Inför Växjö - Örebro: "Det blir nycklarna"

21 april 2021 16:30
#VLHÖRE

Tabellsexan Örebro skriver nya rader i sin egen historiebok och spelar för första gången semifinal. De mer rutinerade Växjö är tillbaka bland de fyra bästa. Läs vad Växjös Richard Gynge och Örebros Christopher Mastomäki har för tankar inför semifinalmötet mellan de två lagen.


Örebro Hockey har undan för undan etablerat sig i SHL och den här säsongen har man nått längre än någonsin tidigare. Den första semifinalplatsen i klubbens historia är säkrad.

– Jag har varit i föreningen ett tag nu och det har varit en häftig resa. Vi har hela tiden tagit steg, och ytterligare ett den här säsongen, säger forwarden Christopher Mastomäki.

– Allt runt omkring fungerar jättebra; från de uppe i kontoret till allt runt isen. Det ser man ju också när vi kliver in i en semifinal för första gången. Vi är absolut inte nöjda med det vi gjort hittills.

Växjö, som vann guld både 2015 och 2018, har mer vana av att spela semifinaler. Men är det verkligen en fördel?

– Svårt att säga, säger Växjöforwarden Richard Gynge. Det är klart att det är en skön känsla att ha varit med förut och att många i laget och ledningen är vana vid den här typen av matcher. Men när pucken släpps ska det fortfarande spelas. Det är en bra fråga, men den är svår att svara på.

Båda lagen vann sina kvartsfinaler i fyra raka matcher. Men frågar man Gynge speglade det kanske inte matchserien:

– 4-0 kanske inte speglade bilden av serien riktigt, utan jag tycker att Färjestad stretade emot bra. I första matchen kändes det som att vi var tagna av stundens allvar, men vi lyckades få en bra start och vann även den andra. Tredje matchen, i Karlstad, tycker jag att vi var riktigt, riktigt bra. Då gör vi en fulländad defensiv insats och vi gör tre mål framåt. Då var vi riktigt bra. I den fjärde matchen är det en jobbig mental match för dem, men jag tycker Färjestad kommer ut och gör det riktigt bra. Den vinner vi i sudden och det var en jämn match också.

För Örebro, som 4-0-besegrade Leksand, handlade det om att hitta sätt att vinna.

– Jag tycker att det var olika matchbilder mot Leksand. Det gäller att i ett slutspel kunna anpassa sig utan att försvinna från sin egen gameplan. Vi har pratat om att vara stabila bakåt till att börja med och därifrån skapar man en bra offensiv. Men just att kunna hantera olika matchbilder är viktigt. Leksand är ett lag där det blev en typ av hockey, nu möter vi Växjö där det kanske inte ser likadant ut. Det gäller att hitta vägar.

Struktur att vänta?

Både Mastomäki och Gynge har sina tankar klara om matchbilden vi har att vänta. Men vad blir nyckeln för respektive lag?

Christopher Mastomäki skrattar till:

– Nyckeln...Det är väldigt tråkigt svar men det är väl att göra fler mål, haha! Vi måste vinna en match på bortaplan, de har hemmaplansfördel nu och det är bäst av fem. Så det blir nyckeln. De är ett bra lag. Det kommer att bli tätt och tufft. Jag tror att det kommer att bli lite mer strukturerat än vad det var mot Leksand där det kunde bölja lite mer. Det krävs nog mer hjärna bakom besluten på isen. Det kommer att bli en tuff kamp där vi möter seriesegrarna och det är inspirerande att gå in i en sådan matchserie.

Hur stor är hemmafördelen nu? Normalt sett har ju publiken en inverkan.

– Nu har man ju på något sätt vant sig utan publiken. Det är klart att det är en skillnad, det är det. När vi spelat här hemma i Behrn tidigare säsonger har vi lyfts fram av hemmapubliken. Det är skillnad när man inte har sina fans i ryggen på hemmaplan, men samtidigt är det inget man går ut och tänker på nu efter så här många matcher. Hemmaplansfördelen är inte lika påtaglig.

Örebros framfart har inte gått obemärkt förbi i Småland:

– Vi vet att de är ett väldigt skickligt offensivt lag, det har de visat hela säsongen och framförallt mot Leksand. De har några riktiga spetsspelare och jag tror att det gäller för oss att försöka få ner dom och spela vårt spel som bygger på en stadig defensiv. Det är där vi börjar vår gameplan, säger Gynge.

En stor del i en möjligt struktur blir matchen i matchen mellan målvakterna Viktor Fasth och Jhonas Enroth.

– För att gå långt i ett slutspel behöver man ha bra målvakter. Det tycker jag att vi har och Viktor Fasth har varit bra hos dom. Det kommer att bli tufft att göra mål och vi måste göra det väldigt svårt för deras målvakter; vara lite i vägen. Ser han puckarna hjälper vi honom att vara bra.. Vi får se till att kriga för att göra det svårt för honom, säger Mastomäki och får medhåll av Gynge:

– Det är en oerhörd trygghet så klart. Det är en fantastisk målvakt som vi vet kommer upp för oss varje kväll. Det är enormt, säger Gynge om Fasth.

Gynge själv har, grundserien inkluderad, gjort fem poäng på de fem senaste matcherna. Är det nu spelet passar honom bäst?

– Ja det tycker jag. Det är klart att man taggar till lite extra när det är slutspel, speciellt när man blr lite äldre. Det är inte så att man inte gör sitt bästa i grundserien men jag tror att ju äldre man blir så behöver man kanske lite speciell tändvätska.

Semifinalerna spelas i bäst av fem matcher. Den första matchen spelas på torsdagskvällen. Nedsläpp sker 20:00 i Växjö.