Slutspelskung - men "Jacke" har långt kvar till pappa

23 mars 2012 14:58

Han leder SM-slutspelets poängliga. Han leder SM-slutspelets skytteliga. Han har nyligen fått Guldhjälmen. Jakob Silfverberg kan så här långt kort och koncist kallas slutspelskungen. En som har järnkoll på "Jackes" karriär är pappa Jan-Erik Silfverberg, vars ishockey-CV bland annat består av fyra SM-guld. "Jag trodde att "Jacke" skulle ta ett steg till, men han har ju tagit ett gigantiskt steg" säger pappa Silfverberg till Hockeyligan.se.


Jakob Silfverberg har så här långt totaldominerat SM-slutspelet. Men han har fortfarande långt kvar till pappa Jan-Eriks fyra SM-guld. Jakobs farbror Conny har i sin tur en meritlista med bland annat 420 elitseriematcher och ett SM-guld. Vi kan med andra ord lugnt konstatera att Jakob har goda hockeygener.

– Naturligtvis är det väldigt roligt. Man är en ju en gammal krigare själv så man vet vad det innebär att lyckas med det "Jacke" har gjort. Det är härligt för ett lag att ha en sån kille i truppen och han och Calle (Järnkrok) har gjort det fantastiskt bra ihop, säger Jan-Erik Silfverberg, numera aktiv i gävleklubbens styrelse och fortsätter:

- Men samtidigt är det en liten svaghet också att det nästan bara är de två som har producerat i vissa matcher. Jag hoppas på att de andra spelarna i Brynäs kan börja leverera på samma sätt. Det både har varit och kommer att vara ett stort fokus på "Jacke" och Calle och det borde ju skapa mer utrymme för alla andra spelare.

"Helt rätt att stanna i Sverige ett år till"

Förra säsongen stod Jakob Silfverberg för 34 poäng på 53 matcher samt fyra poäng på fem slutspelsmatcher. I Elitserien 2011/2012 mäktade BIF-spelaren med 54 poäng på 49 matcher och för tillfället toppar han alltså SM-slutspelets poängliga med sina nio poäng på sex matcher.

- "Jacke" var bra redan förra året och jag trodde att han skulle ta ett steg till, men nu har han ju tagit ett gigantiskt steg och som pappa är det ju givetvis väldigt kul att se. "Jacke" är väldigt seriös och han har en stor talang i lusten i att alltid vilja träna hårt och mycket, säger pappa Silfverberg och fortsätter:

- En annan sak är att "Jacke" gjorde fantastiskt rätt i att stanna kvar i Sverige ett år till. Det var till 99 procent hans eget beslut och jag hoppas att det kan få andra unga och talangfulla spelare att stanna lite längre i Elitserien.

Angående "Jackes" hårda och ofta oerhört välriktade avslut, är det du som har lärt honom allt han kan?

- Nej, det kan jag nog inte ta på mig (skratt). Jag hade ett bra skott, men jag kom sällan till skott.

- "Jacke" har en bra timing, träffar rent och han har även väldigt precisa skott. Dagens målvakter är lite som innebandymålvakter, det vill säga lite sårbara på höga skott. Därför ska man helst sikta mot krysset och det är "Jacke" helt enkelt väldigt bra på.

"Räkna med ett plåster i form av Färjestad"

Hur ser du på semifinalen mot Färjestad?
- Det får gärna bli hårt och tufft, bara det är rent spel. "Jacke" och Calle får räkna med att deras backar kommer att vara som plåster på dem, men det måste de kunna ta sig ur. Och som sagt kan det också ge de andra spelarna mer utrymme.

- Färjestad är ett bra slutspelslag med den rätta tyngden och vi får se om ungdomlig entusiasm räcker mot Färjestad. Jag hoppas det, men jag är inte säker.

"Helt rätt att sikta på SM-guld"

Brynäs var tydliga med lagets målsättning redan innan säsongen. Hur ser du på det uttalade målet SM-guld?

- Det var helt rätt att gå ut med det. Grabbarna kände att det var ett rimligt mål och då finns det ingen anledning att mesa. Har man en rimlig chans att bli bäst måste det vara den uttalade målsättningen. Visst, det kan tyckas lite kaxigt, men i det här fallet var det verkligen helt rätt gjort.

Du med dina fyra SM-guld, vilket råd har du gett till din son "Jacke"?
- Alla detaljer sitter redan där. Nu handlar det bara om att köra hårt och ge järnet i alla lägen.