• Huvudsponsorer

Lördag Lör 16 Februari Feb
Söndag Sön 17 Februari Feb
Måndag Mån 18 Februari Feb
Onsdag Ons 20 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Torsdag Tor 28 Februari Feb

En spelarkarriär: Per-Åge Skröder

25 augusti 2017 18:30
Dokument

Han är spelaren som kämpade sig igenom de första utlandsåren, som vann dubbla SM-guld och som blev en ikon i svensk hockey. Han har skrivit in sig i SHL:s historieböcker och han har noterats för fler utvisningsminuter än matcher. Han är Per-Åge Skröder och det här är hans berättelse om sin karriär.


På SHL:s topp tiolista över tidernas främsta poänggörare återfinns nio svenska namn - och en norrman. Att kalla Per-Åge Skröder för en av svensk ligahockeys största någonsin är allt annat än en överdrift. När den lojale forwarden avslutade sin spelarkarriär i våras lämnade han SHL för evigt ihågkommen i historieböckerna.

– Jag är nöjd över att ha varit med så länge. En lång karriär som varit rolig här i Sverige. Topparna är gulden, så enkelt är det, konstaterar Per-Åge Skröder själv.

Sommaren 1998 kom en då nybliven 20-åring till Göteborg och Frölunda. Redan då hade Skröder etablerat sig som en av norsk hockeys största framtidsnamn. Två år i följd hade den rivige forwarden slagit sig in i toppskikten av poängligan, först med Lillehammer och sedan som hemvändare till moderklubben Sparta Sarpsborg.

1998 väntade nya utmaningar och Skröder valde att testa vingarna i grannlandet. Tiden i Frölunda blev dock inte vad talangen hade hoppats på och under debutåret i SHL skickades han en period ner till J20-laget. Efter en och en halv säsong, 74 matcher och bara tolv poäng lämnade han Frölunda. Besviken, fundersam och totalt oförmögen att tro att han 17 år senare skulle avsluta en av SHL:s finaste karriärer.

– Nej, det hade jag aldrig trott. Det var en tuff övergång till Sverige. När jag slet med att slå sig in i ligan trodde jag aldrig att jag skulle spela så här länge. Men det var kanske värt att slita sig igenom de där första åren och etablera sig, då visste jag senare hur hårt jag var tvungen att jobba varje dag. Det tror jag har hjälpt mig väldigt mycket, förklarar Skröder som har burit med sig lärdomarna genom livet.

– Min styrka är vinnarskallen - den driver mig. Den instinkten har varit viktig. Inställningen har jag kommit långt på, det har varit mest bidragande till att jag lyckats.

Med en uppoffrande spelstil, hårt arbete och stor lojalitet har Per-Åge Skröder alltid varit uppskattad. Just vinnarskallen har också tagit honom längre än vad han själv trodde var möjligt. Säsongerna har passerat i svensk hockey, men norrmannen har alltid fortsatt att leverera. Trots det valde Skröder bort anbuden om andra ligor med större pengar.

– Lägen att åka ut i Europa fanns många gånger, men jag kände en trygghet och visste vad jag hade i Sverige. Jag hade en ledande roll under många år och stabilitet utanför isen. Jag har sett många som gått bra, men sedan stuckit iväg och börjat fladdra runt. Jag trivdes med stabiliteten och det svenska samhället och det är faktorn till att vi blivit här så länge.

Genombrott och guld i HV71: “Trycket i arenan då var helt grymt”

Med “vi” menar Per-Åge Skröder sin fru och tre barn. Familjen kom in i bilden först något längre fram i karriären och efter misslyckandet i Frölunda fortsatte det svenska äventyret med en vår i Linköping. Där fick HV71 upp ögonen och lockade över Skröder, men trots en stark höst i Jönköping slussades han snabbt tillbaka till Linköping.

Östgötarna hade då flyttats ner till HockeyAllsvenskan och där började allt på allvar att lossna. 17 poäng på 29 matcher betydde att HV71 ville ha tillbaka sin norrman, som när säsongen 2000/2001 startade hade Kinnarps Arena som sin hemmaarena. Och det var på isen nedanför de branta läktarna som historien om en av SHL:s främsta tog sin början. Debutåret i HV71 slutade med 33 poäng från Skröders klubblad och därifrån fortsatte framgångarna.

