• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

”SHL som liga ser starkare ut”

15 september 2020 11:00

Om fyra dagar smäller det. Då är det dags för SHL-premiär. För att höja temperaturen ytterligare har vi låtit den rutinerade SHL-reportern Mattias Ek titta in i spåkulan. Här berättar han bland annat om vilka två spelare han håller som sommarens smartaste värvningar, vilka lag han tror överraskar den här säsongen samt tar ut sin drömfemma i SHL.


Efter 191 dagar utan SHL-hockey drar säsongen igång igen på lördag och det är fyra matcher på menyn – Leksand-Skellefteå, Frölunda-HV71, Luleå-Färjestad samt Rögle-Linköping. En som längtar till första nedsläpp är Mattias Ek, journalist på HockeyNews.se.

– Det är så mycket osäkerhet på hela jordklotet med pandemin vilket gör att man bara vill att det ska komma igång. Det finns jättemycket att se framemot. Det är första säsongen på länge, delvis på grund av pandemin, som SHL som liga ser starkare ut sett till spelarmaterialet än året innan. Ligan har fått in bättre spelare än vad som har försvunnit, säger Mattias Ek.

"Tror på både Holtz och Raymond"

49-årige Ek hade bevakat SHL sedan 1997, alltså samma år som Linus Ölund (Brynäs), Andreas Wingerli (Skellefteå) och Linus Lindström (Skellefteå) föddes. Då skrev EK för Kvällsposten och via Expressen har han hamnat på HockeyNews.se. Förutom det faktum att ligan är mer profilstark än på många år ser Ek framemot att följa alla talangers framfart kommande säsong.

– Jättekul att det finns så många unga skickliga killar. Ta Nils Lundkvist (Luleå) som exempel. Jag tror han får en kanonsäsong. Jag tror att både Lucas Raymond (Frölunda) och Alexander Holtz (Djurgården) kommer att vara ledande spelare i sina lag. Vilket i så fall är en större bedrift av Raymond eftersom Frölunda har en spetsigare och bredare forwardssida än Djurgården. Alexander Holtz är inritad i en förstakedja och det är kul med så unga spelare som får det förtroendet. Sedan hoppas jag att Leksand vågar ge Nils Åman och Emil Heineman chansen att spela. Jag tycker det borde finnas utrymme för en eller två av dem i en tredjekedjan. Lukas PIlö (Örebro) har sett jättebra ut och Helge Grans (Malmö) kan blixtra till, säger Mattias Ek.

Om vi fortsätter på spelarspåret. Vilken tycker du har varit sommarens smartaste värvning? Och då tänker jag en spelare som kanske inte kostar så mycket, men som ändå får en viktig roll.

– Jag skulle vilja peka ut Linus Andersson (Djurgården) och Jesper Kokkonen (HV71). Kokkonen är fysiskt stark och är i en ålder (27 år) där han har varit med om mycket och inte behöver känna sig vilsen. Han är nog rätt säker på vad han kan och han är något av en liten late-bloomer. Jag tror att HV71 får mycket nytta av honom. En yngre variant av Alexander Bergström. Linus Andersson har ett exceptionellt bra skott. Djurgården har handplockat honom och sett honom tidigt. Han är skolad i Skellefteå, explosiv och Djurgårdstränaren Robban Ohlsson säger att Andersson har allt som en blivande NHL-spelare behöver ha. Honom har Djurgården fått för förhållandevis lite pengar, säger Ek.

"Där finns det möjligtvis ett frågetecken för Luleå"

Den första säsongen Mattias Ek bevakade, 1997/98, slutade med att Färjestad vann SM-guld efter att Greger Artursson avgjort den femte finalen mot Djurgården på övertid. Den gångna säsongen, Ek:s drygt 20:e som SHL-reporter, slutade som vi alla vet med ett inställt slutspel, men dessförinnan var det Luleå som hade varit den stora dominanten, och frågan är vad som ska stoppa Luleå den här gången?

