Thomas Johansson: "Det kommer att bli oerhört dramatiskt"

5 februari 2014 16:24

Nyheten med Play In till SM-slutspelets kvartsfinaler har ritat om hockeykartan inför slutspurten av SHL 2013/2014. De sex första platserna i tabellen är ytterst åtråvärda då dessa innebär en direktplats till slutspelet. För lagen på plats sju till tio väntar en urladdning utan dess like när lag sju möter lag tio och lag åtta ställs mot lag nio i en matchserie som avgörs i bästa av tre matcher. Vinnarna av dessa serier är kvalificerade till SM-slutspelets kvartsfinaler. "Jag ser verkligen fram emot dramatiken i sista delen av SHL", säger C More-experten Thomas Johansson.


Till säsongen 2013/2014 gjordes förändringar i SM-slutspelet där det nya upplägget innebär att lag placerade 1-6 i tabellen är direktkvalificerade för kvartsfinal. Lag sju möter lag tio medan lag åtta möter lag nio för en matchserie i bäst av tre matcher. Vinnarna av dessa två serier är sedan kvalificerade till kvartsfinal.

C More-experten Thomas Johansson välkomnar ändringarna och när 47 omgångar av 55 nu är spelade i SHL har kampen kring vilka lag som tar direktplatserna till SM-slutspelet verkligen tätnat.

– Tabellen ljuger inte efter så här många omgångar utifrån vilken kapacitet de olika lagen håller. Mellan lagen är det oerhört lite som skiljer om det ska bli vinst eller förlust i de enskilda matcherna, säger Johansson till SHL.se och radar sedan upp många intressanta frågor inför slutspurten av SHL:

– Kommer Färjestad att klara av det här eller bli ett av lagen i Play In? Kommer Brynäs möta Leksand i en Play In? Just nu finns klassiska lag på platserna 7-10 och jag ser verkligen fram emot dramatiken i sista delen av SHL där matcherna blir sjukt viktiga.

Känslostorm att vänta i Play In

De två Play In-serierna till SM-slutspelet kommer att bli riktigt känslosamma då det verkligen gäller för både lagen och fansen på läktarna att hålla nerverna i spel när det gäller att toppa formen och prestera i bäst av tre matcher. Det är, som klyschan gör gällande, vinna eller försvinna så räkna med minst sagt känsloladdade möten.

– Det kommer att bli oerhört dramatiskt och tittar vi på vilka lag som är involverade i Play In-matcherna just nu så är det säkert i alla fall två av lagen som absolut inte ville eller trodde att de skulle befinna sig i den här situationen innan säsongen startade, säger "Tjomme" och fortsätter:

– En drabbning i Play In mellan lag som innan säsongen hade målsättning med SM-guld och istället riskerar att slås ut innan kvartsfinalerna ens börjat är verkligen skithäftigt.

Kan lagen som spelat och vunnit Play In sedan ha någon fördel av det inför kvartsfinalerna?

– Det är svårt att säga då det är så pass många matcher i en kvartsfinal att det alltid är de bästa lagen som avancerar vidare i SM-slutspelet. Men kan lagen som hamnar i Play In komma i "zonen" där de vinner så är det klart att det på kort sikt kan vara en fördel. Det har vi sett om inte annat i andra kval, som exempel med både Rögle BK och Örebro Hockey som via HockeyAllsvenskans kval tog sig hela vägen upp till SHL via Kvalserien, säger Johansson och avslutar:

– Får lagen i Play in alla spelare att presera max under de fyra dagar som dessa tre matcher spelas på så kan det bära riktigt långt, absolut.