– Jag var där i fyra riktigt bra år, det var kanon! Vi trivdes jättebra där nere. Att jag fick vinna ett guld där gör också att det blir extra speciellt, minns han.

I april 2004 nådde Per-Åge Skröder och HV71 det slutgiltiga målet. Genom att mosa Färjestad med 5-0 i den sjunde och helt avgörande SM-finalen säkrade man klubbens andra SM-guld - inför kokande hemmaläktare. Minnena från vårdagen för 13 år sedan ligger fortfarande varmt om Skröders hjärta.

– Vi spelade klockrent från början till slut. Vi ledde stort där halvvägs in i matchen, och när jag väl i tredje perioden såg de där löpsedlarna som skickades runt kunde jag njuta. Du slet som ett djur när du var på isen och sen satt du bara ner och njöt av stämningen. Det trycket som var i arenan då var helt grymt.

Guldet var kulmen på flera starka säsonger från forwardens sida, som under slutspelet 2004 stod för sex mål och sju assist. I guldtruppen hade Skröder sällskap av storheter som Johan Davidsson, Stefan Liv, Kalle Sahlstedt och inte minst Fredrik Olausson. NHL-veteranen hade skrivit på för HV71 sommaren innan och klev in i omklädningsrummet med pondus.

– Fredrik Olausson var en duktig spelare och en riktig vinnare. Vi hade haft det lite tungt ett tag och då samlade han ihop oss för ett möte. Att vara där och höra hur stjärnorna resonerade har etsat sig fast, jag såg hur mycket de brann för det. Det tog jag med mig och det lärde mig vad som krävs för att vinna, berättar Skröder och fortsätter.

– Det speglar både året som jag vann i HV71 och i MODO. Vi hade harmoni i truppen och tredje- och fjärdekedjorna var starka och bidrog mycket. När du har den bredden och har bra spelare har du chansen att vinna.

Frälste Örnsköldsvik från start: “Alla hade längtat efter ett SM-guld”

2005, efter fyra år i den blåa tröjan, lämnade Per-Åge Skröder ett HV71 som oväntat missat slutspel och skrev på för Södertälje. Sejouren i SSK stannade vid en säsong och nästa anhalt skulle också visa sig bli poängkungens sista i karriären. Anrika MODO blev femte SHL-klubb på Skröders hockeyresa och tiden i “Foppaland” fick en guldkantad start.

SHL 2006/2007 avslutades med en tredjeplats för MODO, men det var i slutspelet som laget fick allt att stämma. Underläge med 2-3 i matcher i kvartsfinalen mot Timrå vändes till 4-3 och i semifinalen mot HV71 upprepades den bedriften. MODO var då framme vid SM-final mot Linköping, en kamp som fick sitt avgörande i dåvarande Cloetta Center den 14:e april 2007. Genom seger med 3-2 avgjorde MODO finalen och klubbens första guld på 28 år var ett faktum.

– Ingen i laget visste riktigt hur det skulle vara när vi väl kom hem till Örnsköldsvik. När vi kom till flygplatsen mitt i natten mötte mycket folk upp och inne i staden var det smockfullt. Dagarna som gick efter märkte vi hur mycket alla hade längtat efter ett SM-guld, minns Skröder.

– Jag hade svårt att sätta mig in i det när jag stod där med killarna. Det var när vi kom hem till staden som vi såg hur mycket det betydde för alla.

Precis som 2004 var Per-Åge Skröder säsongen 2006/2007 en av de stora guldhjältarna. Forwardens 30 seriemål skulle bli ihågkommet som hans bästa notering någonsin i SHL och i slutspelet fortsatte briljansen. 48 poäng i SHL och tio i SM-slutspelet gjorde Skröder till en stor symbol i MODO:s guldlag.

MODO:s fall: “Det var en tuff smäll”

Tiden i Örnsköldsvik började på den absoluta toppen, men därifrån skulle tillvaron i SHL bli allt tyngre för klubben. Per-Åge Skröder var ändå MODO trogen och utmanade säsong efter säsong i toppskiktet av poängligan. Men trots sina ständiga mål, assist och poäng kunde han inte stoppa lagets fall genom tabellen.