– Det som ligger till grund för Luleås framgång är att de har ett inarbetat spelsystem och de har inte bytt så mycket folk. De ligger kvar på en hög nivå. Inte mycket talar för att det ska börja svaja i Luleå. Det enda är väl att Joel Lassinantti lämnar. De har haft en av SHL:s bästa målvakter. Sedan om det är Joel eller om det har varit försvarsarbetet i stort som har varit den avgörande faktorn återstår att se. Det kan man tvista om, men det kommer att visa sig. Där finns det möjligtvis ett frågetecken för Luleå, säger Mattias Ek.

Vilka lag tror du kommer att överraska positivt den här säsongen?

– Det beror lite på vilka förväntningar man har, men helt klart är att Örebro har förbättrat sitt lagbygge. Frölunda kommer inte att sluta på sjunde plats och Linköping har spänt musklerna för att gå till slutspel. Någonstans kommer väl Leksand att ha två lag bakom sig vilket betyder att något mer etablerat lag kommer att få kvala, säger Mattias Ek.

Vilka lag tror du får kvala?

– Skulle jag placera två lag under strecket nu skulle det nog bli Malmö och Oskarshamn, även om jag såg lite av Malmö i Södertälje där de gjorde en beundransvärd turnering (Skoda Trophy). Å andra sidan fanns inget toppmotstånd från SHL där, säger Mattias Ek.

Finns det något lag som slutade topp-6 förra säsongen som du inte tror går direkt till kvartsfinal?

– Rögle och Djurgården får det jobbigast att försvara sina positioner. Rögle för att de har tappat en stjärnlirare i varje lagdel – Roman Will, en tjeckisk landslagsmålvakt, Kodie Curran, som kanske var bäst i hela SHL, och dessutom Ted Brithén, som var oerhört viktig för Rögle på alla sätt och vis. Ingen av dem har Rögle egentligen ersatt. Djurgården har inte heller kunnat ersätta spelare som Linus Hultström, Olle Alsing och Patrik Berglund. Även om jag tror att båda lagen är med i slutspelsracet tror jag att båda får svårt att nå topp-6, säger Ek.

Mattias Eks drömfemma, plus målvakt, med spelare som spelar i SHL säsongen 2020/21

Målvakt

Gustaf Lindvall, Skellefteå

Motivering: ”Jag valde mellan Lindvall och Oscar Alsenfelt (Malmö). Men Lindvall var bäst i SHL förra säsongen och fick ett roligt genombrott tycker jag. Han vann matcher åt Skellefteå på ett sätt som var iögonfallande.”

Backar

Erik Gustafsson, Luleå, och Jesper Sellgren, Frölunda

Motivering: ”Jag funderade på två backpar – Jessse Virtanen (Färjestad) och Joel Persson (Växjö) samt Nils Lundkvist (Luleå) och Jesper Sellgren (Frölunda). Man kan inte ta upp Sellgren och Lundkvist utan att nämna Erik Gustafsson, som på något sätt har lotsat fram dem. Ska jag sätta ner foten och välja två säger jag först och främst Erik Gustafsson. Han har varit lite pappan i det här sällskapet och jag tror att Jesper Sellgren är lite längre fram än Nils Lundkvist. Sellgren kan förmodligen vinna hela backarnas poängliga, i konkurrens med nämnda Virtanen och Persson.”

Forwards

Broc Little, Linköping

Motivering: ”Där har du i princip garanti på över 20 mål. Just hans attackspel. Han ödslar inte en meter för mycket, utan pang in på mål. Han var en stor anledning till att LHC redde ut det förra säsongen.”

Gustav Rydahl, Färjestad

Motivering: ”På centersidan vill jag ha en tank, inte någon som är alltför elegant. Därför står det mellan Gustav Rydahl och Juhani Tyrväinen (Luleå). Med tanke på framstegen Rydhal gjorde förra säsongen väljer jag honom. Han är stor, stark, klok, och gjorde även 19 mål förra säsongen. Han får min centerplats. Han kommer garanterat att bära Färjestads förstakedja.”

Anton Wedin, HV71

Motivering: ”Jag är otroligt förtjust i Anton Wedin – hans arbetsinsats, energi och tvåvägskapacitet. Man har nytta av honom överallt, hela tiden. Plus att han är inblandad i mycket offensivt.”