• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

Värvad för att visa vägen för Linköping

28 augusti 2020 15:00
Intervju

Markus Ljungh är en av spelarna som ska få Linköping att lyfta den här säsongen – men den 29-årige centern, som kommer från en bra KHL-säsong, upplever inte pressen att leverera som något negativt. ”Ju äldre jag blir desto tryggare blir jag i mig själv”, säger Ljungh.


Linköping kämpade i botten av SHL förra säsongen, men efter att ha värvat flera intressanta spelare är det många som tror att klubben kommer att placera sig högre den här säsongen. Exempelvis sa C Mores expert Sanny Lindström så här apropå Linköping i en intervju med SHL.se i juni.

– De har värvat centrar, vilket var problemet i fjol. Nu har de fått in (Markus) Ljungh och (Oula) Palve, en första- och andrecenter. Sedan tycker jag det är intressant med Filip Berglund på backsidan. Linköping har haft en stark silly season, sa Lindström.

"Spännande trupp"

Här ska vi stifta bekantskap med en av dessa centervärvningar, nämligen Markus Ljungh. Även han är optimistiskt när framtiden för hans nya klubb kommer på tal.

– Det känns som att vi har en spännande trupp på papperet nu. Sedan får man inte glömma bort att de hade det tufft i fjol, men känslan är att de blev stärkta av det och kom tillsammans som grupp bra på slutet, säger Ljungh.

Vad tror du det betyder för den här säsongen att de lyckades avsluta starkt?

– Jag var med om samma sak i Djurgården under Robert Ohlssons första år (2016/17). Vi hade en tung start, men avslutade starkt. Någonstans kunde vi se tillbaka ganska positivt. Jag tror att det är nyttigt att gå igenom en sådan säsong och komma stärkta ur det. Hanterar vi det rätt in i det här tror jag att det blir bra, säger han.

På vilket sätt ska man hantera det menar du?

– Det är många nya spelare, Bert (Robertsson) gör sitt andra år som huvudtränare och det är mycket som händer runtomkring. Kan man bara komma ihop som grupp, ställa de krav som behövs och få en tajt grupp som gör det som krävs för varandra tror jag att det blir bra, säger Ljungh.

"Bättre än jag förväntat mig"

Linköping blir Ljunghs tredje SHL-klubb. Han debuterade i Djurgården 2014/15 och det blev ytterligare tre säsonger där innan han gick till HV71 2018/19. Där var Ljungh en av lagets ledande spelare och han vann den interna poängligan med 40 poäng på 52 matcher, vilket resulterade i ett KHL-kontrakt med Admiral Vladivostok. Den ryska staden vid Stilla Havet ligger bara tio mil från gränsen till Kina och där gjorde Västeråssonen en bra säsong. Han slutade trea i den interna poängligan med 37 poäng (15+22) på 59 matcher – och även om han inte lockas av att återvända till Vladivostok är han glad att han tog chansen att åka dit.

– Jag ställde in på mig på att det skulle bli tufft med allting, men det var bättre än jag hade förväntat mig. Det var en positiv upplevelse. Jag ångrar ingenting i det, säger Ljungh.

Var familjen (fru och två barn, sex och tre år gamla) med dig hela tiden?

– Först åkte jag till Vladivostok och var två där veckor. Sedan åkte vi med laget på läger i Moskva i ungefär en månad, vidare till Tjeckien i två veckor och därefter började vi med tre bortamatcher. Sedan kom vi hem till Vladivostok och då kom min familj. Det var en lång tid utan dem och det var tufft, men vi löste den tiden bra. Sedan var de i Vladivostok till mitten av januari, säger Ljugh.

Hur har du utvecklats som spelare under tiden i KHL?

– Det kändes som att jag utvecklade mitt spel med pucken. Där hade jag pucken fler minuter än vad jag har i Sverige. Jag tycker att det var en rolig hockey. Kommer en ryss ensam mot tre spelare vill han utmana i stället för att dumpa ner pucken i hörnet. Ibland blir det fel, men ibland lyckas dragningarna och då blir det riktigt snyggt, säger 29-åringen.

Har du anammat det? Om du kommer ensam mot tre HV-spelare kommer du att försöka dig på några dragningar?

– Haha, jag får nog försöka läsa av situationen, säger han.

Inleder mot Rögle borta

När SHL.se pratar med den spelskicklige centern är det i slutet av juni och alltså drygt två månader kvar innan SHL-säsongen ska dra igång. För Linköping inleds säsongen med en bortamatch mot Rögle den 19 september och Ljungh ser framemot sin sjätte säsong i den svenska högstaligan.

– Att spela i SHL igen ska bli kul. Ligan är väldigt bra och det gäller att komma så förberedd som möjligt. Det måste man göra för att spela i den här ligan. Det är högt tempo, lite för högt ibland – för samtliga, säger Ljungh.

Finns det något speciellt du har saknat med att spela i Sverige?

– Generellt sett är det bara att komma hem till Sverige och sedan vet jag hur ligan är. Det är tråkigt att det lär starta utan publik, för vi ska vara tacksamma att vi har den publik vi har. Den hjälper till väldigt mycket. Det blir inte samma känsla utan. Publiken i SHL har jag saknat, säger Ljungh.

"Alltid fått höra att jag är en liten gubbe"

Han kommer tillbaka till SHL från en stark säsong i KHL som även innehöll två landskamper med Tre Kronor. Många klubbar ryckte i 29-åringen och förväntningarna på honom är höga, men pressen utifrån ser Ljungh inte som något problem.

– Just nu känns det ganska lugnt. Det är mer pressen från mig själv. Jag kräver alltid att jag gör mitt bästa och gör ett bra jobb. Sedan kommer det andra att komma. Den modellen tror jag på. Det är så jag har formats genom åren. Jag tror det är liknande för många andra. Den största pressen är på en själv. Förväntningar kommer alltid att finnas, säger Ljungh.

Har du alltid resonerat så här eller är det något som har kommit med åren?

– Jag försöker bara vara så mogen som möjligt. Jag har alltid fått höra att jag är en liten gubbe och det ser jag som positivt. Det är kul att folk ser mig som relativt mogen, säger Ljungh och fortsätter:

– Ju äldre jag blir desto tryggare blir jag i mig själv. Det är också en positiv grej med året i Ryssland, att jag samlar mer erfarenhet och ser andra kulturer. Vissa saker kan man ta med sig, säger Markus Ljungh.