"Styrkan kommer att vara en typisk Djurgårdsanda"

23 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Med en ny röst i båset och förhoppningsvis lite publik på läktaren tror Mattias Ek på HockeyNews.se att Djurgården kan ta ett kliv uppåt jämfört med i fjol. Men då krävs att nyckelspelarna håller sig skadefria. ”Att ha Jacob Josefson i speldugligt skick är en nyckel för Djurgården”, säger Mattias Ek.


Efter att ha slutat topp-sex i grundserien tre säsonger i rad blev fjolåret ett kliv tillbaka för Djurgården. De slutade på plats tio och åkte sedan ur i åttondelsfinal mot Frölunda. Till den här säsongen har det hänt en hel del i laget. På spelarsidan har åtta spelare värvats, så här långt ska tilläggas, och på tränarsidan är det tre nya namn. Mikael Aaro och Nichlas Falk är assisterande tränare och ny huvudtränare är Barry Smith, som tar över efter Robert Ohlsson.

– Känslan är att de förmodligen hade velat fortsätta med Robert Ohlsson och nu blev det lite av en nödlösning med Barry Smith på ett år. Han har satt färg på träningarna med sin energi och nya övningar. Det verkar som att de äldre spelarna uppskattar att det är lite nytänk, säger Mattias Ek på HockeyNews.se.

Vad händer med Eklund?

I år siktar Djurgården på att ta sig upp några hack i tabellen jämfört med i fjol, men Mattias Ek har framförallt ett frågetecken kring Djurgårdens förhoppningar att klättra, och det är skadeproblematiken på nyckelspelarna. Forwarden Manuel Ågren slet av korsbandet på en träning under försäsongen och lägg därtill att toppcentrarna Jacob Josefson och Sebastian Strandberg hade skadeproblem förra säsongen.

– Frågan är om Jacob Josefson ska hålla ihop som förstecenter? Han har haft många skador under sina tre säsonger i Djurgården och drabbades av en hjärnskakning i januari och spelade inte mer i våras. Han säger sig vara pigg nu och det är lovande, men han har en spelstil som gör att han hamnar i situationer där han blir sårbar. Att ha honom i speldugligt skick är en nyckel, säger Ek.

Ett annat frågetecken är förstås William Eklunds vara eller icke vara den här säsongen. 18-åringen imponerade stort förra säsongen och landade till slut på elva mål och tolv assist på 40 matcher. Därefter blev han draftad som nummer sju i sommarens draft av San Jose Sharks och tidigare i augusti skrev Eklund kontrakt med NHL-klubben.

– Han har sett förbaskat bra ut på träningarna. Han vänder, vrider och är svår att stoppa. Han kan vara en spelare San Jose behöver. Han var tänkt för förstakedjan i Djurgården och det kan bli två tunga tapp redan nu, med Manuel Ågren och eventuellt Eklund. Men Djurgården jagar Marcus Sörensen och hoppas att han ska komma hem, säger Mattias Ek.

"Förvånad om han inte gör minst 30 poäng"

Bland spelarna som Djurgården redan har gjort klart med kan man exempelvis nämna Linus Videll, som efter tio raka säsonger i KHL vänder hem till Sverige. 36-åringen ha på 444 KHL-matcher gjort 285 poäng och nu är han en av spelarna som ska bära Djurgården offensivt.

– Han har i princip inte varit skadad under karriären och har haft en ledande roll i alla KHL-lag han har spelat i under tio år och han ser ut att trivas. Han kan användas både som center och ytterforward. Jag tycker vi kan förvänta oss 30 poäng, lätt. Jag skulle bli förvånad om han inte gör mer poäng än så, säger Mattias Ek.

En annan meriterad herre som Djurgården har värvat inför säsongen är Paul Carey. En 32-årig amerikan som har gjort 100 NHL-matcher samt 428 AHL-matcher. De två senaste säsongerna har han varit lagkapten i Providence Bruins, Bostons farmarlag.

– Paul Carey tror jag blir en publikfavorit. Snabb, spelskicklig och har tränat en hel del med Rakhshani. Han tror jag blir nyttig, säger Ek.

"Topp-8 känns motiverat"

Annars har Djurgården en stomme från i fjol kvar, med spelare som Marcus Högström, Tom Nilsson, Jacob Josefson, Sebastian Strandberg, Niclas Bergfors, Rhett Rakhshani och de båda målvakterna Niklas Svedberg samt Mantas Armalis.

– Jag tror att Djurgården hoppas att de kan få ut lite mer av samtliga spelare som är kvar, och det gäller även målvaktssidan. Som målvaktspar var det lite för ojämnt förra säsongen. I fjol fick Mantas fler matcher och Svedberg tappade lite momentumet han hade när han kom från Timrå. Kapaciteten finns där med två så meriterade målvakter, säger Mattias Ek.

Vad ser du som Djurgårdens styrka den här säsongen?

– Styrkan kommer att vara en typisk Djurgårdsanda. Att Barry Smith slår an järnkaminsmyten som klubben har odlat. Det var lite Robert Ohlssons slutord, att han önskade mer jävlaranamma av Djurgården och det tror jag att Smith får fram. Jag tror ganska mycket sitter i stödet på Hovets läktare. Blir det 2 000 åskådare, som det snackas om, blir det en otrolig skillnad mot förra året, säger Ek.

Placeringsmässigt då, var tror du Djurgården hamnar?

– Topp-8 säger jag. Kollar man på papperet är Djurgården inte klasser bättre än förra året, men med en ny coach tror jag att det blir en viss höjning. Topp-8 känns motiverat tycker jag, säger Mattias Ek.