Efter att ha räddat kvar klubben genom kvalspel både 2011 och 2015 var livlinorna slut. En resultatmässigt tung SHL-säsong 2015/2016 slutade med ny bottenplacering och betydde Direktkval mot Leksand. Matchserien har i Leksandskretsar fått kultstatus, gett upphov till böcker och förevigats med en bild där Brock Montpetit avgör det sjunde mötet i förlängningen. Målet skickade MODO ur SHL - en chock för hela staden.

– Det var en tuff smäll... Sett till serien mot Leksand var vi bättre i sex av sju matcher, men sådan är hockeyn. Det gäller att vinna och det hade vi problem med att göra, kommenterar Per-Åge Skröder.

MODO hade också haft greppet om Direktkvalet flera gånger om. Men att vinna skotten stort i match efter match hjälpte inte, laget föll till sist i sitt tredje negativa kvalspel på bara sex år.

– Nu i efterhand vet man att ju fler gånger man är nere och kvalar desto närmare blir det att det smäller. Vi var inte bra nog mot Leksand, det var inte oflyt. Vi spelade stundtals bra, men klarade inte av att avgöra matcherna, resonerar Skröder.

– Klarar man av att hålla sig borta från kval har man det lättare. Men vi var där gång efter gång och då ökar risken för att till slut åka ut. Vi kunde inte hantera det 2016, då gick det illa.

Om sin framtid: “Det hade varit spännande att få prova på”

MODO:s uttåg ur SHL blev även Per-Åge Skröders avsked till klubben - trodde många. Men när situationen i HockeyAllsvenskan började att bli panikartad halvvägs in i serien var det ikonen som klev in och hjälpte laget ur knipan. Efter en höst i HockeyEttan med Örnsköldsvik och ett kortare inhopp i Sparta Sarpsborg tecknade Skröder ett avtal för resterande säsong med MODO.

Det nyligen nedflyttade laget slogs då för sin existens i HockeyAllsvenskan. En kraftansträngning i slutspurten gjorde att bottenstriden fick ett lyckligt slut och MODO klarade sig undan kval. Skröder stod för tio poäng i comebacken, men var mest av allt lättad över att hjälpa klubben.

– Jag tycker att vi helt enkelt var lite för tunna. Vi hade många juniorer som fick lite för stort ansvar. Även om det är bra för dem i deras framtida karriär var det kanske inte vad MODO behövde, vi borde haft mer av ett seniorlag tycker jag. Nu var det bara gilla läget och vi klarade av det till slut, förklarar Skröder som tror på MODO:s nya satsning.

– Jag hoppas att de får stabilisera sig och får lite lugn, att både "Säcken" (Särkijärvi) och Sundlöv får ro till att bygga upp det. Det kanske är för tidigt redan i år, men att de blir betydligt bättre det tror jag. MODO kommer vara redo för övre halvan, även om det kan bli tufft med toppen.

Per-Åge Skröder kommer däremot inte att vara en del av MODO:s framtid. Karriären är nu avslutad och med sig tar Skröder 18 säsonger av spel i SHL. Tredje mest spelade matcher (856), sjätte mest poäng (513) och femte mest utvisningsminuter (1060) är bara några av de djupa avtryck som han lämnar efter sig. Men helt lämnar han inte, för i Sverige blir han kvar.

– För mig är Norge hemma, men barnen är ju uppväxta här i Sverige. För dem är Ö-vik hemma och vi kommer att bo kvar här tills vidare. Just nu känns det bra att stanna kvar i Sverige och jobba, förklarar den färska 39-åringen.

Jobba, ja. Skröder har redan sadlat om till det han beskriver som det “riktiga arbetslivet” och nu väntar dubbla uppdrag. Dels kommer han att arbeta som lärare vid Örnsköldsviks Hockeygymnasium, dessutom väntar en helt ny karriär som snickare.

– Snickarjobbet är en riktig utmaning. Jag sa åt honom som anställde mig att skicka hem mig om det går åt skogen. Vi får se hur länge det håller haha. Det är samtidigt kul med utmaningar, jag gillar att snickra och hoppas att det ska fungera, skrockar Skröder.

För 19 år sedan kom han som talang till Sverige och nu har han som veteran avslutat en av SHL:s främsta karriärer. Framtiden ligger öppen för Per-Åge Skröder, som inte utesluter att den finns på en av ligans tränarbänkar.

– Det är fortfarande roligt med hockey och det hade varit spännande att få prova på någon gång. Vi får se om det finns intresse. Jag har levt i den här elitmiljön länge och hade velat testa på det som tränare.