger han och skrattar.

"Hoppas på fartfylld match"

Rögle kommer till matchen från en tung förlust mot Linköping i bagaget (1-5), men dessförinnan hade de två raka segrar.

– Mot Örebro och Skellefteå spelade vi enklare med puck, framförallt från försvarszon och vi satte oss inte i några dåliga lägen. När vi dumpar biter våra forwards fast motståndarnas backar varje gång, säger Bertov.

Vad förväntar du dig för matchbild mot HV71?

– HV har fem raka torsk läste jag. De lär vilja bryta den trenden. Vi spelar alltid vår hockey hemma, en fartfylld hockey där vi får med oss publiken. Jag hoppas på en fartfylld match, säger Bertov.

Både Rögle och HV71 är med i kampen om en plats bland topp-6, som skulle innebära en kvartsfinalbiljett, men det är tajt mellan lagen kring strecket. Mellan femman Rögle och nian Malmö skiljer nio poäng. HV71 ligger åtta, sex poäng bakom Rögle, men då ska vi komma ihåg att Jönköpingslaget har två matcher mindre spelade än dagens motståndare.

– Det kommer att bli tufft och det är många lag som slåss om placeringarna. Det är här så här man vill ha det. Vi vill ha en tajt liga och det är kul, säger HV71:s Linus Sandin.

Finns det någon i Rögle du tycker att ni måste hålla lite extra koll på?

– Ted Brithén. Han är en av de ligans absolut bästa forwards. Kul att han är tillbaka från skadan. En fantastisk människa och en grym spelare, säger Linus Sandin.