• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Idag 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar

Veckans Match: Backarna som bytte plats

3 januari 2020 16:00
Warg och Björk ställs mot forna lagkamrater
Veckans Match

Stefan Warg lämnade Malmö för Örebro mitt under förra säsongen. Åt andra hållet gick Marcus Björk. På lördagen läggs vänskapsbanden åt sidan när två lag med positiva känslor ska ta in på framförvarande klubbar.


Förra året var Stefan Warg och Marcus Björk involverade i en relativt sällsynt trade i SHL. Backarna bytte klubb - Björk flyttade till Malmö och Warg till Örebro - mitt under brinnande säsong.

– Det blev ju hastigt förra säsongen att komma in i hetluften. Att få vara med hela säsongen här har varit en enorm skillnad. Det gick väldigt snabbt. Jag spelade inte så mycket i Örebro, speciellt inte i till exempel powerplay. Vi hade många duktiga backar där som Näkyvä och Ebert. De tog väldigt mycket av den istiden. Spela är ju det man vill göra, säger Björk och fortsätter:

– Det kom en lösning där Malmö ville ha en back när Warg skulle till Örebro. Över en natt kom samtalen hit och dit. De ringde på en onsdag och sedan åkte jag på torsdagen. Det var snabba puckar.

Björk, som "bara" gjorde 17 matcher i Närke, har enbart goda saker att säga om Örebro Hockey och hans tid i klubben. Warg gjorde fyra och en halv säsong i Malmö - och är tacksam, även han. Matcherna mot sina forna lagkamrater ser han fram emot:

– Det är kul. Det är en chans att träffa kompisarna och det är skönt att komma ner och se hur de har det. Malmö ställde upp på mig och gjorde det bytet eftersom jag ville det. Jag har väldigt bra kontakt med dom där nere fortfarande. Jag är väldigt tacksam för den tiden jag hade där, säger Warg.

Två lag på väg tillbaka

Malmö kommer till matchen med fem segrar på de sex senaste matcherna. Senast besegrades Brynäs på bortais.

– På senare tid har vi verkligen spelat bra. Vi har hittat vår identitet. Vi är tajta i mitten och vi är det där jobbiga Malmö Redhawks. Vi har verkligen fokuserat på defensiven. Under jul hade vi möten där vi försökte komma ihop och göra saker tillsammans. Nu är vi tajtare i gruppen, säger Björk och fortsätter:

– Nu åkte vi på vår egen medicin i derbyt mot Rögle men vi studsade tillbaka bra mot Brynäs.

Även Örebro kommer med positiva vibbar i laget till lördagens fajt. Närkekillarna reste till Östergötland och bärgade tre poäng mot Linköping under måndagen.

– Vi kom tillbaka mycket till den typen av spel vi ska ha. Det var ett steg i rätt riktning hemma mot HV71 men vi fick inte riktigt resultatet med oss. Jag tycker vi kom tillbaka till den hockey vi har spelat under långa stunder av säsongen. Vi spelade mycket boxplay men vi har varit bra där och vi kom igång lite där, säger Warg.

Örebro klarade av sex av sex tillfällen i numerärt underläge mot Linköping och Warg har en tanke om vad det är som gör laget så säkert i spelformen:

– Vi blir lite mer på tårna och lite mer aggressiva. Den andra perioden mot LHC är nog den bästa vi har gjort på hela säsongen, säger han.

Täta matcher lagen emellan

Lördagens drabbning blir den tredje för säsongen. Lagen har tagit varsin trepoängare än så länge. Och det har varit roliga matcher, menar båda två.

– Det är två lag som vill ha en ganska fysisk match. Om jag känner igen mitt gamla Malmö som jag var en del av så spelade vi ganska fysisk hockey och gillade att smälla på. Jag tycker att vi har lite av den karaktären i Örebro i år. Nu har det varit lite olyckligt med huvudtacklingar och sånt men om man bortser från det så vill vi vara ett lag som åker mycket skridskor och är fysiska. Det var någon match som det var lite känslor, men det är två lag som försöker spela ändå. Att det blir en del mål är väl bara roligt för hockeyn, säger Warg.

Han får medhåll från Marcus Björk:

– Det är hårt tempo, speciellt när vi mötte dom senast. Behrn Arena kokar och det gäller att spela hårt framför båda målen. Örebro vill vara täta i mitten också och spela rakt på mål. Så det gäller att vara med där.

Snopet

Att möta kompisarna är lite speciellt menar båda. Marcus Björk och Stefan Warg snackade inte när själva trejden gick av stapeln men båda säger att de pratat sedan dess. Hockeyvärlden är inte så stor och de möttes bland annat i somras genom gemensamma vänner.

Vänner, ja. På isen ställs de alltså mot kompisar i andra lagfärger. Något som ger en extra dimension.

– Det är bara roligt att snacka med kompisarna därute, säger Björk.

Warg går lite längre och delar med sig av en episod från hans första möte med Malmö:

– Händemark kom på mål och innan jag insåg att det var han så hade jag dragit en handske rakt i ansiktet på honom. Han blev mer snopen när det hände. Vi skrattade mest åt det, men man glömmer bort det just där och då. Det blir väl kanske något extra leende eller snack med någon men när pucken släpps så är det hockey som gäller. Då läggs allt annat åt sidan.

På lördag läggs vänskaperna åt sidan igen. Nedsläpp 18:00.