Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

22 februari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Pär Lindholm återvänt till Skellefteå, Oskarshamn har värvat en forward och två Färjestadsspelare har skrivit nytt kontrakt.


Ny hemvändare till Skellefteå

Tidigare den här säsongen flyttade Melker Karlsson hem till Skellefteå efter några säsonger i NHL. I måndags gjorde västerbottningarna klart med ytterligare en hemvändare med NHL-rutin – Pär Lindholm, 29.

– Jättekul att få hem Pär. Både för den här säsongen och på ett längre kontrakt. Vårt lag känns starkt redan idag och med en spelare av hans kaliber stärker vi oss ytterligare inför slutspurten. Han är bra båda vägarna i spelet, kan användas i alla spelformer och är en bra lagspelare som står för mycket av det Skellefteå AIK vill stå för, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Lindholm har skrivit på ett kontrakt till våren 2025, och han återvänder till Skellefteå med 106 NHL-matcher (19 poäng) på meritlistan. Han har representerat Toronto Maple Leafs, Winnipeg Jets samt Boston Bruins. Senast han spelade i SHL var säsongen 2017/18 och då gjorde han 47 poäng på 49 matcher. Den säsongen tog han även plats i det svenska OS-laget.

Kanadensare till Oskarshamn

Oskarshamn har plockat in en forward och det handlar om 27-årige JC Lipon, som närmast kommer från spel i Dinamo Riga, där han den här säsongen har gjort 20 poäng på 37 KHL-matcher. Tidigare i karriären har han gjort nio NHL-matcher, spelat över 450 matcher i AHL och säsongen 2012/13 tog han plats i det kanadensiska JVM-laget.

– Det har inte direkt varit en hemlighet att vi letat efter något för de mer offensiva positionerna i laget. I JC får vi en kraftfull spelare som vet var målet är någonstans, vilket har synts under den här säsongen, men även under hans tid i AHL, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Avtalet mellan Oskarshamn och Lipon är skrivet över resten av den här säsongen.

Färjestadsduo förlänger

Färjestad har förlängt med backduon Jesse Virtanen och Jens Westin. För Westin handlar det om ett tvåårskontrakt.

– Jens är en kille som man kan luta sig emot. Man vet vad man får, och han är en ledare i sitt sätt att vara. En stabil defensiv back är något varje lag behöver, och vi är glada att vi kommer att ha Jens kvar hos oss, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Westin kom till Färjestad från Timrå 2017 och 31-åringen är inne på sin fjärde säsong i FBK. Den här säsongen har han noterats för åtta poäng på 33 matcher och han har snittat drygt 17 minuters istid per match.

Mest istid i Färjestad har Jesse Virtanen – 22.29 minuter per match, och även Virtanen har skrivit på ett nytt avtal med Färjestad. Virtanens nya kontrakt gäller till 2023.

– Att få klart med Jesse var högt upp på vår agenda, och när vi nu landat in den underskriften så känns det oerhört bra. Känns ju också fantastiskt hedrande att han trivs så bra i staden och i klubben. Där får vi ta åt oss äran allihop, allt från folk här i huset som alla supportrar. Alla är en stor del i trivseln, säger Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Virtanen är tvåa i Färjestads poängliga med 33 poäng (7+26). Han återvände till Färjestad inför den här säsongen efter att i fjol ha spelat i KHL.

Kaptenen stannar i Oskarshamn

Jonas Engström, 30, återvände till Oskarshamn under förra säsongen efter en kort sejour i Växjö. Nu står det klart att Engström stannar i Oskarshamn även nästa säsong.

Engström kom till Oskarshamn 2015. Redan första säsongen fick han äran att vara kapten och han har haft "C:et" under samtliga säsonger i klubben. 30-åringen var med och spelade upp Oskarshamn i SHL 2019 och den här säsongen har Engström gjort sex poäng på 42 matcher.

– Jag trivs enormt bra. Att man skulle bli kvar så här länge trodde man inte när jag kom första gången. Jag är jätteglad att vi kom fram till en lösning, säger Engström till klubbens hemsida.

Carlsson blir kvar i Frölunda

Kungälvs-sonen Patrik Carlsson blir Frölunda trogen. 33-åringen gör sin tredje raka säsong i Göteborgsklubben och nu står det klart att han stannar i klubben till 2024.

– Det känns fantastiskt att veta att jag skall stanna här i tre säsonger till. Drivet finns där och det är skönt att veta att klubben gillar en. Det är få förunnat att få vara så länge i en och samma förening, men jag ser inte det här som mitt sista kontrakt. Jag hoppas fortsätta spela efter 2024, men det vet man ju aldrig, säger Patrik Carlsson till klubbens hemsida.

Carlsson debuterade i SHL med Frölunda säsongen 2005/06 och han har gjort över 500 SHL-matcher (i Frölunda, Södertälje samt HV71) under karriären. På meritlistan hittar vi bland annat två SM-guld (2016 och 2019) samt fyra CHL-titlar.

– Vi tror på "Purre" och ville ha kvar honom. Han är användbar, kan spela såväl vinge som center, och gör framförallt andra spelare bättre, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Två nya år för Persson i Malmö

Carl Persson blir kvar i Malmö över säsongen 2022/23. Persson kom till Redhawks under säsongen 2018/19. Den här säsongen har han gjort 13 poäng på 29 matcher – och nu belönas den skridskostarke forwarden alltså med ett nytt kontrakt.

– Det finns en väldigt stor uppsida i Carl och han är en forward som passar väldigt väl in i vårt sätt att spela. Med sin fart och kraft är han ett stort hot på isen och kombinerat med hans vassa skott så vet vi att det finns fler mål att få ut av honom. Vi är övertygade om att han kan bli en ännu mer tongivande spelare i vårt lag under de kommande säsongerna, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Djurgårdsduo lånas ut

Djurgården har den gångna veckan lånat ut forwarden Wiktor Nilsson till Huddinge samt backen Simon Johansson till allsvenska Mora. Men båda kan kallas tillbaka till Djurgården i fall det skulle bli skador eller sjukdom i truppen.

– Andemeningen med utlåningen av Simon (Johansson) är att han ska få värdefull matchträning i sin fortsatta talangutveckling, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.