20 frågor med Robert Rosén

22 september 2021 11:00
Intervju

I intervjuserien 20 frågor blandar vi högt och lågt, hockeyrelaterat med mer privat. Nu har det blivit dags att lära känna Växjöstjärnan Robert Rosén lite bättre. Här berättar den trefaldige SM-guldmedaljören om utskällningen han inte förstod ett ord av, sina fikarutiner innan match och varför han gillar att spela match i Ängelholm.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du?

– Jag tar Oscar Alsenfelt (Malmö) i målet. Han har burit Malmö under alla år han har spelat där. Han håller en otroligt hög nivå. Som back tar jag Christian Folin (Frölunda). Han tryggar upp stabiliteten bakåt. Jag vill ha en offensiv forward. Jag tar Ryan Lasch (Frölunda). Då hade man garanterat fått ett bra powerplay.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag hade nog valt Pontus Holmbergs styrka med puck. Han har en sjuk balans och är sjukt stark. Det är fullständigt omöjlig att ta pucken från honom när han är på det humöret.

3. Vilken back är svårast att möta i SHL?

– Två stycken kommer jag att tänka på nu. Dels Christian Folin (Växjö förra säsongen). Jag har aldrig mött honom på match, men jag kan tänka mig att han blir riktigt jobbig att möta. En annan som jag alltid har tyckt varit jobbig att möta är Arvid Lundberg, men nu är han med oss. Der är något med hans klubba. Det är som en fiskekrok på den och han får med sig pucken. Jag är väldigt glad att han spelar med oss nu.

4. Vilka rutiner har du en matchdag?

– På morgonen är det möte och värmning. Antingen går jag på is eller så tar jag en promenad, beroende på vad jag känner för. Sedan är det lunch, hem och vila en sväng. Kanske en halvtimmes vila. Sedan brukar det bli en en fika på eftermiddagen. Bara sitta och chilla och ta det lite lugnt. Om tiden räcker till blir det spel och lek med barnen innan samlingen.

5. Åker du in till stan och fikar eller är det en kaffe hemma?

– Jag brukar åka till ett fik. Ta en kaffe och gå igenom allt möjligt i livet. Ibland är frugan med och ibland kanske barnen. Då blir det ett familjefika. Annars sitter jag själv, kanske lyssnar på en podcast och bara njuter och tar det lugnt.

6. Men det är inte matchsituationer du sitter och funderar på?

– Nej, nej. Jag är en ickefunderare på så sätt. När jag inte är på hallen är jag ganska bra på att släppa hockeyn.

7. Blir det bara en kaffekopp eller tar du något gott också?

– Jag brukar unna mig något gott. Jag är lite svag för desserter och sötsaker i allmänheten. Jag ser det som att jag ändå kommer att göra mig av med det under matchen, haha.

8. Ge mig dina topp-3 när det kommer till desserter/fikabröd.

– En vanlig kanelbulle är grymt gott. Jag gillar morotskaka och wienerbröd också. Jag går på klassikerna.

9. Har du varit starstruck?

– Kanske när jag var i MoDo. Mitt första år där var ”Foppa” med en del. Han hade sina fotproblem då och var med och testade olika skridskor. Det var lite häftigt när han var med måste jag.

10. Vilken arena i SHL är roligast att spela i? Du får inte välja Vida Arena.

– Ängelholm (Catena Arena). Där är det alltid ett jäkla drag. Det är bra stämning och det är kul att möta Rögle. Det brukar bli bra och roliga matcher.

11. Vilken är den värsta utskällning du eller ditt lag har fått av en ledare?

– Jag kommer inte på någon klockren. I Ryssland fick tydligen vi importer en utskällning, men tränaren hade skrikit på ryska så vi hade inte fattat att det var riktat mot oss. Det kom fram i efterhand. En lagkamrat kom fram någon vecka efter att tränaren hade fått sparken och frågade om vi hade förstått vad tränaren hade sagt. ”Inte ett ord”, svarade vi. Då sa lagkamraten: ”För tränaren har gett er jäkligt mycket skit kring hur ni har spelat”. Jag vet inte om det räknas som en utskällning när man inte är medveten om den, men jag kommer inte på någon annan så här på uppstuds.

12. Golf eller padel?

– Hade du frågat mig innan årets golfsäsong hade det garanterat varit golf. Men jag har spelat så jäkla dåligt den här säsongen. Det har sugit. Nu är det nästan att jag säger padel, haha. Nej, men jag säger nog ändå golf, trots en tuff säsong bakom mig.

13. Hur reagerar du under en dålig golfrunda? Kastar du klubbor eller håller du irritationen inom dig?

– Jag tjurar bara ihop och tycker det är tråkigt, men golfklubbarna är hela.

14. Vad var det senaste du googlade?

– Det var i samband med fotbollsmatchen i går (VM-kvalet mellan Grekland och Sverige). Jag var tvungen att kolla upp vem högerbacken var i Sverige, Mattias Johansson. Med all repekt för honom, men jag hade inte koll på honom. Jag var tvungen att googla lite, kolla upp vem han var och var han har spelat. Jag får be om ursäkt till honom om han läser det här.

15. Var förvarar du dina guldmedaljer?

– På en hylla i vardagsrummet ihop med guldhjälmarna som någon typ av inredning.

16. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Inte många. På så sätt är jag ingen kaffeälskare. Mer att jag tar en socialkaffe om någon annan är sugen. Sedan är det matchdagar, som jag var inne på tidigare. Men det är mer för att kaffe ger en mer harmonisk känsla än att bara ta ett glas vatten. Jag är ingen som måste ha kaffe. Det blir kanske en kopp per dag, knappt, om man slår ut det på en hel vecka.

17. Vilket är ditt sämsta köp?

– Det måste vara något av alla redskap jag har köpt. Sådant som jag köper på mig och tänker att det är bra att ha, men jag aldrig använder. Jag vet inte om något speciellt är sämre än de andra.

18. Gillar du att fixa hemma?

– Både ja och nej. Jag har inget bra tålamod. Jag vill att det ska bli färdigt snabbt. Samtidigt gillar jag att ha saker att göra. Det i sig är kanske lite motsägelsefullt. Jag gillar att göra grejer, men inte att det ska ta så lång tid.

19. Vilken var den senaste film du såg på bio?

– Det var den senaste Sunefilmen, Uppdrag Midsommar, med barnen.

20. Vem var du i skolan?

– Ganska lugn, tillbakadragen och lite blyg. Det skulle nog beskriva mig ganska väl.