• Huvudsponsorer

Damkronornas lagkapten: "Extremt roligt att Oscar blev uttagen till OS"

11 februari 2018 10:00
SHL i OS

Oscar Möller får inte bara med sig sina kedjekamrater från Skellefteå till OS-hockeyn. Även en lagkamrat från tiden i moderklubben Spånga kommer representera Sverige i Sydkorea. "Oscar var en av lagets stjärnor. Han spelade i en kedja som gjorde mycket mål och som fick mycket uppmärksamhet av motståndarna", säger Damkronornas lagkapten Emilia Ramboldt.


Det hela låter bekant. Oscar Möller. En av lagets stjärnor. Spelar i en kedja som gör mycket mål. Situationen i Spångas 89:or verkar helt klart jämförbar med dagens situation i Skellefteå. Och även om Oscar Möller och Emilia Ramboldt inte var kedjekamrater i barndomen så får han åtminstone med sig lagkamrater från både Skellefteå och Spånga till OS-hockeyn.

– Det är häftigt. Att Emilia och jag är med i samma OS och det är helt klart häftigt att vi blev uttagna alla tre, jag, Joakim (Lindström) och Pär (Lindholm). Det är ett kvitto på att vi har gjort bra saker under en längre tid.

Emilia Ramboldt spelar till vardags i Linköping i SDHL och gör i Pyeongchang sitt tredje OS. Hon är en av de spelare som förbundskapten Leif Boork kommer förlita sig allra mest på.

– Det är såklart roligt att vi båda från Spångas 89.or representerar Sverige i OS, Väldigt unik upplevelse, säger Emilia Ramboldt och fortsätter:

– När jag såg att Oscar blev uttagen till OS så var det såklart ett extremt roligt besked. Han är så värd detta och han har spelat väldigt bra i Skellefteå och förtjänar den här chansen. Sen så kommer hans familj att vara på plats och dem har jag inte träffat på ett tag så det ska bli kul att få träffa dem igen. De kommer nämligen försöka komma på någon/några av våra matcher också. Det är riktigt kul!

Jimmie Ericsson viktig för Möllers hopp

Medan Ramboldt är en rutinerad OS-räv gör alltså Spånga-kompisen Möller sitt första framträdande på idrottens största scen.

– Jag har ju spelat VM förut och det är en stor grej, men jag tror att det här är ett par snäpp till vad gäller allt runtomkring. Jag ser verkligen fram emot det, det ska bli jättekul, säger Skellefteåforwarden och fortsätter:

– Det var väl ett litet frö som började gro när jag fick spela mitt första VM. Då tänkte jag "tänk om man skulle få spela ett OS också". Det var ju nästa steg liksom. Och sedan dök den här möjligheten upp för oss när NHL inte skulle skicka sina spelare.

Det visar sig dock att det var ytterligare en lagkamrat, den här gången en nygammal, som verkligen fick Möller att tro på OS-spel.

– Det som fick mig att tänka att det ändå går att slå sig in i en OS-trupp var när Jimmie (Ericsson, lagkamraten i Skellefteå, reds. anm.) kom med till Sotji, då slog det mig att det inte är omöjligt att slå sig in som SHL-spelare. Och nu öppnades ju möjligheterna lite mer när NHL-spelarna inte skulle få vara med.

"Vi var som i samma lag fast i två olika grupper"

Nu är han där. Uttagen i en svensk OS-trupp. Som en av tre Skellefteåspelare i den här OS-turneringen och som en av fyra sett till de två senaste olympiska spelen alltså. Men också som en av två spelare med bakgrund i Spånga IS. Möller minns att Emilia Ramboldt stack ut, hon hade inga problem att hävda sig i konkurrens med killarna.

– Hon var riktigt bra, det var därför hon var med oss killar och spelade, säger Möller och fortsätter:

– Det var ett tag sedan jag träffade henne nu, det ska bli kul att springa på varann på OS. Hon är född 1988, men hon var med oss 89:or och spelade. Vi hade två olika lag. Vi var ganska många i den kullen så hon var med i ett annat lag där, men vi var ju ändå som i samma lag fast i två olika grupper.

Att jämföra med hur det är nu under OS då. Båda ingår i den svenska OS-truppen, ska kämpa om hockeymedaljer men i varsin turnering.

– Jag vet ju att Kanada är riktigt vassa på damsidan, men jag tror ändå att Sverige har en ganska bra chans, säger Möller.

Förhoppningvis kommer Spångas stoltheter hem med varsin medalj runt halsen.